top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Tips voor Kotor, het mooiste stadje van Montenegro

Kotor wordt dankzij de ligging en prachtige oude stad wel de mooiste plek van Montenegro genoemd. Geen woord aan gelogen als je het mij vraagt. Ik was er afgelopen zomer samen met mijn zusjes. Wij verbleven hier drie dagen en dat was ideaal. Hier lees je wat je er kunt zien en doen!



1. De oude stad

Het hoogtepunt van Kotor is toch wel de mooie oude stad. Dit gedeelte is zo groot, dat je er rustig een paar uur rond kunt rond wandelen. De oude stad is gevuld met prachtige steegjes, authentieke gebouwen en lekker eten.



2. Boottochtje naar Perast en Our Lady of the Rocks

Kotor ligt in een baai waar nog veel meer mooie dorpjes en zelfs eilandjes liggen. Perast is een van die dorpjes. Vlak voor de kust van Perast ligt ook het bekende eiland Our Lady of the Rocks, een eilandje met daarop alleen een kerk. Ook zijn er mooie blauwe grotten en tunnels uit de oorlogstijd die je kunt bezoeken tijdens deze boottocht. Hij kost 25 euro en neemt je mee langs alle bezienswaardigheden hier boven.


Het mooie dorpje Perast.

3. Het Kattenmuseum

Kotor wordt ook wel de kattenstad genoemd en na een bezoekje snap ik wel waarom. Vooral in de oude stad kom je ze overal tegen. Liefhebber? Ga dan naar het Kattenmuseum. Dit museum bevat duizenden foto’s, advertenties, postzegels en nog veel meer met een kat erop. Voor omgerekend één euro mag je naar binnen, waar je natuurlijk ook een aantal echte exemplaren aantreft.


4. Beste uitzicht over Kotor

Het is even afzien (1350 treden afzien om precies te zijn), maar dan heb je daarna wel het allerbeste uitzicht over Kotor en de baai waar dit stadje zich in bevindt. Ik heb het natuurlijk over het beklimmen van het San Giovanni Fort. De trap vind je via de oude stad en de klim duurt ongeveer anderhalf uur. Wel ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat doen in de zomer i.v.m. de zon.



5. De omgeving bekijken

Vanuit Kotor kun je een dagtrip maken naar verschillende leuke plekken in de omgeving. Ga bijvoorbeeld met een boot naar Budva, de meest toeristische plek in Montenegro met veel feestjes (ook overdag!). Of ga raften op de Tara Canyon. Het is ook mogelijk om een dagtrip naar Kroatië of zelfs Albanië te maken vanuit Kotor.



Restaurant-tip

Een fijn restaurant is Akustik, waar je zelf je visje aanwijst dat kort daarna gebakken op je bord verschijnt. Fijn aan Montenegro is het prijsniveau. Je gaat er voor een paar euro heerlijk uit eten.



Meer over Montenegro:

bottom of page