top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Vlieland: Zien & doen op dit rustgevende Waddeneiland

Ga een weekendje naar Vlieland en je komt ontspannen weer thuis, beloofd. Het Waddeneiland leent zich uitstekend voor een lang weekend fietsen, strandhangen en horeca hoppen. Perfecte bestemming dus om te vieren dat mijn ouders deze zomer precies 40 jaar getrouwd zijn. Hier lees je wat Vlieland bijzonder maakt en wat je er allemaal kunt zien en doen.


Mijn zusjes en ik.

Vliehors

De Vliehors is een uitgestrekt natuurgebied van bijna 25 vierkante kilometer, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Het wordt deels gebruikt als militair oefenterrein door de Koninklijke Luchtmacht en het is het enige gebied in Nederland waar vliegers van de luchtmacht en NAVO-partners mogen oefenen met munitie en explosieve ladingen. Best bijzonder dus.

In dit gebied vind je ook het drenkelingenhuisje. Een wit huisje waar gestrande reizigers weer even op adem konden komen. Je kunt De Vliehors en het Drenkelingenhuisje bezoeken met de Vliehors Expres. Je bent dan ongeveer twee uur onderweg en 24,50 euro per (volwassen) persoon lichter. Check ook vooral even de banden van de Vliehors Expres, die laten een gedicht achter op het strand.


Het drenkelingenhuisje

Oost-Vlieland

Dit is het enige dorp (of eigenlijk meer een lange straat) en daarmee gelijk de hoofdplaats van Vlieland. Oost-Vlieland is gezellig en gevuld met goede horeca. Ga voor een lekker ijsje langs bij IJssalon Min 12 en voor een fijn terras met uitzicht op zee naar De Oude Stoep. Ook leuk: je vindt hier allerlei Gloppen. Dat zijn hele smalle straatjes (17 in totaal) en wij vonden het woord Glop ook gewoon grappig.Stranden

Ook de stranden op Vlieland zijn niet verkeerd! Ze zijn lekker uitgestrekt en daardoor is er altijd wel een plekje te vinden. Als je geluk hebt zie je op sommige plekken zelfs zeehonden zonnen! Wil je zekerheid dat je ze ziet, dan is een georganiseerde excursie er naartoe beter. Een mooie manier om de stranden te bewonderen, is vanaf de rug van een paard. Wil je een IJslander, dan moet je bij Stal Edda zijn. Wij hadden goede ervaringen bij Manege De Seeruyter.


Mijn vriend Joris (en de fotograaf van een groot aantal van deze foto's) en ik.
Mijn (40 jaar getrouwde) ouders die zeehondjes spotten.

Fietstochtje

De Waddeneilanden staan natuurlijk bekend om het fijne fietsen en ook op Vlieland is dat een goede bezigheid. Fiets ook even langs de Vuurtoren van Vlieland, of beter gezegd: het vuurtorentje. Er groot is de toren namelijk niet. Wel heb je een mooi uitzicht vanaf hier, voor drie euro per persoon mag je dat bewonderen.Lees ook:

コメント


bottom of page