top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

37 hoogtepunten van 4 maanden reizen door Latijns-Amerika

Vier maanden lang reisde ik (deels met mijn zusjes) door Colombia, El Salvador, Honduras, Guatemala, Belize en Mexico. Een hoogtepunt noemen is heel erg onmogelijk, dus daarom: 37 hoogtepunten van deze fantastische reis!


De hoogste palmbomen ter wereld

Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik heel veel van palmbomen hou. En stiekem ging ik ook vooral voor deze bijzondere palmbomen terug naar Colombia. Een goede beslissing, want het was zo mooi en niet te vergelijken met eerdere palmen. Eerst bezocht ik het beroemde Valle del Cocora en deed ik de zes uur durende hike. Dat beviel zo goed dat ik daarna nog naar La Carbonera ging. Een vallei vol palmbomen, die eigenlijk nog mooier is. En veel minder bekend. Je komt er namelijk alleen per georganiseerde mountainbike-tour.


Het prachtige La Carbonera.


Spaans leren onder de bananenplanten

Ik nam twee weken lang Spaanse lessen in Antigua, Guatemala. Bij Academy Antiguena kreeg ik privéles in een prachtige tuin aan de rand van de stad. Ik kon de bananentrossen zien hangen van achter mijn Spaanse boeken. Inmiddels spreek ik een aardig woordje Spaans. Een gesprekje van een half uur over makkelijke onderwerpen als eten/reizen/familie is geen enkel probleem meer en dat maakte mijn reis zo veel leuker. Contact met de lokale bevolking werd er namelijk veel makkelijker door en iedereen was extra verwelkomend. Zeker in de toeristische regio's in Mexico waren de Mexicanen positief verrast.



Selfie met mijn docente Silvia.

Westernrijden

Al jaren niet meer paard gereden, maar wat was dat een leuke ervaring in Latijns-Amerika. We hebben veel gereden in Mexico en in Honduras (waar het slechts 15 euro kostte voor twee uurtjes). In het Mexicaanse Puerto Escondido galoppeerden we over het strand. Een andere keer mochten we mee helpen om de paarden naar huis te rijden. Mooi om mee te maken!


Paardrijden in Puerto.


Home is where the pool is

Of ik van zwembaden hou?



Liften door El Salvador

Rondom de kust van El Salvador is het redelijk normaal om te liften. Er rijden veel trucks waar je zo achterin kunt springen. Goed voor het reisbudget! Maar ook in Mexico hebben we regelmatig gelift en daardoor leuke ontmoetingen gehad.



Heel veel street art spotten

Latijns-Amerika is het perfecte deel van de wereld voor mensen die van street art houden. Ik dus. Overal zie je kunstwerkjes. Vanuit de bus, op het strand en in hostels. Onderstaande foto's zijn slechts een kleine selectie van al het moois dat we tegenkwamen.



Links: Bacalar, rechts: Oaxaca (beide Mexico).

Oaxaca, Mexico.

Links: Oaxaca, rechts: Holbox (beide Mexico).

Frida Kahlo in Bacalar, Mexico.

Medellin en Bogota (beide Colombia).

Mexico-Stad

Hoewel de stad vroeger niet zo'n fijne reputatie had, is daar nu niks meer van te merken. Wat een leuke plek! Er is heel veel te doen. Varen in de gekleurde bootjes van Xochimilco is een aanrader, net als kijken naar Lucha Libre, worstelen voor de show in prachtige kostuums. Daarnaast heeft de stad veel leuke wijken, waarvan het historisch centrum en Reforma onze favorieten waren. Hier zie je veel mooie architectuur, een groot plein en er is lekker street food. Condesa en La Roma zijn ook leuk, maar voelen niet zo Mexicaans en je vindt er minder taquerias met goedkope, lekkere taco's en meer fancy, overpriced eten dat het echt niet haalt bij een taco of burrito. Wel kun je ze leuk per fiets verkennen.






Het beroemde Lucha Libre.

Interessante busreizen

Heerlijk om met de chickenbus te reizen. Raampjes open, verkopers met etenswaren in en uit, altijd wat te zien. In El Salvador betaalden we nooit meer dan een euro per ritje, ook al zaten we een paar uur in de bus. Maar na aardig wat chickenbussen waren de luxe ADO-bussen van Mexico (die je zelf kunt boeken en die vrijwel altijd op tijd rijden) ook wel weer fijn.




