top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Eilandhoppen langs de Griekse Cycladen

Twaalf dagen lang genoten mijn vriend en ik van pittoreske witte dorpjes, Griekse hartelijkheid en vakantie vieren zonder vast plan. We hopten van eiland naar eiland in het deel van Griekenland dat je altijd op ansichtkaarten en reisgidsen ziet: de Cycladen.



Santorini, misschien wel het meeste beroemde Griekse eiland.

We hadden alleen onze vluchten en de eerste overnachting geboekt. Van Amsterdam naar Santorini en vanaf Mykonos weer terug naar Amsterdam. Daar tussenin zagen we wel welke boot ons naar welk eiland ging brengen. Omdat we niet in het hoogseizoen reisden (aanrader!) konden we altijd wel spontaan een plek op de boot en een mooie accommodatie reserveren.


Griekenland heeft zo’n 6000 eilanden. Ze zijn verdeeld in de groepen Ionische eilanden (bijvoorbeeld Corfu en Zakynthos), de Sporaden, Noord-Egeïsche eilanden (Lesbos en Samos bijvoorbeeld), Cycladen (waar wij naartoe gingen, met onder andere Mykonos en Santorini), Dodecanese (Kos en Rhodos) en dan heb je nog Kreta.


Links een mooi straatje op Paros en rechts in Fira op Santorini met mijn vriend (en fotograaf van een groot deel van deze foto's) Joris.

Best lastig kiezen dus tussen zo veel eilanden. Wij kozen voor de Cycladen omdat we er allebei nog nooit geweest waren en omdat dit gewoon plaatjes van eilanden zijn. Het is een populair gebied en daarom vonden wij het ideaal dat we eind mei/begin juni gingen om zo toch de straatjes een beetje voor onszelf te hebben. Ik kan me voorstellen dat dit in juli en augustus bepaald niet het geval is.


Omdat we heen op Santorini vlogen en terug vanaf Mykonos besloten we wat rond te vragen bij de inwoners van Santorini welke eilanden ze mooi vonden. Zo kwamen we uit bij de route Santorini – Naxos – Paros – Mykonos. Een aanrader! Van veel toeristen hoorde ik dat ze Milos ook fantastisch vonden en dat kan ik me goed voorstellen als ik de plaatjes zie. De boten daarheen gingen wat minder frequent en deden er langer over of waren duurder, vandaar dat wij er niet meer heen zijn geweest. We wilden ook een beetje rustig aan doen en echt vakantie vieren.


Onze route. Heen vliegen op Santorini, terug vanaf Mykonos en tussendoor met de boot.

Vervoer tussen de eilanden

Om van eiland naar eiland te hoppen, maakten wij gebruik van gewone ferry’s (aanrader) en snelle ferry’s genaamd seajets (afrader). Bij een gewone ferry kun je lekker aan dek genieten van het uitzicht. Bij de seajet zit je allemaal binnen en vlieg je met grote snelheid over het water. Toen wij dit deden was het weer nogal ruig en werden er nog net op tijd kotszakjes uitgedeeld. Advies: ga vooral voor de normale/langzame ferry.


Via Directferries.nl kun je ideaal de tijden van alle ferry’s vinden. Je typt in vanaf welk eiland je wil vertrekken en krijgt allerlei suggesties voor bestemmingen. Heb je er een gekozen, dan krijg je een mooi overzicht met de verschillende tijden en prijzen. Boeken via Direct Ferries is alleen niet zo handig als je zonder vast plan reist. Omdat dit een boekingssite is, duurt het langer (24 tot 48 uur) voordat je de tickets hebt. Boottickets kopen kan via kantoortjes in de havens vlak voordat de boot vertrekt of via de site van de veerbootmaatschappij.



Vervoer op de eilanden

Een quad voelt eerst misschien een beetje aso, maar is echt top voor de Griekse eilanden. Je ziet ze dan ook veel. Ideaal voor op de (vaak) onverharde wegen vlak langs de kust en je bent lekker in de buitenlucht in plaats van binnen in de auto. Ze zijn ook erg makkelijk te besturen en je vindt makkelijker een parkeerplaats voor je quad dan voor je auto op sommige plekken.



Onze eerste bestemming: Santorini!

