top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

7x gratis doen in het dure Kopenhagen

Gekleurde huisjes, hippe wijken en veel bezienswaardigheden, dat is waar ik bij Kopenhagen direct aan dacht. Maar ook: Scandinavische prijzen en dus een lege portemonnee. Gelukkig bleek dit achteraf mee te vallen omdat er genoeg (bijna) gratis dingen te doen zijn!


Ik bezocht de Deense hoofdstad twee keer. Een keer met zeven vriendinnen en een keer solo tijdens een cruise van Oslo naar Kopenhagen.


1. De kleine zeemeermin in het echt zien

Den lille Havfrue, zoals het beeldje in het Deens wordt genoemd, is slechts 1,25 meter groot, maar het is toch leuk om deze wereldberoemde zeemeermin eens met eigen ogen te zien. Ze heeft al heel wat meegemaakt. Zo werd ze in 1964 door kunstenaar Jørgen Nash onthoofd. Ze kreeg ook al meerdere keren een boerka aan. Misschien wordt ze in de toekomst zelfs wel verplaatst.


De kleine zeemeermin, leuk om even in het echt te zien, maar verwacht ook niet te veel. Het beeldje is echt klein en af en toe bijna onzichtbaar door de hordes toeristen die met tourbussen naar het beeldje toe gaan.

2. Naar hippiestad Christiania

De allerleukste plek van heel Kopenhagen als je het mij vraagt. In deze vrijstad staan experimentele huizen, er is kunst en er worden soft drugs verhandeld. Door de vrije sfeer voelt het alsof het nette Kopenhagen heel ver weg is, en dat terwijl de hippiestad midden in Kopenhagen ligt. Christiania heeft een eigen centrum met kroegjes en restaurants en ligt midden in een bos met een meer waar je omheen kunt wandelen. Deze plek mag je echt niet overslaan!Het fantastische Christiania, het eerste wat je opvalt als je er naartoe gaat is: kleur!


3. Het kleurrijke Nyhavn bewonderen en fotograferen

Misschien wel de bekendste plek van Kophenhagen: Nyhavn. Dit gekleurde haventje is een van de meest gefotografeerde plaatsen ter wereld en na een bezoek snap ik precies waarom. De gekleurde huizen, een slotjesbrug en sfeervolle terrassen maken Nyhavn tot een fijne plek.

Nyhavn: gezellig en kleurrijk. (En duur als je hier op een terrasje gaat zitten)

4. Naar de hippe wijken Vesterbro en Norrebro

Bezoek de wijken Vesterbro en Norrebro, beide bijzonder hippe wijken waar je op elke straathoek heerlijk eten vindt. Daarna nog trek? Loop dan even langs de Torvehallerne, dit zijn meerdere hallen met allerlei zoete en hartige hapjes. (Natuurlijk niet helemaal gratis als je iets eet, maar wel erg betaalbaar, vooral voor Scandinavische begrippen.) Ook Reffen is een leuke plek om street food en verschillende hapjes te proeven, maar deze plek ligt iets meer afgelegen. De wijken Vesterbro en Norrebro zijn ook perfect om per fiets te ontdekken.5. Kopenhagen vanaf boven bekijken

De lift in Christiansborg Toren brengt je gratis naar boven waar je van het uitzicht over Kopenhagen kunt genieten. Af en toe staat er wel een behoorlijke wachtrij, maar op zondagochtend toen ik er was, viel het gelukkig mee. Toch leuk om de stad even vanaf grote hoogte te bewonderen.6. Van de architectuur genieten

Geniet van alle gebouwen die Kopenhagen rijk is, bijvoorbeeld met een free walking tour. Maar ook zonder tour zul je op bijna elke straathoek wel een statig gebouw zien, Kopenhagen heeft er namelijk ontelbaar veel. Het Rosenberg Slot, Christiansborg Slot en Kasteel Amalienburg zijn wat mij betreft zeker een bezoekje waard.

7. Wandelen door de Strøget

Dit is de bekendste winkelstraat van Kopenhagen en een van de langste autovrije winkelstraten van Europa. Aan de straat liggen meerdere mooie pleinen en het is altijd druk in deze beroemde straat.


Geluk met het weer. Eind april en al volop zon, dus ijsjes als lunch! Om geld (en soms ook tijd als ik ergens maar heel kort ben) te besparen, koop ik mijn eten bijna altijd bij een straatkraampje.

Al zin in een tripje naar Kopenhagen? Wist je dat je ook per cruise van en naar Kopenhagen kunt? Hier lees je hoe ik dat heb ervaren.


Tijdens zo'n cruise zie je dit soort uitzichten!

Lees ook:

Comments


bottom of page