Reggae-eiland Caye Caulker met fantastische onderwaterwereld

Echt een van mijn favoriete plekken op aarde: Caye Caulker in Belize. Hier zou ik kunnen wonen. De sfeer is zo heerlijk dat je gewoon nooit meer weg wil. Iedereen heeft namelijk op een leuke manier contact met elkaar. Als mijn zusjes en ik voorbij fietsten, werd er bijvoorbeeld regelmatig 'hi Charlie's Angels' geroepen, haha! Daarnaast heeft het eiland een hele mooie onderwaterwereld. Wij hebben er zeekoeien, roggen, verschillende soorten haaien en meerdere schildpadden gespot.




Driedaagse zeiltocht met kamperen op onbewoonde eilanden

Ook bijzonder leuk vanaf Caye Caulker: een driedaagse zeiltocht (met organisatie Raggamuffin) met kamperen op verlaten eilanden, overdag snorkelen en 's avonds verse kreeft eten. Wel prijzig (550 euro voor drie dagen) maar voor dat bedrag heb je wel onbeperkt rumpunch en verse vis en hoe vaak in je leven breng je nou drie dagen op een catamaran door?




Fietsen

Hoe herken je Nederlanders in het buitenland? Mijn reis startte in het Colombiaanse Bogota met een fietstour waardoor ik gelijk de stad (en andere leuke Nederlanders) leerde kennen. We hebben gefietst in Mexico-Stad waar we hippe wijken La Roma en Condesa op die manier verkenden. Daarnaast reden we over eiland Caye Caulker per fiets, bezochten we zo heel veel cenotes rondom het Mexicaanse Valladolid en natuurlijk gingen we per tweewieler alle beroemde hotspots van Tulum af.



Links: Mexico-Stad, rechts: Caye Caulker.

Links: Bogota, rechts: Mexico-Stad.

Kerst en Oud & Nieuw vieren in Puerto Escondido

En als kerstcadeau voor mezelf een babyschildpadje adopteren en naar zee brengen. We brachten twee weken door in het Mexicaanse Puerto Escondido (een week in Zicatela en een week in La Punta) en dat was perfect. Er is genoeg te doen, maar je kunt er ook heel goed niks doen. Precies waar we aan toe waren na een paar maanden reizen.




Walvissen spotten bij hippiedorpje Mazunte

Wauw, wat was dit bijzonder! En wat zijn ze groot in het echt. In Mexico kun je heel goed walvissen spotten. Wij hadden van tevoren geen idee, dus de verrassing was des te groter. Zeker toen ze heel dichtbij kwamen. Op een gegeven moment zagen we er zelfs eentje vanaf het strand! Daarnaast is Mazunte een heel leuk dorpje met chille hippiesfeer en lekkere verse vis.



Het fantastische eiland Holbox

Het leukst aan het Mexicaanse Holbox is de sfeer. Lekker relaxed, golfkarretjes en fietsen in plaats van auto's en toeristisch maar ook weer niet te. Het eiland heeft veel fijne horeca en prachtige street art. Overduidelijk een van mijn favoriete plekken tijdens deze reis.






Goddelijk eten

Ceviche, taco's en guacamole. We hebben fantastisch goed gegeten deze reis. Favoriet? Overduidelijk Mexico! Heel veel pastor-taco's, alambre en queso fundido voor een paar euro verveelt niet snel. Ook de chilaquiles en enchiladas als ontbijt smaakten voortreffelijk. Hieronder een overzichtje met eet-hoogtepunten!


Van links naar rechts en boven naar onder:

  1. Na drie maanden reizen ein-de-lijk kroketten gevonden! (Bij Frida's Frites in het Mexicaanse San Cristobal de Las Casas)

  2. Het bewijs: kroket, kaassoufflé en friet met mayo en satesaus. Genieten!

  3. Verse vis in hippiedorpje aan zee Mazunte, Mexico.

  4. Restaurant met open haard in San Cristobal de Las Casas, waar het 's avonds best koud werd.

  5. De liefste snoepverkoopster van Guatemala. Een aantal wat oudere vrouwtjes verkoopt vanuit huis snoep om nog wat inkomsten binnen te krijgen.

