Afgelopen zomer reisde ik met mijn twee zusjes door de Balkan, We bezochten onder andere het prachtige Albanië en natuurlijk ook de hoofdstad Tirana. Wij reisden er in juli, maar hadden de stad regelmatig voor onszelf!
Toen ik vertelde dat ik naar Albanië ging, merkte ik dat veel mensen nogal geschrokken reageerden. Het zou er levensgevaarlijk zijn. Maar het gevaarlijkste wat ons is overkomen, is dat we af en toe de toeristenprijs van 0,40 euro betaalden voor een flesje water in plaats van 0,20 euro.
Ik vond Albanië bijzonder leuk! De mensen spreken er bijna geen Engels, maar zijn erg vriendelijk en altijd bereid om je te helpen. Je komt er weinig andere toeristen tegen en het is gewoon een heel mooi land. Het voelt echt alsof je buiten Europa aan het reizen bent, omdat Tirana zo anders is dan veel Europese (hoofd)steden.
Groot voordeel aan Albanië is het prijsniveau. Zo zit je rustig een uur in de lokale bus voor 0,25 euro (je hoeft geen kaartje te kopen, een mannetje komt je geld ophalen met een blikje en dit gebeurt steeds wanneer er een nieuwe passagier instapt), kun je heerlijk uit eten voor nog geen 5 euro en kost een museum/bunkerbezoek je vaak ongeveer 2 euro.
In Tirana is genoeg te doen om je een lang weekend te vermaken. Maar voor je gaat, eerst een (klein stukje) geschiedenis. In heel Albanië zie je nog veel bunkers terug. Tijdens de Koude Oorloog werden hier maar liefst 700.000 van gebouwd, om in te kunnen schuilen. Ze moesten Albanië beschermen tegen een invasie die nooit kwam.
Het bouwen van zo’n bunker kostte even veel als het bouwen van een kleine woning. Het maakte het land erg arm en dat is nog steeds goed terug te zien. Door het strenge communistische beleid dat Albanië tot 1991 heeft gekend, kwam het toerisme erg langzaam op gang. Het gevolg: een onontdekt land waar reizen nog echt een avontuur is. Dit kun je er doen!
1. Een bunker bezoeken
Zoals ik hier boven al schreef, vind je in Albanië nog veel bunkers uit de oorlogstijd. Inmiddels hebben veel bunkers een andere functie, een aantal is nu zelfs musea geworden. Wij bezochten Bunk’art 1. Dit is een enorm bunkercomplex, uitgehouwen in een rotswand. Er is zelfs een bioscoopzaal. Je kunt zelf door het complex lopen en overal zie je foto’s, filmpjes en voorwerpen uit de oorlogstijd. Dit museum geeft een duidelijk beeld van de heftige geschiedenis van Albanië. Ik vond het erg indrukwekkend.
Wij gingen naar de bunker toe met de lokale bus. Het is de bus naar Linza. Wij hebben er (geen grap) twee uur naar gezocht. Op een gegeven moment vroegen we ons zelfs af of de bus wel bestond, omdat geen enkele buschauffeur of inwoner (als we al iemand vonden die een beetje Engels sprak) hem kende. Voor de duidelijkheid: deze bus bestaat.
2. Met de kabelbaan naar Mount Dajti
Dit is een prachtige berg waar je met een kabelbaan naartoe kunt. De berg ligt niet ver van Bunk’art 1. Vanaf Mount Dajti heb je een prachtig uitzicht over Tirana. Je kunt er paardrijden, ouderwetse spelletjes spelen of wat drinken en van het uitzicht genieten.
3. Over het Skanderbegplein lopen
Dit is het meest toeristische plein van Tirana, maar toch is het er vaak erg rustig. Dit geeft goed aan hoe niet-toeristisch Tirana is. Het plein ligt lekker centraal en wordt omringd door prachtige gebouwen.
4. De hippe wijk Blloku bezoeken
In deze wijk vind je de fijnste restaurantjes, leuke terrasjes en het beste uitgaansleven. Vroeger leefden de politieke kopstukken hier in weelde, terwijl de bevolking het niet breed had. Na de val van het communisme in 1991 begon de transformatie van deze wijk en verschenen er barretjes en restaurants. Het sapje Raki is erg populair. Dit wordt gemaakt van pruimen en/of druiven.
Handig om te weten: In Tirana is het heel normaal dat cafeetjes en terrassen alleen drinken serveren en geen eten. Wij waren erg lang opzoek naar een plek om te lunchen, maar kwamen er na tien keer vragen bij verschillende plekken achter dat dit dus (nog) helemaal niet gebruikelijk is.
5. Op de foto bij I LOVE TIRANA
Wij kwamen dit bord toevallig tegen. Ik had het niet verwacht in Tirana, omdat je verder nergens toeristische dingen ziet. Vergeet de zwarte A niet, anders staat er I LOVE TIRAN.
Hotel-tip
Wij overnachtten in het Central Hotel, op ongeveer 500 meter van het Skanderbegplein. Het heeft een prachtig dakterras waar je elke ochtend gratis kunt ontbijten en een bijzonder vriendelijke eigenaresse die graag over Tirana en de geschiedenis van Albanië vertelt.
Tot slot
Wanneer je in Albanië ‘ja’ knikt, betekent dit ‘nee’. En andersom, wanneer je ‘nee’ schudt, betekent dit ‘ja’. Voorkomt een hoop onbegrip!
Lees ook:
Comentarios