top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Waarom ik groot fan van de Balkan ben

Samen met een van mijn zusjes reisde ik van Belgrado naar Thessaloniki, dwars door een deel van de Balkan dus. We vonden Servië, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland fantastisch en hier lees je waarom!


Samen met mijn twee zusjes. Met Marieke (rechts) reisde ik van Belgrado naar Thessaloniki. Julia (midden) haakte in Thessaloniki aan voor een lang weekend!

Cultuurshock

Na tweeënhalf uur vliegen (Amsterdam – Belgrado) sta je in een compleet andere wereld. Wat mij betreft is de Balkan het beste gebied in Europa waar je een lichte cultuurshock kunt ervaren. Hier waren we ook echt naar opzoek. Mensen roken nog in restaurants en in de bus, corona bestaat er niet (‘meisje, zo kun jij toch niet roken en drinken’, zei een ober toen ik met mondkapje een restaurant in liep) en je verzeilt er makkelijk in grappige situaties. Een taxichauffeur nam de trambaan omdat die sneller was dan de file ernaast op de weg, en dat vond iedereen helemaal prima.


De fantastische wijk Skadarlija in Belgrado.


Mooie ontmoetingen

Wij hebben zelden zo makkelijk zo veel leuke ontmoetingen gehad als tijdens deze reis. Taxichauffeurs die ons uitlachten om onze hoeveelheid bagage (een rugzakje, ‘hahaha, waar is de rest’), Servische muzikanten die volksmuziek maakten om onze tafel tijdens het diner en mensen die in de kroeg spontaan shag aanboden.


Sneeuw in Belgrado, een zonnetje in Thessaloniki!


Onbekend

Een stedentripje Belgrado, Pristina, Skopje of Thessaloniki is nog niet zo bekend als een stedentrip Parijs, Londen, Berlijn of Rome. Je vindt niet overal een Engelse menukaart en inwoners vinden het nog oprecht heel leuk dat je hun land bezoekt, merkten we. Er is ons tientallen keren gevraagd waar we vandaan kwamen, wat we van hun land vonden en bijna iedereen zei dat we zeker terug moesten komen. De mensen zijn er echt heel aardig en verwelkomend. Van tevoren vroegen mensen zich af waarom we naar bijvoorbeeld Kosovo wilden. Veel Nederlanders denken toch nog vooral aan oorlog bij dit land.


Zonsondergang in Thessaloniki.


Pareltjes

Ondanks de onbekendheid is de Balkan zeker de moeite. En dan niet alleen de wat bekendere landen zoals bijvoorbeeld Kroatië. Je vindt er prachtige natuur (wij gingen hiken bij de Matkakloof in Noord-Macedonië), originele bezienswaardigheden (de oude bazaar in Skopje is prachtig, ik was nog nooit in een bazaar geweest) en bruisende steden (Belgrado en Thessaloniki zijn echt verrassend fantastische steden om te stappen, in Belgrado kun je dansen in drijvende clubs op het water).


Hiken door de Matkakloof in Skopje, Noord-Macedonië.


De oude bazaar in Skopje.


Spotgoedkoop

Voor het bedrag van een bed op een slaapzaal in Scandinavië, heb je in de Balkan een vier- of vijfsterrenhotel. Je gaat er heerlijk uit eten voor een paar euro en een halve dag in de bus kost niet meer dan een tientje.


Kerst

Wij reisden vlak voor kerst door dit gedeelte van de Balkan en dat was fantastisch! Kunnen ze in Nederland nog wat van leren. Echt overal lichtjes, kerstmarkten en sfeer. Grote aanrader om juist in deze periode te gaan.


Heel veel lichtjes in Pristina, Kosovo.

Comments


bottom of page