top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

10 tips voor budgetbestemming Boedapest

Boedapest bestaat uit twee delen: Boeda (waar de meeste bezienswaardigheden liggen) en Pest. De delen worden gescheiden door de Donau en verbonden door meerdere mooie bruggen.


Ik bracht een weekend door in deze mooie stad en deed bijna alles met het openbaar vervoer. Dit is goed geregeld en spotgoedkoop. Je kunt al 24 uur onbeperkt met de trein, bus, tram, metro en boot reizen voor (omgerekend) ongeveer 5 euro. Ook andere prijzen liggen laag in Boedapest. Goede budgetbestemming dus!


In Boedapest verveel je je geen moment. Ik was er in januari, maar kan me voorstellen dat het ook een fantastische bestemming is tijdens de lente of zomer. Wel was het lekker rustig in januari. Dit kun je doen tijdens je citytrip!


De Szechenyi baden.

1. Relaxen in de thermale baden

Een must tijdens je bezoek aan Boedapest is een bezoek brengen aan een van de thermale baden. Dit zijn niet zomaar zwembaden of sauna’s, maar meer een soort badhuizen. Bekende baden zijn de Gellert baden en de Szechenyi baden.


Ik bracht een bezoekje een Szechenyi en was aangenaam verrast! Minder aangenaam vond ik de vele selfiesticks in de baden die veel toeristen gebruikten om urenlang selfies en livestreams te maken. Geen idee of dat in Gellert ook zo is, deze baden staan er wel om bekend dat ze iets chiquer zijn. Een kaartje voor Szechenyi kost iets minder dan 20 euro en zomers worden er ook regelmatig feesten georganiseerd.2. Eten in de centrale markthal

Naast dat je hier veel lekker en betaalbaar eten vindt, is het gewoonweg een prachtig gebouw en ligt het lekker centraal (wat de naam natuurlijk al deed vermoeden) waardoor je er makkelijk een ontbijtje of lunch scoort. De markthal is ooit uitgeroepen tot mooiste van Europa.


3. Drankjes drinken in ruïne bars

Uniek in Boedapest. Hongaren startten (vaak tijdelijke) bars in afgedankte gebouwen, ook best vaak zonder dak en met een tuin. Meestal is de inrichting een fotogeniek bij elkaar geraapt zooitje. Je kunt er ’s avonds biertjes drinken en er overdag terecht voor een kop koffie. Ze zijn vooral populair in de zomer.


Extra

Geen ruïne bar, wel een mega-aanrader om wat te drinken: New York Café. Het mooiste café waar ik ooit ben geweest. Het oogt extreem chic met veel goud en prachtige plafonds.4. Een ritje maken met gele tram nummer 2

Deze tram neemt je mee langs de oever van de Donau en tijdens de rit heb je een prachtig uitzicht over Boeda. Ook kom je langs het bekende Hongaarse Parlementsgebouw. National Geographic Magazine riep deze tramlijn ooit uit tot de mooiste van Europa. Leuker dan de hop-on-hop-off-bus!


5. Relaxen op Margaret Island

Dit eiland is een oase van rust vlakbij de stad. Het ligt midden in de Donau en heeft een pad van bijna 6 kilometer voor hardlopers, een kinderboerderij en zelfs openlucht nachtclubs (in de zomer). Daarnaast heeft de Musical Fountain heeft ongeveer ieder uur een show met muziek van de Rolling Stones, Andrea Bocelli en Vivaldi en gekleurde stralen water.


6. Boedapest bekijken van boven

Op veel plekken in Boedapest heb je een mooi uitzicht over de stad, maar de beste plek is ongetwijfeld de Gellertheuvel. Dit is het hoogste punt van de stad (235 meter). Je ziet vanaf hier Boeda en Pest en hier staat het Hongaarse Vrijheidsbeeld. Gellertheuvel staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed.


Het parlementsgebouw.

7. Genieten van de architectuur

Boedapest staat vol prachtige bouwwerken. De bekendste is natuurlijk het parlementsgebouw. Hier kun je ook een rondleiding krijgen. Daarnaast zijn het vissersbastion, de Matthias Church, de burcht van Boeda (oude koningspaleis) en de synagoge aanraders.


8. Boottocht over de Donau maken

De Donau is zo’n groot onderdeel van Boedapest dat een boottocht in deze stad niet mag ontbreken. Je ziet vanaf de boot ongetwijfeld het burchtpaleis, de kettingbrug, het parlementsgebouw en de gellertheuvel. De boten vertrekken bij de aanlegsteiger aan de voet van de Donaupromenade.


Het schoenenmonument op de Donaukade.

9. Het schoenenmonument op de Donaukade bezoeken

Vlakbij het parlementsgebouw staan op de Donaukade zestig paar schoenen naar het water. Deze schoenen zijn een monument ter nagedachtenis aan de Joden en Roma die hier door de Tweede Wereldoorlog om zijn gekomen. Ze werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en op de rand te gaan staan. Daarna werden ze de rivier in geschoten. Indrukwekkend monument.


10. Het Sziget-festival meemaken

Dit festival vindt meestal in de eerste week van augustus plaats. Het duurt 7 dagen en wordt gehouden op het eiland Obuda in Boedapest. Sziget is (heel toepasselijk) het Hongaarse woord voor eiland. 60% van de bezoekers komt uit het buitenland, uit meer dan 60 landen. Aanrader!Lees ook:

Comments


bottom of page