top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Hoogtepunten tijdens een zeiltocht van Colombia naar Panama

Samen met mijn zusjes maakte ik een prachtige reis naar Colombia en Panama. Een populaire manier om van Colombia naar Panama te reizen is door middel van een zeiltocht en dit sprak ook ons direct aan. Wij gingen voor de zesdaagse variant en hadden dit niet willen missen. Dit waren de hoogtepunten van onze zeiltocht van Colombia naar Panama!



De paradijselijke San Blas eilanden

Tijdens deze zeiltocht kom je langs de San Blas eilanden. Dit was voor ons een extra reden om de tocht te boeken, want het is best lastig en kostbaar om de eilanden zonder tour te bezoeken. De archipel bestaat uit meer dan 350 eilanden, waarvan maar ruim 40 eilanden bewoond zijn. Dit maakt ze natuurlijk nog net wat paradijselijker, wat hoe vaak krijg je de kans om een dag op een onbewoond eiland door te brengen?


Hond Coco aan boord

Een van de leukste reisgenoten van deze reis was ongetwijfeld Coco de hond. Hij reisde zes dagen met ons mee. Ook als we aan land gingen of de zee opzochten voor wat verkoeling was Coco erbij. Het verhaal gaat dat Coco ooit stiekem meegenomen is vanaf de San Blas eilanden door een groep reizigers. Ik heb zelden zo'n gelukkige hond gezien.



Dolfijnen die mee zwemmen

Tijdens de tweede dag van onze zeiltocht werd onze boot gespot door een grote groep dolfijnen. Meer dan twintig dolfijnen zwommen een hele tijd met de boot mee. Ze waren zo dichtbij dat je ze bijna aan kon raken. Dit is toch wel een hele mooie manier om ze te bewonderen. In het wild en met alle vrijheid.


Kennismaken met een indianenstam: de Kuna's

De San Blas eilanden worden bewoond door de Kuna-indianen. Deze indianen waren de oorspronkelijke bewoners van Panama, voordat de Spanjaarden kwamen. Inmiddels hebben de Kuna's zelfbeschikkingsrecht. Grappig om te weten: kokosnoten worden gezien als betaalmiddel. Een kokosnoot heeft de waarde van tien Amerikaanse dollarcent. Pak dus niet zomaar een kokosnoot, dit wordt niet overal gewaardeerd. Wel kun je ze kopen van de Kuna's.



Voor het eerst zeesterren spotten

Ik had nog nooit een zeester 'in het wild' gezien, maar dat veranderde uiteraard tijdens deze zeiltocht! Toen we over een van de eilanden liepen, zagen we ze overal liggen. Laat ze ook vooral liggen. Als je ze oppakt, gaan ze namelijk dood en dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben.



Zes dagen geen WiFi en dus rust

Deze zeiltocht is niet voor luxepoezen. Zo is er geen WiFi aan boord en is er ook niet genoeg water om te douchen. Wij vonden dit eigenlijk wel heel erg lekker, zes dagen zonder bereik. Je hebt direct een stuk minder afleiding en komt daardoor veel meer tot rust. En als je wilde dolfijnen ziet, verse vis eet en de mooiste zonsondergangen ziet, heb je verder ook niet zo veel nodig.



Goed om te weten

Wij boekten onze reis een aantal weken van tevoren bij Blue Sailing. Vooral als je met meerdere mensen reist tijdens het hoogseizoen kan dit handig zijn, omdat de boten best snel vol zitten. De tocht kost 600 dollar per persoon en voor dat bedrag krijg je drie keer per dag (heerlijk) eten, voldoende water en je mag snorkelsets gebruiken. Natuurlijk, het is niet heel goedkoop, maar wij hadden deze ervaring niet willen missen!



Lees ook:

bottom of page