top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Zien en doen in kleurrijk Cartagena, Colombia

Cartagena stond al heel lang heel hoog op mijn lijstje en na een bezoek weet ik dat dit volkomen terecht was! Cartagena barst van de kleuren, street art en fijne horeca. Samen met mijn zusjes verbleef ik er vijf nachten en vierden we er oud & nieuw. Hier lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Cartagena in Colombia!


Getsemani: kleurrijke straatjes vol vlaggetjes!

Oude centrum

De reden dat je Cartagena bezoekt is natuurlijk het kleurrijke, oude centrum. Dit wordt ook wel Cartagena Old Town of La Ciudad Vieja genoemd. Het oude deel van Cartagena is prachtig bewaard gebleven en staat vol gekleurde huizen. Het oude centrum is omringd door stadsmuren.


Eigenlijk bestaat dit gedeelte uit drie delen: El Centro, San Diego en Getsemani. El Centro is prachtig. Je ziet hier een koloniale kerk, kleurrijke straatjes en veel restaurants. Dit is dan ook het drukste gedeelte. San Diego lijkt wel wat op El Centro, maar het is hier iets rustiger. Vonden wij wel fijn. Onze favoriete wijk in Cartagena was Getsemani. Dit is wat rauwer en je vindt er veel street art en andere backpackers.


In een dag kun je het hele oude centrum zien, maar als je (net als wij) houdt van terrasjes, uitgebreid lunchen en af en toe een paar uur op een plein mensen kijken, heb je hier natuurlijk niet genoeg aan. Ik was dan ook blij dat wij vijf dagen de tijd hadden in deze fijne stad.


IJs eten

Cartagena is warm, heel warm. En bij warm weer hoort ijs. Wij vonden Gelateria Tramonti een erg goede ijssalon. Veel keuze uit verschillende smaken en goddelijk ijs.Eten in een binnentuin

Nu we het toch over eten hebben… In Cartagena vind je (als je een beetje goed zoekt) veel restaurants met een prachtige binnentuin. Een beetje zoals in Sevilla (Spanje) of Granada (Nicaragua). Aan de voorkant lijkt het alsof er geen buitenruimte bij het restaurant hoort, maar als je naar binnen loopt, ontdek je een heerlijke rustige binnentuin.


Centenario park

Midden in de oude stad ligt Centenario park, een park waar verschillende dieren leven. Zo kun je er apen, heel veel leguanen en zelfs luiaards vinden! Toen wij er waren, was er net een baby-luiaard geboren en was het deels afgezet.Bijzondere deuren

Wat ik erg leuk vond aan Cartagena was dat heel veel deuren een bijzondere deurklink of bel hadden. Zo zagen wij heel veel deuren met een dier erop, maar ook eentje met een zeemeermin en zelfs eentje met een farao!Street art

Ik ben een enorme street art-liefhebber en kwam in Cartagena ruim aan m’n trekken. Vooral in Getsemani werd ik enthousiast. Een van de bekendste is de grote vogel bij het centrale plein van Getsemani. Daarnaast zagen we prachtige tekeningen van Colombiaanse vrouwen.De bekende vogel!

Kasteel

Vlakbij de oude stad ligt Castillo San Felipe de Barajas. Vanuit de oude stad hoef je maar een klein stukje te lopen en een brug over te steken en je bent er al. Je kunt dit kasteel ook beklimmen, maar in verband met de hitte en de drukte bij het kasteel kozen wij ervoor om dit aan ons voorbij te laten gaan.


Castillo San Felipe de Barajas.

Strand

Toe aan een dagje relaxen? De wijk Bocagrande ligt aan het strand! Wij hebben er gewandeld, maar het was er enorm druk (wij bezochten Cartagena rond oud & nieuw, de periode waarin veel Colombianen ook vakantie hebben). Daarnaast wisten we dat we mooiere stranden tegen zouden komen, omdat de San Blas eilanden (Panama) kort daarna op de planning stonden.


Naast het strand bij Bocagrande kun je naar Playa Blanca gaan, maar hier hoorden wij zulke slechte verhalen over dat we ook dat aan ons voorbij lieten gaan. Er wordt geadverteerd met ‘Malediven van Colombia’, maar dit schijnt in het echt een beetje tegen te vallen.


Zonsondergang

Aan het einde van de middag verzamelen vriendengroepen, stelletjes en reizigers zich bij de stadsmuur aan de noordkant van het oude centrum. Dit is namelijk de perfecte plek om een prachtige zonsondergang mee te pakken!Rooftops

In het oude centrum van Cartagena vind je verschillende rooftop-barretjes. Een leuke is Daisy the Rooftop, deze is versierd met flamingo’s! Bij veel rooftops moet je wel een bepaald bedrag uitgeven, anders ben je niet welkom. Ook gelden er wat strengere kledingeisen.


Oud & nieuw

Wij vierden oud & nieuw in Cartagena en dat werd daar vrij grondig aangepakt! Er werden ruim van tevoren overal extra stoelen en tafels neergezet, allerlei street food kraampjes deden goede zaken en er was extreem veel vuurwerk. Oud & nieuw is in Colombia vooral een familiefeest en de meeste Colombianen zitten dan ook uitgebreid met hun familie aan tafel. Voor de feestjes (zoals je die in Nederland kent) kun je het beste naar Getsemani, daar is altijd wel wat te beleven. Daarnaast zijn er speciale oud & nieuw-feesten met thema, maar dan ben je zo honderd dollar kwijt.Vrolijk volk

Wat me opviel, was dat Colombianen zo ontzettend aardig zijn. Ze zijn echt blij dat hun land bezocht wordt en doen alles om een goede indruk te maken. Ik heb denk ik niet eerder een land bezocht met zulke vrolijke, aardige mensen.


Spontaan een serenade krijgen op straat, in Colombia kan het.

Sneeuwpoppen en dikke paspoppen

Wij bezochten Cartagena vlak na kerst en dus zagen we overal nog kerstballen, lichtjes en ook (nep) sneeuwpoppen. Wat natuurlijk best apart is als het meestal meer dan dertig graden is in je land tijdens de kerstperiode. Verder vond ik het heel grappig dat de etalages van kledingwinkels vol stonden met wat dikkere paspoppen. In westerse landen hebben we allerlei campagnes en aandacht nodig voor meer diversiteit, in Colombia ben je gewoon mooi zoals je bent en geldt een heel ander schoonheidsideaal.Verblijven

Wij verbleven vijf nachten in een appartement in Bocagrande dat we via Airbnb hadden gevonden. Omdat we vlak na kerst en rond oud & nieuw reisden (wat de drukste periode is, omdat veel Colombianen zelf dan ook vakantie hebben) was het wat lastiger om goede en betaalbare accommodatie te vinden. Verblijven in het oude centrum schijnt altijd wel vrij prijzig te zijn. De wijken Bocagrande en Manga zijn een goed (en veilig) alternatief.Comentarios


bottom of page