top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

5x doen in feeststad Budva, Montenegro

Samen met mijn zusjes Julia en Marieke bezocht ik Budva in Montenegro tijdens een rondreis door de Balkan vorige zomer. We hoorden dat je er goed kunt stappen en dat kan ik na een bezoekje zeker beamen. Budva is (nog) niet erg populair onder Nederlanders. Tijdens mijn bezoek kwam ik er welgeteld nul tegen.


Toch is dit een fijne vakantiebestemming met lekker (en goedkoop) eten en een mooie omgeving. Voor een ontbijtje buiten de deur betaal je bijvoorbeeld 2 of 3 euro. Budva is het meest toeristische stadje van het land. Het is in de zomer bijzonder populair onder Russen en Serviërs. Veel menukaarten zijn zelfs geschreven in het Russisch. Daarnaast is het een populaire bestemming onder jongeren in heel Montenegro die er naartoe gaan om even flink los te gaan. Budva is leuk voor 3 of 4 dagen. Hier lees je wat je er kunt doen!


Mogren Beach, Budva.

1. Flink op stap

In Budva draait het tijdens het hoogseizoen grotendeels om feestjes. Aan het strand beginnen ’s middags als schuimparty’s en ’s avonds kun je er terecht in de openluchtclubs. Een leuke is Paris Night Club, in het midden van deze club staat een grote Eiffeltoren. Rond 2.00 uur ’s nachts gaat alles rondom het strand dicht en verplaatsen de feestjes zich naar discotheken. Een bekende is Top Hill, een club op een berg.


Paris Night Club.

2. Budva Old Town

De oude stad, oftewel Stari Grad, is het mooiste en meest authentieke gedeelte van Budva. Dit oude gedeelte is niet heel groot, maar 100% de moeite waard. Er zijn veel boetiekjes en restaurants gevestigd. Leuk aan een aantal van deze restaurants is dat ze wat authentieker Montenegrijns eten serveren dan de restaurants bij het uitgaansgedeelte die vooral snacks aanbieden. Je betaalt wat meer, maar de omgeving maakt dit goed.3. Relaxen op het strand

Je komt niet speciaal naar Budva voor de stranden, want die zijn nogal vol en niet extreem mooi (en ze bestaan allemaal uit kiezelsteentjes die best veel pijn doen aan je voeten), maar ze zijn er wel. Je kunt naar Slovenska Plaža, een strand dat ongeveer 1600 meter lang is en waar je veel barretjes vindt. Hier vindt ook elke middag de eerder genoemde schuimparty plaats.


Vlakbij de oude stad ligt een klein strand genaamd Budva Old Town Beach. Tot slot kun je naar Mogren Beach, dit strand telt twee kleine stranden en staat bekend als het mooiste strand van Budva. Het is er dan ook erg druk tijdens het hoogseizoen, heel erg druk.4. Eilandjes bezoeken

Tijdens het hoogseizoen lijkt Budva te weinig strand te hebben voor de hoeveelheid vakantiegangers. Maar je hoeft natuurlijk niet in Budva te blijven. Op nog geen kilometer voor de kust van Budva, vind je het eiland Sveti Nikola. Dit eiland heeft prachtige stranden. Er gaan taxi-boten.


Een ander bekend eiland is Sveti Stefan. Het staat op vrijwel alle ansichtkaarten van Budva. Het is een eiland voor de kust van Montenegro, ongeveer 6 kilometer ten zuiden van de stad. Het hele eiland is een vakantieresort en er zit zelfs een casino bij. Het eiland heeft de bijnaam ‘Adriatisch Monaco’ en had gasten als Claudia Schiffer, Sylvester Stallone en Sophia Loren. De kosten voor een overnachting beginnen bij een paar honderd euro.5. De omgeving bekijken

Vanaf Budva ben je snel op andere plekken in Montenegro of zelfs in andere landen. Zo kun je dagtripjes maken naar Kotor, een pittoresk stadje in Montenegro met een prachtige baai. Ook raften op de Tara Canyon is een optie of ga een dagje naar Dubrovnik (Kroatië) of Shkodër (Albanië).


Wanneer je van de oude stad naar Mogren Beach loopt, zie je dit beeldje.

Meer over Montenegro:

Comments


bottom of page