Santorini

Onze vakantie begon op het prachtige Santorini, ook wel Thira genoemd. Ik had er al veel plaatjes van gezien, maar in het echt was het gelukkig nog veel mooier. Van tevoren hadden wij verwacht dat het onwijs toeristisch zou zijn, maar dat viel echt reuze mee. Waarschijnlijk hielp het dat we hier eind mei waren. Daarnaast verbleven wij in het rustige Perissa, dat ongeveer 25 kilometer rijden van het beroemde witte dorpje Oia ligt. Een aanrader!


De beroemde Oia met zonsondergang-foto.

Het moet natuurlijk wel een eerlijk reisverhaal blijven. Met z'n allen de zonsondergang van Oia fotograferen vanaf het kasteel. Ja, ook wij stonden er tussen. Blij dat we eind mei waren en niet in juli/augustus. De drukte op deze plek was gelukkig wel echt een uitzondering.

In Perissa en het nabijgelegen Perivolos vind je een fijn strand en een lange weg met goede en betaalbare tavernes en strandtenten. Vanaf daar kun je perfect het eiland verkennen en de drukte opzoeken als je daar zin in hebt. Aanrader op het eiland is natuurlijk het prachtige dorpje Oia. Bij Oia vind je op loopafstand nog een leuke baai genaamd Ammoudi. Wel heuvel af, heuvel op vanuit Oia. Je kunt omhoog ook een muildier nemen (lachend 'Ferrari' genoemd door de mannen die de tocht begeleiden). Ook hoofdstad van het eiland Fira is een plaatje met allerlei witte straatjes en mooie uitzichten. Als je ’s avonds nog iets leuks wil doen is de Open Air Cinema bij Kamari echt een aanrader. Je kijkt er films in de buitenlucht in een binnentuin. Wij zagen Top Gun: Maverick onder de sterren.


Ammoudi.



Santorini is een vulkanisch eiland, dus verwacht geen witte stranden. Wel vind je er bijvoorbeeld Red Beach. Is weer eens wat anders. Je kunt de vulkaan van Santorini (Caldera) dagelijks bezoeken. Tot slot is het nog leuk om je te verdiepen in de wijn van dit vulkanische eiland. De wijnstokken zien er heel anders uit dan je in Nederland gewend bent en je kunt er een heerlijke proeverij met fenomenaal uitzicht doen.


Op Santorini overnachtten we bij Villa Markezinis


Zwarte stranden met gezellige strandtenten.

Fira, de hoofdstad van het eiland.

Hier zie je goed dat Santorini echt een vulkanisch eiland is.

Oia, in het echt minstens zo mooi als op de foto's.



Naxos

Na Santorini gingen we met de boot naar Naxos, waar we inmiddels veel goeds over gehoord hadden. Naxos staat bekend om de mooie stranden en wij kunnen bevestigen dat dit geheel terecht is. Daarnaast is de hoofdstad van Naxos (Chora) een plaatje met veel street art en witte straatjes vol gekleurde bloemen. Als je van street art houdt, is het eiland sowieso een goede bestemming voor je. Je vindt er namelijk een hotel dat nooit afgebouwd is en inmiddels veel kunstwerkjes bevat. Zoek op Google Maps naar Hotel Ruins Alyko en je vindt het. Tot slot is het een aanrader om de dorpjes in het binnenland te bekijken. Wij vonden Filoti en Chalkio erg leuk en het gebied eromheen is prachtig.


Op Naxos overnachtten we bij Dimitra Hotel


De leuke straatjes van Naxos.



Hotel Ruins Alyko.


De dorpjes Chalkio (links) en Filoti (rechts).


Paros

Na Naxos was het tijd voor Paros waarover we inmiddels ook positieve verhalen hadden gehoord. Van de eilanden die we hebben bezocht, denk ik dat Naxos en Paros het meest op elkaar leken. Beide prachtige stranden en een hele leuke hoofdstad met mooie straatjes. Parikia (hoofdstad Paros) was iets rustiger toen wij er waren. We hadden de straatjes echt voor onszelf.


Het mooie en rustige Parikia.




Op Paros moet je ook zeker naar Naoussa gaan. Een vissersplaatje waar je heel erg goed kunt borrelen, mensen kijken en dineren. Het deed ons wel een beetje aan Venetië denken. Het is een romantische plek. We zagen er meerdere fotoshoots met bruidsparen. Tot slot kun je Kolymbithres Beach niet overslaan op Paros. Het strand met de vele rotsen lijkt volgens veel mensen op de stranden van de Seychellen. Daar ben ik nooit geweest, maar Kolymbithres was in elk geval prachtig. Het schijnt er in het hoogseizoen behoorlijk druk te zijn, maar wij hadden een baaitje voor onszelf.


