top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Tips voor intrigerend Istanboel

Kleurrijke trappen en huizen, bizar mooie moskeeën met prachtige plafonds, heel veel kopjes Turkse thee, nog meer kebab, voor het eerst een hoofddoek om, intense bazaars en natuurlijk goddelijke baklava. Mijn bezoek aan Istanboel was een bijzondere ervaring, echt een totaal andere wereld op zo'n drie uur vliegen. Hier lees je wat je er kunt zien en doen!
De interessante wijk Balat.

Hagia Sophia en Blauwe Moskee bewonderen

De twee beroemdste moskeeën van Istanboel. Allebei gratis toegankelijk en buitengewoon prachtig. Vergeet vooral niet omhoog te kijken. Hoofddoek om (dus neem er vooral zelf eentje mee), schoenen uit en verwonderen maar.


Tip: houd rekening met de gebedstijden. Zo zijn op vrijdag veel moskeeën langere tijd niet toegankelijk.
Met goede vriendin Marlina, met wie ik regelmatig op reis ben!

Bekijk de moskeeën ook vooral 's avonds nog even.

Plafonds kijken in het Topkapipaleis

Vergeet ook hier de plafonds niet. Toegang kost 500 Turkse Lira (ongeveer 20 euro) en 150 extra als je ook de haremsectie wil bezoeken. Dit vond ik het meest indrukwekkende gedeelte.
Shoppen in de bazaars

Een totaal andere wereld. Vooral Grand Bazaar. Intens is het eerste wat bij me opkomt als ik eraan terug denk. Iedereen wilde iets van ons en liet ons bijna niet meer gaan zodra we ergens naar keken. Toch konden we de grote hoeveelheid nep-designertassen, dure sieraden en interieur-items makkelijk weerstaan. Inslaan deden we wel bij de Arasta Bazaar en de Egyptische bazaar, ook wel bekend als kruidenbazaar. Iedereen daar was iets relaxter en er waren veel lekkere zoete hapjes en betaalbare souvenirs.


Arasta Bazaar.

Egyptische Bazaar.

Vissers op de Galatabrug spotten

Een kenmerkend beeld van de Turkse stad. De brug verbindt het historische hart waar je Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het Topkapipaleis en de bazaars vindt met de wijk Beyoglu en Karaköy.Brunchen in hip Beyogl

In deze wijk vind je de bekende Galatatoren. In het gedeelte Karaköy kun je heerlijk brunchen. Ook leuk: laat je toekomst voorspellen door middel van koffiedik rondom Taksim.De beroemde Galatatoren.


Kleurrijk Balat verkennen

Ook enorm kleurrijk, maar toch weer totaal anders dan Beyoglu. Hier vind je de (op Instagram beroemde) regenboogtrap. Een bekend punt op Google Maps zijn de 'Coloured Houses of Balat'. Wij vonden dit een beetje ongemakkelijk, omdat er veel mensen uitgebreide fotoshoots hielden, terwijl er veel bedelende kinderen waren. De straten eromheen ogen ook totaal anders dan het rijtje chique, gekleurde huizen.


Tip: een leuke manier om van Beyoglu naar Balat te reizen is per boot. Wij zagen ook nog eens geen enkele andere toerist die dit deed en zo hoef je niet op toeristencruise over de Bosporus.Coloured Houses of Balat.


Let op: Wij kregen regelmatig te weinig wisselgeld terug. Ook de schoenenborstel-truc is beroemd en berucht. Schoenpoetsers laten hun borstel vlak voor je vallen, jij raapt 'm op en je krijgt als bedankje een 'gratis' schoonmaakbeurt voor je schoenen die wel erg duur uitvalt. Tot slot: spreek met taxi's een duidelijke prijs af of zorg dat ze de meter aanzetten.Hotel-tip: Wij verbleven in het historisch hart bij Sura Hagia Sophia Hotel. Een fijn hotel met vijf sterren en een zwembad vlakbij de moskeeën, het paleis en de bazaars. Dit vonden wij een hele fijne wijk om te verblijven.

コメント


bottom of page