top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

20x toerist in eigen land

Voor een fijn tripje hoef je natuurlijk niet altijd de grens over. Nederland is ook prachtig! Daarom een lijstje met mooie dingen om te zien en doen in eigen land.

Friesland, de mooiste provincie van Nederland

Friesland vind ik met afstand de prachtigste provincie van Nederland. Ik ben een beetje bevooroordeeld, want ik heb er achttien jaar lang gewoond. En nog steeds kom ik er minstens een keer per maand om familie, vrienden en de rust op te zoeken. Je kunt er heerlijk bootje varen, uren wandelen zonder iemand tegen te komen of een van de Waddeneilanden (die grotendeels bij Friesland horen) bezoeken.Uitwaaien op de Waddeneilanden

Inmiddels heb ik elk Waddeneiland wel een keer bezocht. Vroeger ging ik op jongerenvakantie (lees: zuipvakantie) naar Terschelling en deze zomer bezocht ik met familie en aanhang Vlieland. Ben je echt opzoek naar rust? Dan zijn Vlieland en Schiermonnikoog aanraders. Iets meer reuring? Ga voor Texel en Ameland. Jong? Dan is Terschelling de beste keuze!


Lees ook:


Bij het Drenkelingenhuisje op Vlieland.


Touren met een hippiebusje

Een hele leuke manier om Nederland te verkennen is door op road trip te gaan met een Volkswagenbusje of ander hippiebusje. Het stond al jaren op mijn bucketlist en deze zomer kwam het er eindelijk van. Mega-aanrader!
Dineren aan de gracht in Utrecht

Inmiddels woon ik alweer ruim vier jaar in het mooie Utrecht, een fijne stad met compact centrum dat (nog) niet zo toeristisch is. Uniek aan Utrecht zijn natuurlijk de grachten en de dom, die je ook kunt beklimmen. Hier vind je nog veel meer tips voor Utrecht.Bevers spotten in De Biesbosch

In De Biesbosch kun je heerlijk zwemmen, bootje varen en ook bevers spotten. De bever is het icoon van het nationale park en tijdens een speciale tour heb je kans om een van de driehonderd exemplaren te spotten. Je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan, maar het is dan wel een stuk moeilijker om er eentje te zien.

Varen door Giethoorn en omgeving

En dan vooral de omgeving. Giethoorn is prachtig, maar in de zomer extreem druk. Heb je geen zin om te file-varen tussen de Aziatische toeristen? Bezoek dan een ander dorp in De Weerribben. Net zo mooi en een stuk relaxter.
Big Five spotten op de Veluwe

Een van de bekendste natuurgebieden van Nederland dat zelfs een eigen Big Five heeft, net als in Afrika. De Big Five van de Veluwe bestaat uit de Schotse hooglander, het edelhert, het wild zwijn, de ree en de vos. Maar ook als je ze niet ziet, is deze plek de moeite waard.

Zonsondergang bij molens van de Kinderdijk

Hier vind je maar liefst negentien goed bewaard gebleven molens. Een aantal daarvan is nu een museum. Je kunt er in de zomer ook varen en goede zonsondergangen spotten, wat mooie plaatjes oplevert!Oer-Hollandse bollenvelden bewonderen

Nederland staat natuurlijk bekend om de bloemen en de kaas. Een plek waar je heel veel bloemen kunt spotten is de Keukenhof, geopend van grofweg half maart tot half mei. Maar ook buiten de Keukenhof zijn genoeg prachtige bollenvelden te vinden.

Kaas proeven in een echte kaasstad

Nederland telt nog vijf kaasmarkten. In Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden vind je er een. Ik vond Edam echt een prachtig stadje. Je vindt er mooie grachten, fijne horeca en het is (naast het eten van kaas) een goede plek voor een boottochtje.


Varen door het pittoreske Edam.

Gezellig Groningen bezoeken

Wat een fijne en zwaar onderschatte stad! Je vindt er dankzij de ligging geen hordes toeristen. Wel heel veel goede horeca, mooie grachten en de Martinitoren. Daarnaast vind ik de mentaliteit in het Noorden altijd fijn. Nuchter en gezellig.

