top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Dit moet je weten voordat je Cinque Terre bezoekt

Cinque Terre: vijf beroemde, gekleurde dorpjes in Italië. Ze zijn gebouwd op rotsen aan zee. Van noord naar zuid bestaat Cinque Terre uit Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.


De fotogenieke dorpjes zijn inmiddels wereldberoemd. Van tevoren vroeg ik me af of een bezoek aan Cinque Terre wel de moeite waard zou zijn. De dorpjes zijn extreem toeristisch en soms valt iets wat zo bekend is en wat er op de foto zo mooi uitziet in het echt nogal tegen. Gelukkig was Cinque Terre ook in het echt gewoonweg prachtig. Ga jij binnenkort ook die kant op? Lees dan eerst even dit!Ga niet in het hoogseizoen! In juli en augustus wordt Cinque Terre overspoeld door toeristen en ben je vooral aan het file-lopen. Accommodaties zijn schaars en bijzonder prijzig. Helaas heb ik mijn eigen advies niet opgevolgd. Samen met mijn ouders en zusjes verbleef ik in een Airbnb in Toscane en omdat ik toch in de buurt was, wilde ik er natuurlijk even naartoe…


Qua vervoer tussen de dorpjes heb je een paar mogelijkheden. Per trein, ferry of wandelend. De ferry vaart niet altijd. Toen wij er waren (in de zomer dus) was de zee te wild en kon de boot daardoor niet bij de dorpjes komen. Jammer, want vanaf het water heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over Cinque Terre. Ook was er maar een wandelpad geopend. Informeer hier dus altijd even naar.


Houd je niet van traplopen (is er iemand die hier wel van houdt?) sla Corniglia dan over. Om dit dorpje te bereiken moet je eerst bijna 400 treden beklimmen. Voordeel is natuurlijk wel dat het hier (iets) rustiger is.


Wil je perse met de auto naar Cinque Terre? Dan heb je de meeste kans dat je die kwijt kunt in Monterosso. Dat is het enige dorp dat niet volledige autovrij is. Maar ga (vooral in het hoogseizoen) niet met de auto, maar met de trein!


Heb je geen tijd om alle dorpjes te bezoeken? Ga dan in elk geval naar Vernazza. Dit is het enige dorpje van Cinque Terre dat op de lijst van i borghi piu belli d’Italia staat, de lijst met mooiste dorpjes van Italië. Volkomen terecht als je het mij vraagt.


Houd je van strand, ga dan naar Monterosso al Mare. Dit is het enige dorpje met een echt strand. De andere dorpjes hebben wel rotsen waar je je handdoekje op kunt leggen, maar voor een echt strand moet je dus in Monterosso zijn.


Een Cinque Terre Treno Card kan handig zijn. Deze kaart geeft toegang tot alle wandelpaden tussen de dorpjes en je mag tussen alle dorpjes gebruikmaken van de trein. Ook het traject vanaf Levanto of La Spezia is inbegrepen. Een pas voor een dag kost zestien euro voor een volwassene. Hier vind je er meer informatie over en kun je hem (alvast) bestellen.


Meer over Italië:

Comments


bottom of page