Op Paros overnachtten we bij Hotel Galinos


Het beroemde Kolymbithres Beach.

Het pittoreske Naoussa.


Verse vis in Naoussa.

Mykonos

De perfecte afsluiter voor onze vakantie was Mykonos, echt een feesteiland. We waren hier het kortst en dat was maar goed ook, want anders waren we persoonlijk failliet gegaan. Een biertje kost hier al snel tien euro en voor een cocktail betaal je het dubbele. Gratis is gelukkig het kijken naar fantastisch veel verschillende mensen. Hier kun je echt uren terrassen en de verschillende types met opgespoten lippen spotten.


Mykonos is natuurlijk niet voor niks zo populair. De gelijknamige hoofdstad is prachtig en je kunt er echt verdwalen in de straatjes. Het straatje genaamd Little Venice is leuk om te bekijken. Hier kun je ’s middags goed cocktails drinken en ’s avonds gaat het hier helemaal los. Maar als je flink wil stappen, maakt het eigenlijk niet eens zo gek veel uit waar je naartoe gaat. Vanaf een uur of elf ’s avonds klinkt vanaf elke straathoek in het stadje muziek. Daarnaast zijn er natuurlijk de beroemde feestjes van Super Paradise Beach.


Mykonos was ver weg het drukst en het duurst van alle eilanden die wij bezochten. Leuk voor een weekendje, maar ik zou er niet zo snel een week naartoe gaan.


Op Mykonos overnachtten we bij Chill Out Studio



Little Venice op Mykonos.




Griekse Cycladen

De Griekse Cycladen zijn echt de eilanden die je van de plaatjes kent. Ik vond het heerlijk om ze in het echt te zien en het lijkt me leuk om nog eens terug te gaan en ook de wat minder bekende eilanden te bezoeken. Nog een paar interessante dingen die ons opvielen:


*Op elk eiland zie je bizar veel (straat)katten die wel goed verzorgd worden.



Kattentrio op Mykonos.

*Elk eiland heeft een (of soms meer) bioscoop waar je buiten films kunt kijken. Die op Santorini vonden wij het mooist.

*Toen wij de Cycladen bezochten, waren er vooral heel veel Amerikaanse toeristen. Overal hoorden we ‘oh my god’ en ‘amazing’.

*Op de eilanden vind je veel (oude) windmolens. Veel daarvan hebben nu een nieuwe functie en je kunt erin overnachten of een drankje drinken. Ik vond de molens van Mykonos het mooist. Het waren er ook de meeste op een rijtje.


Windmolens van Mykonos.

*Het eten en drinken was overal heerlijk. Saganaki, verse vis, ouzo, souvlaki, moussaka, Mythos-biertjes, Griekse salade… Genieten! Wel zit er in de prijzen soms een groot verschil, terwijl het eten bij een (simpele) taverne vaak minstens zo goed is. Om de prijzen een beetje te vergelijken hielden wij ons aan de door ons bedachte saganaki-index (gebaseerd op de Big Mac-index). We hebben saganaki gezien van 4,50 euro tot 12,00 euro. De restaurants waar dit voorgerecht boven de acht euro was, sloegen we over.


Een fijn verblijf en verse vis: wat heb je nog meer nodig voor een goede vakantie?

Daarnaast vind je op elk eiland fenomenale zonsondergangen, zoals deze hier op Naxos.

Lesje Grieks

Tot slot: leer een beetje Grieks. Wij waren regelmatig verbaasd hoe aardig en hartelijk de Grieken zijn en ze waarderen het enorm als je een paar woordjes in hun taal spreekt. Hier onder een mini-lesje Grieks. Dan kun je ze in elk geval in hun eigen taal bedanken als je weer een shotje ouzo van ze krijgt. ;)


Hallo – Yassas

Goedemorgen (mag tot ongeveer 14:00) – Kalimera

Goedemiddag/avond (vanaf 14:00) – Kalispera

Hoe gaat het? – Ti kaneis?

Proost – Jamas

Dankjewel – Efcharisto

Alsjeblieft – Parakalo




Lees ook:

bottom of page