top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Heel veel tips voor heerlijk Athene

Veel reizigers gaan voor de Griekse eilanden, maar na een lang weekend Athene ben ik van mening dat ook de Griekse hoofdstad een bezoek waard is. Samen met mijn vriend bezocht ik Athene begin december om de Nederlandse winter wat in te korten. Hier lees je wat je kunt zien en doen in de stad van de Akropolis.


Proosten met uitzicht op de Akropolis bij Sense Rooftop Restaurant.
De leuke straatjes in Psirri.

Akropolis

Vanuit heel Athene zie je de prachtige Akropolis. Van tevoren had ik niet verwacht dat deze berg (156 meter hoog) vanaf bijna elke plek zo goed zichtbaar was. ’s Avonds is ‘ie ook nog eens prachtig verlicht.Kattenstad

Athene is een echte kattenstad. Op bijna elke straathoek zie je wel een groepje katten en de (meeste) inwoners zijn heel vriendelijk voor ze. Echte kattenliefhebber? Wij hebben de meeste katten gespot in de wijk Anafiotika.Uitzichtpunten

Een heel bekend uitzichtpunt is de Lycabettus-heuvel, maar ik vond het uitzicht vanaf de Filopappou-heuvel en de Areopagus-heuvel eerlijk gezegd veel mooier. Vanaf die laatste twee zie je de Akropolis veel beter.Rooftops

Athene barst van de chille rooftop bars! Vrij bekende zijn A for Athens en 360 Cocktail Bar. Hier betaal je dan ook iets meer. Zoek bij Google Maps naar ‘rooftop’ en je krijgt ongeveer 20 opties. Altijd een rooftop bar in de buurt dus! Ik vond Sense Rooftop Restaurant en Buena Vista Social Bar erg leuk.


Eten

Nu we het toch over horeca hebben… In Athene kun je heerlijk eten! Wij gingen los met saganaki, gyros, souvlaki, moussaka, spanakopita, en natuurlijk ouzo. Dat deden we onder andere bij Lithos Tavern (geweldig Grieks eten), The Brunch Factory (heerlijke gepocheerde eitjes) en TAF (fantastische cocktails).


Cocktails bij TAF.

Little Kook

Ben je opzoek naar een restaurant met een inrichting die echt over de top is? Dan moet je even bij Little Kook kijken. Dit is een restaurant dat regelmatig van thema wisselt. Toen wij er waren was het thema kerst en dat was in de hele straat te zien… Voor het eten hoef je er overigens niet echt naartoe, er zijn adresjes waar je veel beter eet.


Little Kook.

Leukste wijken

Athene Barst van de leuke wijken. Mijn absolute favoriet was Anafiotika, dat eigenlijk maar uit een paar straatjes bestaat. Hier vind je veel gekleurde huizen, fotogenieke straatjes en enorm veel katten.Daarnaast zijn Plaka, Psirri (ook wel Psiri, of Psyri genoemd) en Monastiraki wat mij betreft echte aanraders. Plaka is vrij toeristische, maar je vindt er wel veel leuke restaurants. Ga zeker eten aan Plaka Stairs. Dit is een lange trap gevuld met Griekse tavernes waar je ook lekker mensen kunt kijken. In Psirri vind je veel street art, hippe horeca en antiekzaken. De wijk is wat rauwer dan Plaka, maar heel erg leuk! In Monastiraki vind je het bekende Monastiraki-plein en natuurlijk de vlooienmarkt. Ook een erg leuke wijk.


Eten aan Plaka Stairs.
Het wat rauwere Psirri.
In Psirri zie je overal dit soort antiekwinkels.

Iets minder bekende (niet zo toeristische) wijken zijn Gazi, Kolonaki en Exarcheia. Wil je naar clubs, dan zit je goed in Gazi. Technopolis, een oude fabriek, is nu een cultureel centrum en het hart van Gaza. Naar Kolonaki ga je vooral om te winkelen bij bijvoorbeeld Chanel of Gucci. Exarcheia is daar weer het tegenovergestelde van. Het is een van de meest rauwe wijken van Athene. Je vindt hier veel street art uit protest en er zijn regelmatig relletjes.


Conclusie

Athene is een heerlijke stad voor een weekendje weg. Groot voordeel is ook de fijne temperatuur. Wij waren er begin december en konden toen nog regelmatig een terrasje pakken zonder jas. Daarnaast vind ik het contrast van het klassieke en het rauwe erg mooi. De oude Akropolis, maar ook nieuwe en rauwe street art. Kortom: Athene is een aanrader!Lees ook:

Comentarii


bottom of page