top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

7x dit wil je niet missen in Vilnius

Halverwege maart maakte ik een stedentripje naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Ik wist nog heel weinig over deze stad en kende bijna niemand die er al geweest was, wat ik altijd extra leuk vind. Onbekendere steden verrassen me namelijk vaak op een positieve manier. Gelukkig was dat ook het geval bij Vilnius.

Vilnius is (nog) een stuk minder toeristisch dan Tallinn en Riga, de hoofdsteden van de andere Baltische Staten. Maar ik vond Vilnius zeker niet minder mooi. Vlak na aankomst liep ik door de Poort van het Morgenrood de oude stad in en zag ik pittoreske, kleurrijke straatjes. De grootste aanrader voor Vilnius is dan ook maximaal genieten van deze mooie oude stad. Wat je volgens mij niet mag missen? Dat lees je hier!



Geniet van het uitzicht vanaf Trys kryziai

Trys kryziai is een heuvel net buiten de oude stad met daarop drie enorme kruizen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. De klim naar boven is niet heel pittig en er is een goed pad aangelegd.



Beklim de Gediminastoren

Deze toren is een overblijfsel van de burcht die ooit op de Gediminasheuvel stond. Vanaf veel plekken in Vilnius zie je deze toren. Je kunt naar boven lopen of ervoor kiezen om de kabeltram te nemen. Ook vanaf deze plek heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over Vilnius.



Bekijk het leukste straatje van Vilnius: Literatu Gatve

Literatu Gatve, oftewel Literatuur Straat, hangt vol met kunstwerkjes van iedereen die belangrijk is de Litouwse literatuur. Er hangen er al meer dan honderd en dat wordt elk jaar meer. Ik vond dit het allerleukste straatje van Vilnius.



Geniet van betaalbaar en lekker eten en drinken

Vilnius is geen dure stad. Voor een klein bedrag ga je er heerlijk uit eten. Een aanrader is wat mij betreft Galo do Porto, een Portugees restaurant met fantastische inrichting. Zo heeft het een binnentuin waar allerlei gekleurde paraplu’s hangen en ook van binnen ziet dit restaurant er prachtig uit. Een andere aanrader is Sugamour, hier hebben ze de heerlijkste gebakjes!



Bekijk de mooiste (roze) kerken

Vilnius heeft extreem veel kerken, dus tijdens een wandeling door de oude stad kom je ongetwijfeld een groot aantal tegen. Kerken die je zeker niet mag missen zijn de mooie Sint-Annakerk, de Kathedraal van Vilnius, de Orthodoxe kerk van de Heilige Geest en de St. Casimir kerk. Leuk: die laatste twee zijn roze!



Bezoek kunstenaarswijk Uzupis

Uzupis is een bijzonder stadsdeel van Vilnius met een eigen karakter waar je veel kunstgalerijen, boetiekjes en cafés vindt. Uzupis heeft een eigen president, een eigen vlag, een grondwet en zelfs een heel klein leger bestaande uit elf personen. In deze grondwet staat bijvoorbeeld dat je het recht hebt om fouten te maken en lief te hebben. Midden in deze wijk staat een standbeeld van een engel, het symbool van de wijk.



Overnacht op de leukste manier: in je eigen mini-huisje

Bij Downtown Forest Hostel & Camping kun je ontspannen overnachten. Deze accommodatie bevindt zich op tien minuten lopen van de oude stad, omringd door natuur. Je kunt overnachten in het hostel, je eigen tent opzetten of in een leuk huisje zoals hier onder slapen.



Lees ook:

bottom of page