top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

De Riga-reisgids: 11 tips

Riga is een kleurrijke stad die je zeker niet zal teleurstellen. De hoofdstad van Letland heeft een prachtige oude binnenstad met pittoreske en fotogenieke straatjes die het hoogtepunt vormden van mijn bezoek aan Riga. Ik bezocht Riga halverwege maart en had het geluk dat het af en toe sneeuwde waardoor de stad extra pittoresk oogde. Hier lees je wat je er allemaal kunt zien en doen!



Slotjesbrug in Bastejkalna-park

In het mooie Bastejkalna-park bevindt zich een zeer fotogenieke slotjesbrug. Zeker even een kijkje nemen. Met sneeuw leek dit extra romantisch. Ook het park rondom de brug is heerlijk.



Het vrijheidsmonument

Dit standbeeld van een vrouw die drie sterren in de lucht houdt, staat symbool voor de Letse onafhankelijkheid. In 1920 begon het land zich los te maken van de Sovjet Unie.


Art Nouveau-architectuur

In Riga is een wijk te vinden met prachtige Art Nouveau-gebouwen. Als je de straten Alberta iela en Elizabetes iela intypt bij Google Maps, zul je er genoeg zien. Hier bevindt zich ook een Art Nouveau-museum met een prachtige trap. Je waant je hier in een Art Nouveau huis compleet met de inrichting uit die tijd.



Kattenhuis spotten

Ga in de oude stad ook even opzoek naar het Kattenhuis. Dit is een prachtig gebouw met een torentje waarop (je raadt het al) een kat staat.



De Centrale Markt

Dit zijn vijf overdekte hallen vol met eten. Ook buiten is nog een groot aantal kraampjes te vinden. Hier kun je goed proeven van het alledaagse leven van de Letten en natuurlijk van heerlijk eten. Broodjes, gebakjes, fruit, vis en kruiden… Alles is hier te vinden. Probeer ook zeker Zwarte Balsam. Deze drank is een plaatselijke specialiteit.



Het Zwarthoofdenhuis

Dit is een indrukwekkend gebouw uit de veertiende eeuw, gebouwd door de Broederschap van de Zwarthoofden, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden in Riga. Voor het Zwarthoofdenhuis ligt het raadhuisplein, waar altijd genoeg gaande is.



Kerken

Voor mij sprongen er drie kerken echt uit. Met op nummer een de Holy Trinity-kerk die knalroze is. Hij ligt op een afstandje van de stad, maar hij was zo mooi dat ‘ie het half uur lopen waard was. Daarnaast is de Kathedraal van de Geboorte van Christus prachtig met alle gouden details. Tot slot mag je natuurlijk de Dom van Riga niet missen.



Uitzicht

Oké, eigenlijk nog een vierde kerk die je niet mag missen, de Sint Pieterskerk. Vooral voor het uitzicht dat je hebt vanuit de toren. Voor negen euro mag je naar boven lopen of liften.



Chillen op Kipsala

Kipsala is een rustig eilandje vlakbij de oude binnenstad die opeens heel ver weg lijkt. Je vindt hier verschillende restaurantjes.



Three Brothers

Deze drie huizen staan naast elkaar en zijn de drie oudste woonhuizen in Riga. Ze werden ooit bewoond door ambachtslieden. Het oudste van de drie stamt uit 1490.



Hotel met jacuzzi

Nog opzoek naar een fijn verblijf in Riga? Hotel Forums is een mega-aanrader. Ik had voor ruim 50 euro een fijne kamer met eigen jacuzzi en een uitgebreid ontbijt!



Lees ook:

bottom of page