top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Overnachten in een trullo in Italiaans Puglia

De Italiaanse regio Puglia staat vol trulli, prachtige witte huisjes met een kegelvormig dak. Leuk om te zien, nog leuker om in te slapen. En dat is precies wat wij deden tijdens een vakantie in Italië.



Alberobello

Trulli zijn kenmerkend voor Puglia, in het Zuiden van Italië. Vooral de Valle d’Itri staat er vol mee. Ook vind je daar veel fotogenieke, witte dorpjes en olijfbomen. Maar de meeste trulli vind je ongetwijfeld in Alberobello. Deze trullihoofdstad staat vol met meer dan duizend prachtige exemplaren. Een aantal daarvan is inmiddels hotel, restaurant of souvenirshop. De trulli van Alberobello staan sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Alberobello wil je natuurlijk niet missen, maar toch vond ik het leuker om trulli ‘in het wild’ te spotten. Bijvoorbeeld tijdens een road trip door Valle d’Itri.


Loop in Alberobello ook vooral even over deze mooie trap!

Verhaal achter de trullo

De trullo is rond 1500 ontstaan. Kenmerkend is het kegelvormige dak dat soms versierd is met symbolen. Er werd bij de bouw gebruik gemaakt van kalksteen en er werd gebouwd zonder cement. Het verhaal gaat dat de bewoners de huisjes dan makkelijk konden afbreken, zodat ze minder belasting hoefden te betalen. Tegenwoordig zijn veel trulli wel opgeknapt en verstevigd.



Mooie stadjes

In Puglia vind je meerdere stadjes die een bezoek waard zijn. Ik vond Alberobello, Polignano a Mare en Ostuni eruit springen. Alberobello natuurlijk om de trulli, Polignano a Mare dankzij de mooie ligging aan zee en Ostuni vanwege de pittoreske, witte straatjes. Maar eigenlijk was elk dorpje dat we bezochten prachtig.



Slapen in een trullo

Wij boekten onze trullo via Airbnb. Daar heb je keuze uit honderden trulli. Die van ons lag vlakbij het leuke dorpje Locorotondo, en midden in een eigen olijvenboomgaard. Heerlijk geslapen. Aanrader, zo’n trullo!


Onze trullo!

Lees ook:

bottom of page