Terrassen en mensen kijken in Volendam

Inmiddels het beroemdste vissersdorp van Nederland! Je kunt er op de foto in Volendamse klederdracht en misschien spot je Jan Smit nog. Zo niet, dan is een terrasje in de haven of een lekker visje een goed alternatief.


Zonsondergang in Volendam!

Strandhangen in Zeeland

Pittoreske dorpjes (vooral Groede is prachtig) en rustige stranden. Zeeland is fijn. Terwijl veel andere Nederlandse stranden nogal druk zijn in de zomer, lijkt er in Zeeland altijd voldoende ruimte te zijn. Ook ben je vanaf hier zo in Brugge of Gent voor een leuk Belgisch dagtripje.Wilde dieren spotten in de Oostvaardersplassen

In dit natuurgebied leven dieren op een volledig natuurlijke manier. Je vindt er honderden edelherten en konikpaarden. Wel is er regelmatig discussie over het dierenwelzijn. Er lijkt niet altijd genoeg voedsel voor alle dieren te zijn. Een ding is zeker: ze leven in elk geval in een prachtige omgeving.Afwisselend Amsterdam verkennen

Ik vind Amsterdam een fantastische stad. Wel merk ik dat ik het centrum, door de drukte, steeds meer links laat liggen en in plaats daarvan andere wijken bezoek. Een keer iets anders dan de grachten en de Dam? Noord en de NDSM-werf zijn ook heel leuk. Zo vind je in Noord bijvoorbeeld de Wondr Experience, echt veel leuker dan ik had verwacht!


NDSM-werf, waar je veel street art vindt.
Schommelen op de A'DAM-toren.
Het seksmuseum.
Wondr Experience.

Terug de geschiedenis in bij de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een groot openluchtmuseum waar je zo de geschiedenis in loopt. Je vindt er molens, musea en de oudste Albert Heijn. In de zomer is een boottochtje een aanrader. Het hele jaar door eet je er heerlijke pannenkoeken. Hollandser wordt het niet!Het onderschatte Zwolle bezoeken

Ik woonde er tijdens mijn studie, dus ik kan het weten. Zwolle is een heerlijke stad! Geniet van de goede horeca, loop onder de Sassenpoort door de Sassenstraat in en beklim de Peperbus. Zwolle is groot genoeg om je er een dag goed te vermaken en klein genoeg om gezellig en knus te zijn.


Kasteel de Haar bekijken

Dit kasteel is het grootste kasteel van Nederland en als je van kastelen en geschiedenis houdt, is deze plek zeker een bezoekje waard! Voor 17 euro mag je naar binnen. Daarnaast heb je dan toegang tot de kasteeltuinen die je ook zeker niet over wil slaan. Je krijgt een interessant kijkje in de geschiedenis en de gidsen weten interessante verhalen te vertellen. Aanrader!Eilandgevoel op het idyllische Marken

Marken is een schiereiland vol houten huizen op palen en als je hier het vakantiegevoel niet vindt, vind je het nergens. Ga terrassen in de haven en bezoek ook zeker de vuurtoren.Overnachten in een unieke accommodatie

Soms maakt de bestemming niks uit en zeker niet als je een fantastisch verblijf hebt waar je optimaal van wil genieten. Ook in Nederland kun je op bijzondere manieren overnachten. Zo heb je bij Airbnb een speciaal filter dat je aan kunt zetten. Selecteer of je in een tiny house, yurt, boot, klooster of kasteel wil slapen. Of wat dacht je van een boomhut, molen, hunebed, kerk of je eigen eiland? Natuurlijk is gewoon een heel luxe hotel (met eigen jacuzzi) ook heel fijn. Het Inntel Hotel in Utrecht is bij mij favoriet.
1 comentário


Geke Dijkstra
21 de ago. de 2020

Weer heerlijk om te lezen Jorien en vooral genoten van de mooie foto's.

En wat een prachtige samenwerking met fotograaf Joris Bergsma!

Curtir
bottom of page