top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Top 10 reistips voor het Griekse eiland Kos

Vertoef je deze zomer op het Griekse Kos? Dan ga je een hele fijne vakantie tegemoet! Ik vond het een heerlijk relaxed eiland met nog genoeg rustige plekjes, zelfs tijdens het hoogseizoen. Wat je er kunt doen en zien? Dat lees je hier!1. Kos per fiets verkennen

Nederlanders en hun fiets: een gouden combinatie. Kos is een redelijk vlak eiland en is dus goed per fiets te verkennen. In elke badplaats zie je wel wat bedrijfjes die fietsen verhuren en op veel plekken zijn fietspaden aangelegd.


2. Kos-stad bezoeken

De grootste stad van het eiland biedt veel sfeer en in het hoogseizoen is het er behoorlijk druk. Het is geen enorm grote stad, je vindt er veel (toeristen)winkeltjes en restaurantjes. De haven, de markt en het kasteel zijn aanraders om te zien. Stappen kan erg goed in de bar street van Kos-stad.3. Relaxen bij Embros Thermae

Dit is een plaats (op ongeveer 12 kilometer afstand van Kos-stad) met warmwaterbronnen. Er ontspringt bronwater uit de bodem met een temperatuur tussen de 40 en 50 graden. Doordat dit water is opgewarmd door een vulkaan, heeft het een zwavelachtige geur.


4. Genieten van de mooie stranden

Ga je naar Kos, dan ga je naar het strand. Het strand van Tigaki is bekend, je vindt er ook winkels en barretjes. Ook Paradise Beach is erg populair, het ligt in een baai met veel bomen en het water is kristalhelder.


De Kefalos-baai is populair bij windsurfers. Hier ligt ook het eilandje Agios Nikolaos (ook wel Kastri genoemd). Dit eiland ligt tegenover het strand van Aghios Stefanos. Bij de zandstranden van Kamari en Aghios Stefanos vind je veel watersportmogelijkheden.


Marmari is een klein badplaatsje bij het traditionele dorp Pyli. Het strand is erg mooi en je vindt hier veel vistavernes. Ooik het dorp Mastichari is een aanrader. Het is een klein vissersdorpje met mooie zandstranden.


Hier hang ik voor iets meer dan een tientje in de lucht!
Mijn zusje Julia op de jetski.

5. Een buureiland bezoeken

Zo kun je met de boot naar Pserimos. Op dit eilandje wonen in de winter minder dan 20 mensen, vooral vissers. In de zomer zijn de tavernes open en wordt er heerlijke verse vis geserveerd. Er zijn ook veel kraampjes waar schelpen en sponzen verkocht worden. Ook het zandstrand is de moeite waard.


Naast Pserimos is Nisyros een aanrader. Dit is een klein vulkanisch eiland tussen Kos en Tilos. Je kunt de kraters van de vulkaan bekijken. Mandraki, de hoofdstad en haven van Nisyros, staat bekend op de witte huisjes met platte daken.


6. Door pittoreske dorpjes dwalen

Ook op Kos zijn ze nog te vinden: traditionele, schattige dorpjes. Het bergdorp Zia is er een van. Het dorp is erg kleurrijk en heeft veel gezellige straatjes met tavernes. Ook het plekje Pyli is idyllisch. Dit traditionele dorp is op de hellingen van de Dikeos-berg gebouwd. Je kunt er de ruïnes van een middeleeuws kasteel vinden.7. Flamingo’s spotten

Bij Tigaki ligt een grote zoutpan. Vroeger werd hier zout gewonnen, maar nu is het een natuurreservaat waar af en toe flamingo’s te vinden zijn! Helaas heb ik ze niet gezien. De grootste kans heb je als je vroeg in het seizoen gaat.


8. Een wijngaard bezoeken

Al voor 500 voor Christus werd er wijn gemaakt op Kos. Er zijn een paar kleine wijngaarden te vinden. Bekende zijn Kos Winery en Hatziemmanouil.


9. Touren met een buggy of quad

Veel leuker dan een huurauto: touren in een buggy of quad! Je waait lekker uit en kunt in een dag veel meer van het eiland zien dan per fiets of te voet.


Mama en ik in de buggy!

10. Een stukje Turkije zien

In slechts een half uur ben je met de boot in Bodrum. Je kunt je kaartje kopen in de haven van Kos-Stad. Ik vond Bodrum erg leuk voor een dagje. Toeristisch, maar toch sfeervol en gezellig.Meer over Griekenland:

Commenti


bottom of page