top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Top 5 van Scandinavische hoofdsteden

De Scandinavische hoofdsteden zijn perfect voor een stedentripje! Maar ga je naar Kopenhagen, Reykjavik, Stockholm, Oslo of Helsinki? Hier lees je wat mijn persoonlijke top vijf is!


Kopenhagen

Met afstand op nr. 1: Kopenhagen, de mooie hoofdstad van Denemarken. Deze stad heeft werkelijk alles in zich om je stedentrip tot een groot succes te maken. Leuke bezienswaardigheden (de bekende kleine zeemeermin), gezellige terrassen, hippe wijken en prachtige architectuur. Wat Kopenhagen uniek maakt is de beroemde, maar ook beruchte hippiestad Christiania. Een heel contrast met andere keurige stadsdelen.



Reykjavik

Reykjavik was zo anders dan ik verwachtte toen ik IJsland voor het eerst zag. Mijn eerste indruk was dat het een nogal grijs en grauw land was. Maar de hoofdstad is er eentje vol kleur, mooie street art en prettige rust. Reykjavik voelt namelijk niet als hoofdstad. Er wonen ook maar een kleine 125.000 mensen, vandaar. Groot voordeel is dat je vanuit Reykjavik ook zo bij The Blue Lagoon bent.



Stockholm

Stockholm is een unieke stad. De hoofdstad van Zweden ligt namelijk verspreid over verschillende eilandjes met elk hun eigen karakter. Sla vooral de kleurrijke oude stad 'Gamla Stan' niet over en eet Zweedse kaneelbroodjes. Heerlijk!



Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is heerlijk rustig en uniek dankzij de ligging. Oslo ligt namelijk aan het Oslofjord! Daardoor heb je vanaf veel plekken in de stad een mooi uitzicht over het water. Ik vond Oslo de meest relaxte stad en het viel me op dat de inwoners zo vriendelijk waren. Nadeel is dat je al snel tien euro voor een wijntje op een fijn terras betaalt.



Helsinki

Wat wist ik weinig over Helsinki! De stad heeft dan ook niet veel typische bezienswaardigheden die je gezien moet hebben, maar dat maakt een bezoek des te relaxter. Een leuke dagtrip vanuit Helsinki is Tallinn. Je bent er met de boot in twee uurtjes!



Cruise

Een hele leuke manier om (een aantal van de) Scandinavische hoofdsteden te bezoeken is per cruise. Zo kun je bijvoorbeeld van Oslo naar Kopenhagen of van Stockholm naar Helsinki.



bottom of page