  6. Tapas!

  7. En daar hoort bij: rode wijn!

  8. Taartenzaak met goede inrichting en goede taart.

  9. Eten bij Alambique, een waar begrip in het Colombiaanse Medellin, is een feestje.

  10. Heerlijke ceviche met garnalen.

  11. Regelmatig even naar de fruitmarkt voor wat vitamines.

  12. Eten wordt een feestje bij Alambique.

  13. Lekkere en supergoedkope pupusa's in El Salvador.

  14. De beste alambre ooit in Mexico-Stad. Daar krijg ik een blij hoofd van!

  15. Taco's met kreeft. Heerlijk!

  16. De grootste portie nacho's ooit!


Van links naar rechts en boven naar onder:

  1. Ontbijten aan het strand in Puerto Escondido, Mexico.

  2. Het goddelijke ijs van Aldo's in het Mexicaanse Tulum. Kostte ruim vijftien euro voor twee van deze exemplaren, maar ze waren zo lekker dat we ze toch iedere dag gehaald hebbben.

  3. Tapado: de specialiteit van Livingston, Guatemala. Een soep met kokosmelk gevuld met zeevruchten. Erg lekker!

  4. Heel veel cocos frios (koude kokosnoten).

  5. Het leukste ingerichte restaurant ooit! Pizzería y Chocolatería Corazon de Cacao in het Mexicaanse San Cristobal de Las Casas, helemaal roze met een 5-meter grote flamingo.

  6. De eerste portie nacho's van de reis.

  7. Zo worden de beroemde pastor-taco's gemaakt.

  8. Pannenkoeken-ontbijt!

  9. Taco's eten verveelt echt nooit.

  10. Heel veel taart gegeten. Pasteleria Ban Ban (meerdere vestigingen in El Salvador) was een van de favorieten. We zijn er in vier dagen ongeveer tien keer geweest.

  11. Beste ceviche ooit!

  12. Verse vis zo vanuit de zee naar je bord.

  13. Hele dikke avocado gekocht voor 0,25 euro!

  14. Veel lekker street food. Taco's met cochinita pibil (geroosterd varkensvlees) in Mexico.

  15. Taco's eten met mijn sombrero op. Ik pas me graag aan in Mexico!

  16. Meeneemtaart aan het beroemde plaza in Mexico-Stad.


De mooiste kleurrijke stadjes

Als we iets veel zijn tegengekomen deze reis dan zijn dat wel mooie, kleurrijke stadjes!


Puebla

Een stad die nog niet te toeristisch is, hoewel Mexico-Stad maar twee uur rijden is. Puebla heeft fotogenieke straten, een mooi plein, heel veel marktjes met echt mooie souvenirs (ik kocht er mijn Mexicaanse hoed), goede horeca en de accommodaties zijn er heel betaalbaar. Alles wat je nodig hebt dus.




Suchitoto

Het mooiste stadje van El Salvador. Zit vol met leuke koffiezaakjes. Toen wij er waren, was er een missverkiezing gaande op het plein, wat ons bezoek nog leuker maakte.



Leukste koffietentje (met lekkere taart) van Suchitoto.

Merida

Wordt ook wel 'de witte stad' genoemd, maar is gewoon lekker kleurrijk, zoals dat hoort bij een Mexicaanse stad. Opgedeeld in twee gedeeltes, een stad met kleurrijke straten en plein en een lange straat met chique huizen genaamd Paseo de Montejo. Voelt een beetje als de Upper East Side in New York. Merida is een fijne stad die precies toeristisch genoeg is. Horeca is er niet goedkoop, maar wel heel erg goed. Zoek vooral ook de 'geheime' bar zonder naam die verstopt is achter de keuken van een restaurant.




Guatape

Het schattigste dorpje van Colombia? Ja! Bijzonder kleurrijk en met veel tuktuks. Beklim El Peñón de Guatapé, dat vlakbij ligt, voor een mooi uitzicht.



Campeche

Fijne stad aan zee die niet te druk is. Vanaf de boulevard kun je mooi de zonsondergang kijken. Campeche (Mexico) heeft een lange straat die helemaal gevuld is met terrassen. Ideaal voor lekker eten en mensen kijken.



