top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Dit kun (en wil) je allemaal doen in Helsinki

Afgelopen winter maakte ik een cruise langs Stockholm, Helsinki en Tallinn. Voordat ik in Helsinki belandde, had ik geen idee wat de hoofdstad van Finland te bieden heeft, maar dat veranderde gelukkig al snel. Binnenkort ook op citytrip naar Helsinki? Dit kun je er doen!


De prachtige Oespenski-kathedraal met slotjesbrug.

1. Ga met de boot naar Suomenlinna

Finland heeft meer dan 40.000 eilanden, maar Suomenlinna is een van de meeste bijzondere. Op dit eiland staat namelijk een reusachtig fort en het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Suomenlinna is het hele jaar door bereikbaar met een veerboot. Een enkele reis (15 minuten) kost 5 euro.


2. Bezoek de Finse sauna

Een op de drie inwoners van Finland heeft een eigen sauna. Daarom mag een bezoekje aan de sauna niet ontbreken. De Finnen plonzen na de sauna in het ijskoude buitenwater.


Het Moomin-café.

3. Lunch bij een Moomin-café

De Moomins zijn bedacht door een schrijver van Fins-Zweedse afkomst. En je vindt de nijlpaard-achtige figuren terug in heel Finland. Er is zelfs een Moomin-pretpark! In Helsinki kun je lunchen bij een Moomin-cafe. Je vindt ze aan de straten Liisankatu 21 en Mechelininkatu 3.


4. Geniet van de architectuur

In Finland vind je nog veel Russische invloeden, ook als je naar de architectuur kijkt. Ik vond de kathedraal van Helsinki en de Oespenski-kathedraal ver weg het mooist.


De kathedraal van Helsinki.

5. Ga naar de wijk Kallio

Deze wijk werd door The New York Times omschreven als bruisend en daar is geen woord aan gelogen. Je vindt er veel vintage winkels en hipster barretjes.


6. Proef sfeer (en eten) op de markt

Het marktplein van Helsinki ligt aan de haven. Je kunt hier etenswaren kopen en het ter plekke op eten, er staan namelijk overal stoelen bij de kraampjes. Ook kun je er terecht voor souvenirs.7. Bekijk Helsinki vanuit het reuzenrad

Sinds 2014 heeft ook Helsinki een reuzenrad. Een rondje duurt 10 tot 12 minuten en kost 12 euro (best prijzig!). Welkom bij de Finse prijzen.


8. Maak een boottochtje

In de zomer kun je een prachtige boottocht maken langs de kust van Helsinki. Je vaart langs verschillende eilanden. Een tocht duurt 1,5 uur en kost 22 euro.Eet-tip: Rendiervlees

Finland telt drie keer zo veel Rendieren als inwoners. De Finnen eten graag rendiervlees en je kunt dit gerecht dan ook in bijna elk restaurant bestellen.


Hostel-tip: The Yard Concept Hostel

Een heel relaxed hostel midden in de stad met grote, gemeenschappelijke woonkamer.


Dagtrip-tip: Tallinn

Op slechts twee uur varen van Helsinki ligt de prachtige hoofdstad van Estland: Tallinn, die zeker een bezoekje waard is.Het sprookjesachtige Tallinn.

Ik belandde in Helsinki dankzij een prachtige (zelf georganiseerde) cruise langs Stockholm, Helsinki en Tallinn. Hier lees je waarom een cruise doen een ontzettend goed idee is.


Uitzicht tijdens de cruise van Stockholm naar Helsinki.

Lees ook:

Comments


bottom of page