top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Waarom ik de San Blas eilanden veel mooier vond dan Bocas del Toro

Panama heeft enorm veel eilanden. De twee bekendste eilandengroepen voor reizigers zijn de San Blas eilanden en Bocas del Toro. Van tevoren dacht ik dat deze eilandengroepen wel een beetje op elkaar zouden lijken, maar niets is minder waar. De San Blas-archipel is voor mij een overduidelijke winnaar. Dit is waarom.


De San Blas eilanden: paradijselijker wordt het niet.

Veel paradijselijker en ongerepter

Ongerepte stranden, onbewoonde eilandjes en het ultieme gevoel van vrijheid. Dat is waar ik aan terug denk bij de San Blas eilanden. Je hebt hier op veel plekken echt nog het idee dat je (bijna) alleen in het paradijs bent. Op Bocas del Toro was dit gevoel vaak ver te zoeken. Je moet de stranden met veel anderen delen en het toerisme is hier veel verder ontwikkeld.


De stranden van de San Blas eilanden deel je regelmatig met een paar hondjes.
San Blas eilanden = zeesterren spotten!

Dolfijnen spotten

Een mooi voorbeeld dat duidelijk het verschil tussen de eilandengroepen laat zien, is het spotten van dolfijnen. Wanneer je met een boot langs de San Blas eilanden vaart, komen ze helemaal uit zichzelf naar je toe om een stuk met de boot mee te zwemmen. Op Bocas del Toro kun je tours boeken die allemaal zelf naar de plek toe gaan waar de dolfijnen zich vaak laten zien.


Cultuur: Kuna-indianen

De San Blas eilanden worden bewoond door de Kuna-indianen. Deze indianen waren de oorspronkelijke bewoners van Panama, voordat de Spanjaarden kwamen. Inmiddels hebben de Kuna's zelfbeschikkingsrecht. Grappig om te weten: kokosnoten worden gezien als betaalmiddel. Een kokosnoot heeft de waarde van tien Amerikaanse dollarcent. Pak dus niet zomaar een kokosnoot, dit wordt niet overal gewaardeerd. Wel kun je ze kopen van de Kuna's. Op Bocas del Toro kom je niet voor de cultuur.Filthy Friday & Bambuda Lodge

Toch zou ik Bocas del Toro zeker niet overslaan tijdens een reis door Panama. Er is namelijk een stuk meer te doen dan op de San Blas eilanden. Filthy Friday (een pub crawl die plaatsvindt op drie verschillende eilanden) is eigenlijk al reden genoeg. Daarnaast vind je in Bocas del Toro de Bambuda Lodge, een van de leukste accommodaties in Panama.


Hoewel de San Blas eilanden meer indruk maakten, is Bocas del Toro ook zeker niet verkeerd!

Mooi weer vs. slecht weer

Mijn ervaring met de twee eilandengroepen is een beetje gekleurd door het weer. Toen we de San Blas eilanden bezochten, hadden we prachtig weer waardoor we optimaal van de eilanden konden genieten. Tijdens de week die we doorbrachten op Bocas del Toro regende het elke dag een aantal uren. Ook was het daarvoor heel slecht weer geweest, waardoor de stranden helemaal weggespoeld waren.


Links: de stranden van Bocas. Rechts: de stranden van San Blas.

Lees ook:

Comments


bottom of page