top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Heel veel tips voor Lissabon, mijn lievelingsstad

Voor mijn verjaardag gaf ik mezelf een reisje naar Lissabon cadeau. En dat is het beste wat ik had kunnen doen. De Portugese hoofdstad staat sinds toen namelijk bovenaan mijn lijst met favoriete steden. Inmiddels ben ik natuurlijk al een keer terug geweest naar mijn lievelingsstad, dit keer samen met mijn ouders en zusjes. En ook dat was weer fantastisch. Hier lees je waarom je zeker eens naar Lissabon moet + natuurlijk wat je er kunt doen en zien!


Mijn geliefde Lissabon!


1. Luister naar fado

Je moet er wel een beetje van houden, maar zelfs al vind je de muziek niet mooi, dan is het nog een aanrader. Fado is het levenslied van de Portugezen en dat levenslied wordt met (heel veel) emotie gebracht. Fado luisteren doe je in de wijk Alfama, de oudste (en leukste!) wijk van Lissabon. Hier kun je aanschuiven in de ietwat eenvoudige restaurants waar fado gezongen wordt door artiesten uit de buurt.



2. Ga naar LX Factory

Dit is het rauwe gedeelte van Lissabon. LX Factory is een oud fabrieksterrein waar nu allerlei restaurants, cafeetjes, boetiekjes en (last but not least) heel veel street art te vinden zijn. LX Factory heeft een lekkere rauwe sfeer. Je vindt het fabrieksterrein vlakbij (of eigenlijk onder) Ponte 25 de Abril, de ‘Golden Gate Bridge van Lissabon’.




3. Eet (zo vaak mogelijk) pastel de nata

In Lissabon vind je op elke straathoek wel een pastelaria, een bakkerijtje. Je kunt er overal pastel de nata kopen. Een soort custardtaartje dat echt te lekker is. De bekendste plek is banketbakker Pastéis de Belém, hier staat dan ook elke dag een mega-lange wachtrij.



Pastel de nata en de tram op een foto: beide typisch Lissabon.

4. Maak een ritje in tram 28

Lissabon is gebouwd op heuvels en daardoor is lopen best vermoeiend. Een goed alternatief is de tram! Lijn 28 neemt je mee langs een prachtige route. Je kunt hier uitstappen bij verschillende miradouros, uitzichtpunten, die je een prachtig uitzicht over de stad geven. Soms wordt hier ook live muziek gemaakt.


Links een mooi straatje in Bairro Alto, rechts: tram 28.

5. Bekijk de ‘Golden Gate Bridge’ en ‘Cristo Rei’ van Lissabon

Lissabon heeft een eigen Golden Gate Bridge en Christusbeeld, gebaseerd op de brug bij San Francisco en het beeld in Rio de Janeiro. Je hebt hier een mooi uitzicht over de rivier de Taag. De brug en het beeld waren een initiatief van de vroegere dictator Salazar.


Ponte 25 de Abril, Lissabon.

6. Ga naar Pink Street

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze straat helemaal roze! Je vindt Pink Street in het uitgaansgebied. Het adres is: R. Nova do Carvalho, 1200-372 Lisboa, Portugal of typ op Google Maps gewoon Pink Street in. ;)


Pink Street, Lissabon.

7. Bezoek de leukste wijken

Geen gebrek aan leuke wijken in Lissabon. Voor mij sprongen onderstaande wijken er echt uit.


Bairro Alto

Hier gebeurt overdag niet zo veel, maar ’s nachts des te meer… Het is de ideale wijk om in te verblijven want je kunt er heerlijk eten en daarna flink op stap. Er zijn veel mooie straatjes met slingers en vlaggetjes. Een vrolijke wijk!



Alfama

Met afstand mijn lievelingswijk van Lissabon. Het is de oudste wijk met veel nauwe straatjes en gekleurde elementen. De was hangt hier overal buiten en je kunt er lekker goedkoop eten en drinken.


's Avonds is dit de perfect plek om naar fado te luisteren. Neem ook vooral een kersenlikeurtje in een chocolaatje. Gepensioneerden verkopen ze op straat of vanuit hun huis om iets bij te verdienen.



