top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Dingen die je doet als je naar Texel gaat

In 2016 wees Lonely Planet Texel aan als een van de Europese topbestemmingen. Het waddeneiland kreeg toen plek 9 in de lijst ‘Best in Europe 2016’. Volkomen terecht als je het mij vraagt. Binnenkort naar Texel? Zo vermaak je je makkelijk een weekend (of langer).


Texel is te bereiken per veerboot met veerdienst TESO. Een retourtje Den Helder – Texel kost slechts 2,50 euro per persoon (zonder auto, fiets etc.). Je bent ongeveer 20 minuten onderweg.


Het bekendste biertje van Texel: de Skuumkoppe!

# Texelse biertjes drinken

Texel staat bekend op haar eigen producten en een van de leukste en lekkerste producten is natuurlijk het Texelse bier en dan vooral de Skuumkoppe. Wil je er meer over weten? Je kunt een rondleiding regelen bij de Texelse bierbrouwerij (blakbij Den Burg). Deze brouwerij maakt bijvoorbeeld ook Goudkoppe, Springtij en Stormbock. De rondleiding sluit je uiteraard af met een proeverij. Zin in een biertje vlakbij het strand? Strandtent Kaap Noord is een aanrader!# Naar het strand

Ga je naar Texel, dan ga je naar het strand. Je kunt er surfen, zeilen of suppen. Het strand van boven bekijken kan tijdens een parachutesprong of een rondvlucht met Texel Air.


# Zeehondjes spotten

Grote aanrader! Dit had ik echt niet willen missen. Met De Vriendschap kun je een boottocht maken langs grote groepen zeehondjes. De zeehonden kruipen graag op de zandbanken waardoor je ze erg goed kunt zien. Een tocht duurt ongeveer een uur en kost 15 euro per volwassene.


Nog dichterbij komen? Ook in opvangcentrum Ecomare kun je de zeehonden (en bruinvissen) bewonderen. Dit centrum biedt opvang aan zeehondjes die (tijdelijk) verzwakt zijn, maar heeft ook een aantal vaste bewoners.


Video

Ik maakte onderstaande video over mijn bezoek aan Texel. Uiteraard met een grote rol voor mijn fotogenieke hond Buddy. Je ziet hier ook hoe dicht je bij de zeehondjes komt!# Fietsen door de duinen

De waddeneilanden staan bekend om de mooie fietsroutes. Op Texel kun je prachtig door het ‘Nationaal Park Duinen van Texel’ fietsen. Daarnaast is het leuk om de ‘Jan Wolkers fietsroute’ te doen. De schrijver (o.a. Turks Fruit) is een van de bekendste Texelaars. De route laat je plekken zien waar hij een band mee had. De route is ongeveer 25 kilometer lang en je kunt bij de VVV een boekje kopen (3,45 euro) waarin de route staat beschreven.


# De vuurtoren beklimmen

De vuurtoren is te vinden bij paal 33. Ooit was de vuurtoren roze, omdat er slechte verf was gebruikt. Inmiddels is hij weer rood en biedt hij een prachtig uitzicht over Texel. Het is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt.


# Pittoreske dorpjes bekijken

Op Texel vind je verschillende dorpjes. De Cocksdorp, het meest noordelijke dorp op Texel staat bekend om de vele vakantiewoningen en parken. De Koog is een is fijne bestemming met uitgebreide horecamogelijkheden. Den Burg is het grootste dorp en er zijn 64 rijksmonumenten te vinden. Aan de zuidkant van het eiland is Den Hoorn te vinden, het eerste dorp dat je passeert als je aankomt met de boot en aan de oostkant vind je (zoals de naam al doet vermoeden) Oosterend.Wil je je hond graag meenemen op vakantie? Texel is een aanrader! In veel dorpjes staan drinkbakken bij de restaurants en honden mogen (bijna) overal naar binnen.


Lees ook:

コメント


bottom of page