top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Beroemd en berucht: Hippiestad Christiania in Kopenhagen

Hippies, drugs, kunst en experimentele huizen. Dat is waar vrijstad Christiania om bekend staat. Maar er is meer, veel meer. Tijdens mijn stedentrip naar Kopenhagen nam ik er een kijkje en wilde er niet meer weg. Hier lees je waarom.


Kopenhagen is een fijne stad, netjes en georganiseerd. Des te groter is het contrast met Christiana, een stad op zich, midden in Kopenhagen. Een groep hippies stichtte de stad in 1970. De hippies kraakten de militaire kazerne, iets wat de Deense regering natuurlijk niet kon waarderen. Daarom probeerde de overheid deze krakers te verwijderen.


Het eerste wat me opviel in Christiania was kleur, overal!

Drugs

Dat veranderde aan het einde van de jaren zeventig. Christiania werd toen door de overheid getolereerd als sociaal experiment. Toch bleef er ophef bestaan, omdat water en stroom niet betaald werden, vergunningen ontbraken en last but not least: er werd flink gehandeld in drugs.


Dat laatste gebeurt nog steeds, in de beruchte Pusher Street om precies te zijn. Ik nam er uiteraard een kijkje en raakte al snel in gesprek met wat dealers toen ik foto’s wilde maken van deze beroemde straat, wat natuurlijk niet mag. Foto’s maken is ten strengste verboden in dit gedeelte van Christiania. De dealers hebben allemaal een zonnebril (of meer) op om niet herkend te worden en dat blijkt niet voor niks.


“Er zijn regelmatig invallen door de politie”, vertelt een dealer me als ik vraag waarom er zo geheimzinnig wordt gedaan. “Daarom staat er altijd iemand op de uitkijk. Als er politie aankomt, gaat iedereen er snel vandoor.”


Christiania ligt in een groene omgeving en overal kom je kunst tegen.
Vlakbij de ingang van de vrijstad is een markt te vinden waar je kleding, accessoires en eten kunt kopen. Ik vond het leuker om in de stad zelf te eten, bij het centrale pleintje en het podium.

Blij met toeristen

Toch heb je als toerist niet het idee dat je in Pusher Street midden tussen de criminelen loopt. De meeste dealers vinden het hartstikke leuk om een praatje te maken en er zijn veel andere nieuwsgierige toeristen die een kijkje komen nemen. “Daar zijn we erg blij mee, de toeristen zorgen ervoor dat de sfeer hier niet al te grimmig wordt”, legt een van de dealers in Pusher Street me uit.


Naast deze drugszone waar Christiana grotendeels om bekend staat, heeft de vrijstad veel meer te bieden. Christiania is een dorpje op zich met verschillende galerieën, restaurants en podia. Een rondje googlen leert me dat er ongeveer 1000 mensen permanent wonen. Christiania is ongeveer 34 hectare groot en bestaat grotendeels uit bos, een meertje en verschillende experimentele huizen die veelal gebouwd zijn met gerecycled materiaal. Als ik een rondje om het meer loop, zie ik weinig andere toeristen. Wel word ik gepasseerd door een meisje op een pony, uiteraard zonder zadel. De bewoners begroeten me stuk voor stuk vriendelijk.


In het centrum van Christiania zijn redelijk wat toeristen te vinden, in de omgeving er omheen weinig.
In het bos, dat bij de vrijstad hoort, zie je veel experimentele huizen.

Imperfectie

Na deze wandeling heb ik trek gekregen. Gelukkig heeft Christiania een eigen centrum met verschillende kroegjes en restaurantjes. Ik bestel wat bij een eetstalletje en raak daarna in gesprek met twee inwoners uit de vrijstad. Alhoewel, een gesprek is het niet echt te noemen.

De twee mannen van in de zeventig spreken namelijk niet zo goed Engels en ik helaas geen woord Deens. Dankzij wat gebaren wordt het toch een gezellige lunch.


Christiania: de gekleurde experimentele huizen voldoen niet allemaal (of misschien wel allemaal niet) aan de openbare bouw- en ruimtevoorschriften, er slingeren overal fietsen en oude meubels rond en de Deense wet wordt dagelijks overtreden, omdat de handel in soft drugs in volle gang is. Maar wat is het er fijn. Niemand heeft haast, integendeel. Iedereen is extreem relaxed. Dankzij alle kleuren, kunst en bijzondere huizen kijk je je ogen uit en waan je je in een compleet andere wereld, ver weg van de Scandinavische perfectie. En misschien is dat wel wat het rauwe Christiania zo perfect maakt.

Comments


bottom of page