top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

5x waarom het Noorse Oslo heerlijk is als stedentrip

Omdat ik groot fan van cruisen ben, besloot ik een cruise te maken tussen Oslo (Noorwegen) en Kopenhagen (Denemarken). Op die manier zag ik twee prachtige steden en kon ik optimaal genieten van varen door het Oslofjord, een 107 kilometer lange fjord vlakbij Oslo. De hoofdstad van Noorwegen bleek een hele fijne stad te zijn. Wat Oslo zo leuk maakt? Dat lees je hier!


Oslo ligt (heel toepasselijk) aan de Oslofjord.

# Klein en compact

De hoofdstad van Noorwegen telt slechts 650.000 inwoners. Oslo is dan ook geen heel grote stad, wat ik als erg prettig ervaren heb. Je kunt de hele stad namelijk lopend verkennen en hebt al na een middagje een idee hoe de stad ongeveer is opgebouwd.# Niet te toeristisch

Daarnaast vond ik het erg prettig dat de stad niet extreem toeristisch is. Ik ben geen enkele keer aangesproken door opdringerige verkopers en je ziet niet overal georganiseerde tours. Oslo is echt een extreem relaxte stad met aardige inwoners die goed Engels spreken en je overal bij willen helpen. Toen ik (’s nachts) aankwam, reed de buschauffeur bijvoorbeeld speciaal een aantal blokken om, zodat hij mij precies voor m’n hostel af kon zetten.# Veel natuur

Oslo is een mooie groene en waterrijke stad. Je vindt er ontzettend veel parken met als hoogtepunt natuurlijk het Vigelandpark. Dit is een beeldenpark met 212 stenen en bronzen beelden gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Maar eigenlijk vind je in bijna elke wijk wel een fijn parkje.


# Het mooie Oslofjord

Oslo ligt prachtig aan het water, de stad ligt namelijk aan het begin van het Oslofjord. Bij de haven vind je veel sfeervolle restaurantjes met terrasjes. Schrik niet als je hier 10 euro voor een wijntje betaalt. Gelukkig kun je ook gewoon (gratis) op de steiger gaan zitten en genieten van het Oslofjord. Een leuke manier om meer van de prachtige fjorden te zien, is door ze te verkennen per boot. Je vaart dan echt langs betoverende uitzichten.# Leuke wijken

Ook Oslo kent leuke straatjes met gekleurde huisjes. De omgeving rondom Damstredet is behoorlijk fotogeniek en meer schattig dan hip. Grünerløkka staat bekend als de hipste wijk. Hier wonen veel creatieve jongeren en er zijn veel cafés, restaurants en boetiekjes. Vroeger was dit een arbeiderswijk (zoals veel wijken die tegenwoordig extreem hip zijn). Toen de fabrieken verdwenen, groeide Grünerløkka uit tot de wijk die het nu is. De industriële rauwe sfeer bleef gelukkig wel hangen.


Grünerløkka is hip. Je vindt er dit soort barretjes waar het bier redelijk betaalbaar is (voor Scandinavische begrippen dan).

Eet-tip

Ga zeker naar de Mathallen, de leukste foodhallen van Oslo. Je kunt hier goedkoop en lekker eten bij een van de 30 stalletjes. Ook de omgeving van de Mathallen is leuk, je zit hier vlakbij de Akerselva-rivier waar genoeg picknickplekken zijn. De Mathallen vind je in de wijk Grünerløkka.


Als je van lekkere taartjes houdt, moet je naar de Mathallen!

Meer Scandinavische steden:

留言


bottom of page