top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Waarom het Griekse Zakynthos een mega-aanrader is

Vorige zomer ging ik met mijn ouders en zusjes naar Zakynthos, (ja, ik ga als 25-jarige nog graag met familie op vakantie). En dat was werkelijk een feestje! Hier lees je waarom dit Griekse eiland zo’n aanrader is!# Het heeft een van de beroemdste stranden ter wereld

Ik heb het natuurlijk over Navagio Beach, ook wel Shipwreck Beach genoemd. Veel plekken vallen tegen als je er al veel foto’s van gezien hebt, maar dit geldt niet voor Navagio Beach. Het water is er echt blauwer dan blauw en het uitzicht op het strand is (mede daardoor) erg mooi. Ik ben niet op Navagio Beach zelf geweest, maar heb het alleen van bovenaf bij het uitzichtpunt bekeken. Ik denk ook niet dat een tour naar het scheepswrak veel toe had gevoegd.# Je kunt er schildpadden spotten

De caretta caretta schildpad komt voor op Zakynthos. Ik had nog nooit een schildpad in het wild gezien en vond het prachtig! Ik ben maar liefst drie keer om 6.00 uur ’s ochtends naar de haven gegaan om ze te kunnen spotten. De haven is een goede plek, omdat vissers hier af en toe vis overboord gooien. Daar komen de schildpadden op af en zo kun je ze van heel dichtbij bekijken. Een van de leukste dingen aan Zakynthos!


Het eiland Marathonisi wordt ook wel ‘schildpaddeneiland’ genoemd. Hier komen de schildpadden ’s nachts om hun eieren te leggen. Het is beschermd natuurgebied en je mag er (’s nachts) niet komen. Je kunt wel met een speciale excursie schildpadden zien, maar dit is nogal massaal en er varen soms 15 boten om een schildpadje heen. Ik houd sowieso niet van al dat georganiseerde gedoe en vind dat je de natuur ook een beetje met rust moet laten. Het is toch veel leuker om ze zelf te gaan spotten en in gesprek te raken met lokale vissers bij de haven.# Agios Sostis is een mooi eilandje

Agios Sostis wordt ook wel Cameo Island genoemd. Je kunt er komen via een lange brug of er naartoe zwemmen. Het is ontstaan na een aardbeving in 1953. De witte, wapperende doeken zorgen voor een fotogeniek plaatje. Het is hier wel altijd vrij druk en je moet hier niet komen om te relaxen aan het strand, want dan lig je altijd half op je buurman of buurvrouw. Wel leuk om even een drankje te doen!# Er zijn prachtige ‘Blue Caves’ te vinden

Op Zakynthos vind je veel hoge kliffen. Op sommige plekken zijn zelfs grotten ontstaan: onder andere de Blue Caves. Huur voor een dag een bootje en ga ze bekijken. Je moet ook zeker even in de grotten zwemmen, want door de lichtinval is alles dan nog blauwer! Je kunt natuurlijk ook een georganiseerde tour doen, maar een eigen bootje huren is veel chiller en ook nog eens voordeliger als je met een groepje bent.Niet doen!

Naast een georganiseerde schildpaddentour vind ik Zakynthos-stad geen aanrader. Het is (in de zomermaanden) een enorm druk, chaotisch stadje met ontzettend veel brommers en auto’s. Oversteken duurde soms erg lang en het had niet heel erg die typisch Griekse uitstraling. De stad is tijdens de aardbeving van 1953 voor ongeveer 90% verwoest en er is niet veel overgebleven van de Venetiaanse invloed die er eerst te zien was.


Bekijk in plaats van Zakynthos-stad een aantal traditionele dorpjes. Er bestaat zelfs een ‘Terug in de tijd’-tour waarbij je een aantal typisch Griekse dorpjes, het oudste kruidenierswinkeltje en een klooster bekijkt.


Te toeristisch?

Van tevoren was ik een beetje bang dat Zakynthos extreem toeristisch zou zijn, omdat je op bijna elke ansichtkaart het beroemde strand met scheepswrak ziet. Maar als je een beetje bij Zakynthos-Stad, Navagio/Shipwreck Beach en alle populaire georganiseerde tours uit de buurt blijft, valt dit reuze mee!


Ik denk met warme gevoelens terug aan deze 10-daagse vakantie. Ik voelde me extra relaxed, omdat mijn telefoon 10 dagen uit stond. Ik had het ervoor behoorlijk druk gehad met werk en extra freelance opdrachten en was er wel even aan toe om helemaal tot rust te komen. Een telefoonpauze? Ik kan het iedereen aanraden, vooral op vakantie.Meer over Griekenland:

Comments


bottom of page