Rechts: de 45 meter hoge Santa Justa- lift die de Santa Justa-straat met het hoger gelegen Carmoplein verbindt.

Belém

Ook Belém mag niet ontbreken tijdens een bezoekje. Je vindt hier de bekende Torre de Belém en nog veel meer mooie bouwwerken. Ook zijn hier regelmatig leuke (antiek) markten te vinden. Ik kocht er handgemaakte schoenen, tassen en sieraden voor een paar tientjes.


Torre de Belém, Lissabon.

8. Maak een dagtrip

Breng je veel tijd in Lissabon door? Ook in de omgeving is meer dan genoeg te doen. Dit zijn de leukste dagtrips.



Sintra

Sintra is gewoonweg een sprookje. Hier vind je allerlei kastelen en weelderige tuinen. Je bent er met de trein vanuit Lissabon in minder dan een uur. Eigenlijk is een dag te weinig om alle mooie plekken van Sintra te zien. Maar ook als je slechts een dag hebt, is deze plek 100% de moeite waard. Ik ging met een tuktuk van de ene plek naar de andere plek, want Sintra is nog behoorlijk groot en heel heuvelachtig.



Cabo da Roca

Dit is het meest westelijke stukje Europa! Je vindt er een mooie kaap en verschillende kliffen. Lekker om hier even uit te waaien.


Chillen bij Cabo da Roca.

Cascais

Lissabon is zo’n stad die alles heeft: zelfs strand. Met de trein ben je namelijk in 40 minuten in badplaats Cascais. Eet een lekker vers visje op het strand en verken de mooie straatjes.


Het fijne Cascais.

Wat maakt Lissabon zo fantastisch?

· Wat Lissabon extra fijn maakt is natuurlijk het (meestal) warme weer. Ik bezocht de stad eind november. Terwijl iedereen in Nederland het koud had, liep ik af en toe zonder jas door de mooie straatjes.

· Lissabon is goedkoop en je hoeft dus niet heel erg op je geld te letten, zoals in Scandinavische steden. Je kunt in Alfama (mijn lievelingswijk) uitgebreid lunchen voor ongeveer vijf euro.

· De stad en de mensen zijn gewoon extreem relaxed en in heel Lissabon hangt een leuke sfeer. In de omgeving is veel te doen en het straatbeeld van Lissabon is fantastisch. Eigenlijk is bijna elke straat een plaatje. Ik zou er bijna mijn geliefde Utrecht voor verlaten...



Meer tips!

· Bezoek Lissabon vooral in het voor- of najaar. In de zomer is de stad echt veel te warm. Houd ook in je achterhoofd dat Lissabon grotendeels uit heuvels bestaat. Daar overheen lopen zorgt vanzelf wel voor een paar graden extra warmte.

· Een goede manier om je te verplaatsen is dan ook per tuktuk. Je ziet ze bijna overal in de stad en dat heeft natuurlijk een reden.

· Eet op maandag geen vis. Die is dan niet vers meer en dat is natuurlijk zonde.

· De Time Out Market biedt goddelijk eten, maar is ook behoorlijk prijzig vergeleken met andere horeca in Lissabon. Reis je met een beperkt budget, sla 'm dan vooral over.


Uitzicht vanaf een van de vele miradouros.


Hostel-tip

Grapes & Bites - Hostel and Wines. Hier heb je slaapzalen, maar ook privékamers. Je kunt 's avonds heerlijk in het bijbehorende restaurant eten en ze hebben er goede wijnen. Fijn aan dit hostel is het ontbijt 's ochtends. Er staat een lange tafel klaar en iedereen schuift aan. Hierdoor ontmoet je makkelijk mensen en het is een gezellige start van je dag!


Appartement-tip

Lisbon Rentals Chiado. Deze chique appartementen en loften bevinden zich op de perfecte locatie, in het hart van Lissabon en vlakbij de allermooiste straatjes. Ik verbleef er met mijn familie. De ruimtes zijn smaakvol ingericht en de eigenaar is erg aardig. Aanrader!


Typisch straatbeeld van de wijk Alfama.

Lees ook:

bottom of page