San Cristobal de Las Casas

Sfeervolle stad in Mexico waar het wat kouder is dan op andere plekken, waardoor iedereen er veel rode wijn drinkt. Je kunt er veel leuke en goedkope tours doen, zoals varen door de Sumidero Canyon waarbij je sowieso heel veel krokodillen ziet.




Antigua

De Guatemalteekse stad waar ik twee weken lang Spaanse lessen nam. Gelukkig zat er heel veel goede horeca om mijn huiswerk in te maken. In de weekenden was het heerlijk struinen door de gekleurde straatjes. Veel reizigers doen vanaf hier de tweedaagse hike naar de Acatenango-vulkaan (ik niet, ken jezelf als reiziger).


De beroemde Arco de Santa Catalina in Antigua.


Oaxaca

Mijn favoriete stad van deze reis! In het Mexicaanse Oaxaca tref je een fantastische sfeer, heel goed eten en altijd feestjes op straat. Wij waren er vlak voor kerst en dat maakte de stad extra sfeervol. Op straat tijdens een feestje ontmoetten we een Mexicaanse familie die ons uitnodige om Mescal (sterk en heel populair in Oaxaca) te gaan drinken. Altijd doen! Daarna werden we uitgenodigd voor de verjaardag van een van hun familieleden. Warme mensen die Mexicanen!



Rechts: zusje Marieke en ik met de fantastische Mexicaanse familie.




Salento

Hele fijne stad in Colombia van waaruit iedereen de palmbomenvalleien bezoekt. De stad zelf is ook zeker de moeite waard!




Flores

Deze Guatemalteekse stad ligt op een eilandje, extra leuk! Vlakbij ligt Mayastad Tikal. Flores is extreem relaxed en een dikke aanrader. Ga vooral naar Los Amigos voor de feestjes!



Valladolid

Gezellig Mexicaans stadje van waaruit je veel mooie dingen kunt zien zoals Mayastad Chichen Itza en cenotes. De stad zelf is erg leuk en groter dan 'ie eerst lijkt. Telkens weer een mooi straatje of pleintje, heerlijk!




Raften en tuben in prachtige watervallen

Rondom Palenque in Mexico bezochten we een aantal hele mooie watervallen. We gingen zelfs van een aantal af raften (en springen als ze te hoog waren voor de boot). In Guatemala bezochten we Semuc Champey waar we door het helderblauwe water gingen tuben. Heel erg leuk!


Links: Misol-Ha in Mexico, rechts: Semuc Champey in Guatemala.


Marieke en ik bij Agua Azul.


Kreeft eten aan de kust van El Salvador

De kust van El Salvador was een van de grote verrassingen van de reis. Vooral qua sfeer en eten! In La Libertad at ik voor een tientje de beste kreeft ooit! El Tunco is een gezellige plek om te verblijven.



El Tunco.

In een luchtballon over piramides zweven

Letterlijk een hoogtepunt van onze reis. Wat was dit bijzonder! Marieke en ik hadden allebei nog geen luchtballon-ervaring. Vlakbij Mexico-Stad zweefden we tijdens zonsopgang boven de piramides van Teotihuacán, samen met tientallen andere luchtballonnen wat een heel bijzonder uitzicht gaf. Met 150 euro de duurste (dag)tour, maar elke euro waard!



De leukste feestjes en ontmoetingen

Een van de mooiste dingen aan reizen: alle mensen die je ontmoet. Extra leuk vind ik het dat we tijdens deze reis heel veel locals hebben ontmoet. Een aardig woordje Spaans spreken maakte dat natuurlijk ook makkelijker en de mensen in Latijns-Amerika zijn zo open, verwelkomend en warm dat het verder vanzelf gaat.


Links: reünie in Guatemala met (een deel van) onze groep van de driedaagse zeiltocht in Belize, rechts: met Elsemiek in de beroemde ballenbak van Medellin, leren kennen in Bogota en daarna samen door gereisd.


Rechts: het beroemde rad van hostelketen Che. Genoten!

