top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

22x favoriete (en minder geliefde) bestemmingen na flink wat reizen

Lonely Planet heeft z'n favorieten voor 2024 alweer bekend gemaakt. Naast deze beroemde reisbijbel doe ook ik een poging na heel wat jaren reizen en ruim 60 bezochte landen, hoewel dit soort lijstjes natuurlijk altijd behoorlijk subjectief zijn.


Beste budgetbestemmingen: Zuidoost-Azië en Balkan

Hier reis je echt luxe voor een paar tientjes per dag en het is er gewoonweg prachtig.
Landen met de aardigste mensen: Colombia en Mexico

Maak een praatje (wel handig als je een paar woorden Spaans spreekt) en voor je het weet zit je diezelfde avond nog op een feestje tussen de locals.


Favoriete werelddeel: Latijns-Amerika

Met afstand. Ik vind alles hier fantastisch. De mensen, de taal, de warmte (letterlijk en figuurlijk), de afwisseling qua mooie stranden, vulkanen die je kunt beklimmen, jungle, eilanden en gekleurde fotogenieke steden.
Favoriete eilanden: Little Corn (Nicaragua), Caye Caulker (Belize) en Holbox (Mexico)

Ze hebben alle drie een fantastische, Caribische sfeer en zijn redelijk klein waardoor je steeds 'bekenden' tegenkomt.Bestemming die wat tegenviel: IJsland

Durf het bijna niet te zeggen, omdat zo veel mensen hier lyrisch over zijn, maar het is mijn blog. Ik vond het vooral grijs en grauw en het was helaas te bewolkt voor het noorderlicht. Ik heb sowieso meer met warme bestemmingen, maar door een sneeuwstorm in New York werd onze vlucht daar naartoe gecanceld terwijl we al op Schiphol stonden en dus gingen we onverwachts eerst een paar dagen naar IJsland. Wat op zich wel weer heel leuk was natuurlijk.


Favoriete stedentrip: Lissabon

Gewoon een hele fijne stad die echt alles heeft! Tel Aviv, Istanboel en New York vind ik ook enorme aanraders! En zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan.
Verrassende bestemmingen: Tallinn, Mexico-Stad en El Salvador

Tallinn is bijzonder fotogeniek en afwisselend. Bij Mexico-Stad dacht ik altijd aan een vrij gevaarlijke stad, maar dat valt heel erg mee. Ik vind het echt een mega-aanrader door de architectuur, verschillende wijken en het goddelijke eten. El Salvador is ook zo'n bestemming die bekend staat als gevaarlijk, maar daar heb ik niks van gemerkt. Het is fantastisch om een van de weinige toeristen te zijn en verse kreeft voor een tientje aan het prachtige strand daar te eten. Inwoners vonden het oprecht heel leuk dat we er waren.
Eilandhoppen: Griekenland

Veel keuze aan eilandgroepen, waarvan de Cycladen mijn favoriet zijn voor eilandhoppen. Het maakt eigenlijk niet uit welk eiland je kiest: overal vind je fotogenieke witte dorpjes, aardige inwoners en heerlijk Grieks eten.
Mooiste zeiltocht ooit: San Blas eilanden

In zes dagen van Panama naar Colombia via deze fantastisch mooie eilandengroep met veel onbewoonde eilandjes. Mooier wordt het gewoon niet.
Moeilijkste land: China

Ik had er twee lange tussenstops tijdens een reis naar Australië en heb me nog nooit zo moeilijk kunnen redden. Praktisch niemand spreekt een woord Engels. Als ik vooraf geen woorden in het Chinees geprint had was ik echt nergens gekomen. Daarnaast zijn natuurlijk veel apps (waaronder Google Translate) geblokkeerd.


Makkelijkste land: Australië

Iedereen spreekt er Engels, er gaan heel veel hele jonge mensen naartoe voor een tussenjaar en het is er heel veilig, op wat enge dieren na dan. Qua reizen is het dus extreem makkelijk. Het contact met andere reizigers vond ik wel leuker en makkelijker in alle andere werelddelen. Misschien omdat veel mensen op working holiday zijn of voor het eerst ooit weg zijn? Ik voelde me met mijn 30 jaar in elk geval net iets te oud in veel hostels.Meest onderschatte bestemmingen: Balkan en Zwolle

Reizen naar de Balkan is avontuurlijk en goedkoop en je vindt er bruisende steden en prachtige natuur. Zwolle is prachtig en een stuk relaxter dan de populairdere steden.Meest overschatte bestemmingen: Costa Rica en Ibiza

Twee bestemmingen met veel fans, maar ik vind echt dat er leukere plekken zijn. Costa Rica is onwijs duur vergeleken met de buurlanden, er wordt zeker in de toeristische gebieden soms meer Engels dan Spaans gesproken en ik ben gewoon een heel groot fan van buurland Nicaragua. Voor Ibiza ben ik geen type. Ik heb niks met dure clubs en gezien worden. Natuurlijk kent Ibiza een rustigere kant, maar dan kun je ook naar een ander (goedkoper) eiland gaan toch?Mooiste natuur in Europa: Slovenië en Scandinavië

En ook nog eens perfect voor een road trip met de auto.
Goddelijkste eten: Mexico en Italië

Geen uitleg nodig toch?Beste zon/zee/zuipen voor volwassenen-vakantie: Sint Maarten

Prachtige stranden, genoeg (maar ook niet te veel) dingen om te doen en een heel gezellig uitgaansleven.
Grootste cultuurshock in Europa: Albanië

Hier word je nog echt verrast, en dat zo relatief dichtbij. Superleuk!Mooiste wildlife: Kenia

Zo bizar veel gezien hier. Ik durf nooit meer op safari, omdat ik zeker weet dat het niet mooier kan. Regelmatig gehuild omdat het gewoon zo mooi was.
Mooiste onderwaterwereld: Belize

Met heel veel schildpadden, zeekoeien en verschillende haaien. De onderwaterwereld van Belize is spectaculair. Veel mooier dan het Great Barrier Reef vond ik trouwens.


Mooiste road trip-bestemming: Verenigde Staten en Argentinië

Deze landen lenen zich hier zo goed voor. Het onderweg zijn is al een reis op zich dankzij alle uitzichten, mooie wegen en dorpjes die je tegenkomt.

Familievakantie: Griekenland en Italië

Grieken zijn en Italianen zijn zelf ook echte familiemensen. Uren tafelen, veel gezelligheid en lekker eten. Perfect met de fam dus!


Meest fotogenieke bestemmingen: Havana (Cuba), Positano (Italië), Santorini (Griekenland) en Cartagena (Colombia)

Oldtimers, sigaren en pittoreske straatjes waar was hangt. Havana is een waar feest voor het oog! Tijdens het hoogseizoen is het in Positano en Santorini erg druk, maar als je ziet hoe mooi het er is, begrijp je direct waarom. En het oude centrum van Cartagena is een pareltje waar het praktisch onmogelijk is om een lelijke foto te maken.


Lees ook:
Comments


bottom of page