top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Hoofdsteden van de Baltische Staten: Tallinn, Riga & Vilnius

De hoofdsteden van de Baltische Staten zijn (nog) niet zo bekend voor een stedentripje als bijvoorbeeld Londen, Barcelona of Parijs. Des te leuker als je het mij vraagt. Maar welke van de drie moet je kiezen? Hier lees je de overeenkomsten en verschillen tussen de hoofdsteden van de Baltische Staten: Tallinn (Estland), Riga (Letland) en Vilnius (Litouwen).


Tallinn

Tallinn is de meest pittoreske van de drie. Ongeveer elk straatje in de oude binnenstad is bijzonder fotogeniek. Tallinn trekt dan ook een grote hoeveelheid toeristen, vergeleken met Riga en Vilnius. Het feit dat je met de boot vanuit Helsinki (Finland) in twee uurtjes in Tallinn bent, zal hier ook een rol in spelen. De (oude) stad is niet zo groot en je kunt dus alles te voet doen. Tallinn is 100% de moeite waard, vooral dankzij de bijna sprookjesachtige sfeer.



Riga

Ook Riga trekt flink wat toeristen, onder andere aardig wat groepen die vrijgezellenfeesten vieren. Toch zijn er ook nog genoeg rustige straatjes te vinden. Ik was er in maart en toen sneeuwde het af en toe wat een extra bijzonder effect gaf. Riga is de grootste stad van de drie, maar voelt net als de andere Baltische hoofdsteden helemaal niet als een typische hoofdstad. Voor fans van gekleurde huizen en mooie architectuur is Riga een aanrader!



Vilnius

Vilnius is de minst toeristische van de drie. Je hebt de straten dan ook regelmatig voor jezelf. Heerlijk! Wat mij opviel was dat de mensen hier het meest nieuwsgierig waren naar toeristen. Regelmatig begon iemand op straat of in een restaurant een praatje en kreeg ik de vraag wat ik van Vilnius vond. Fantastisch leuke stad, was dan mijn antwoord!



bottom of page