In de mooiste cenotes springen

Een cenote is een soort grot gevuld met water. Een aantal is open of half open, en anderen zijn helemaal ondergronds. Je ziet ze veel in Yucatan en Quintana Roo in Mexico. Wij vonden de cenotes Oxman en Secreto Maya vlakbij Valladolid bijzonder mooi.


Links: Cenote Calavera vlakbij Tulum, rechts: Secreto Maya bij Valladolid.



Suppen op Lake Atitlan

Atitlan in Guatemala is een kratermeer op 1500 meter hoogte dat omringd is door drie vulkanen, wat een bijzonder uitzicht geeft vanaf het meer. De dorpen eromheen zijn vernoemd naar de twaalf apostelen. Je bereikt ze per bootje over het meer. Daarnaast leent Atitlan zich goed voor suppen, kajakken en chillen.



Zusje Julia en ik in het mooie dorpje San Pedro La Laguna aan Lake Atitlan.

Het helderblauwe water van Bacalar

Wauw wat was Bacalar in Mexico een droombestemming. Nog niet overspoeld door toeristen, maar wel veel leuke horeca en accommodaties. Ik ben nog nooit op de Malediven geweest, maar kan me voorstellen dat het er ongeveer zo uitziet. Het water van Bacalar is op veel plekken bizar blauw en heeft meerdere kleuren blauw. Wij gingen met een zeilbootje het water op. Erg leuk! Er zijn ook veel goede feestjes te vinden.




De mooiste Mayasteden

Wij hebben er drie bezocht: Tikal in Guatemala, Copan Ruinas in Honduras en Palenque in Mexico. Tikal vond ik het mooist, omdat dit echt midden in de jungle ligt en niet heel toeristisch voelde. Je kunt daar makkelijk een paar uur van tempel naar tempel lopen. Wij hebben alle steden gewoon zelf bezocht zonder gids. Er staan overal bordjes met informatie, dus dat is goed te doen!


Links: Palenque en rechts: Tikal.

Links: Copan Ruinas en rechts: Tikal.

Tikal: waar je ook veel wildlife tegenkomt!

Marshmallows roosteren op een vulkaan

Ik beklom twee vulkanen tijdens deze reis. De Pacaya in Guatemala en de Santa Ana Volcano in El Salvador. Op de Pacaya roosterden we zelfs marshmallows! De Pacaya is 2552 meter hoog en barstte in 2021 voor het laatst uit. De Santa Ana Volcano is met 2381 meter de hoogste van El Salvador en de laatste uitbarsting vond in 2008 plaats. Veel reizigers beklimmen in Guatemala ook de Acatenango die bijna 4000 meter hoog is en heel steil. Dit is een tweedaagse trek en je ziet dan een nabijgelegen vulkaan uitbarsten. Schijnt echt heel gaaf te zijn en iedereen was superenthousiast, maar niks voor mij!





Bijzondere verblijven

We hebben weer in heel wat pareltjes van verblijven geslapen met af en toe een kleine misser. Hoort erbij. Mijn favorieten tijdens deze reis waren:


Colombia

Los Patios Hostel in Medellin


El Salvador

Lagarza Hostel aan de kust


Guatemala

Ojala in Antigua

Free Cerveza Hostel in Lake Atitlan

Boatique Hotel in Rio Dulce


Mexico

Viajero Hostel in Mexico-Stad

Casa Pepe in Puebla

Ticuchi Hostal in Oaxaca

Hotel Junvay in San Cristobal

Che Hostel op Holbox

Casa Umay in Bacalar



Links: heel mooi glampinghutje bij Free Cerveza aan Lake Atitlan, rechts: bed en ventilator gekaapt door hond.

Junglehutje met bijbehorende huisdieren.

De hutjes van Boatique Hotel aan de Rio Dulce in Guatemala, alleen bereikbaar per boot!

Reizen met de zusjes

Het mooiste van reizen vind ik toch wel ervaringen delen en samen voor- en napret hebben. En met wie kan dat nou beter dan met mijn zusjes? Ik startte alleen in Colombia en nam daarna Spaanse les in Guatemala. Daarna reisden Julia, Marieke en ik met z'n drieën een maand door Guatemala en Belize. Marieke en ik gingen samen door naar Honduras, El Salvador en Mexico. Het was een groot feest om alles samen mee te maken!





bottom of page