top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Heel veel tips voor mijn geliefde Utrecht

Hoewel ik ongeveer driekwart van mijn leven in het mooie Friesland woonde, ben ik ook zeer te spreken over de plek waar ik ruim zes jaar door bracht: Utrecht. Ga je binnenkort ook een dagje of weekendje naar Utrecht? Dit kun je er zien en doen!




Beklim de Dom

Op het moment dat ik dit schrijf, wordt hij gerenoveerd. En die renovatie duurt nog wel een paar jaar. Gelukkig kun je nog wel gewoon naar boven klimmen. Alleen wanneer je het uitzicht bewondert, zie je wat hekwerk. Je kunt de toren tegenwoordig alleen beklimmen tijdens een rondleiding. Alles bij elkaar duurt het ongeveer een uur. Als volwassene betaal je 10,00 euro. Tickets koop je hier.


Eet vaak en veel

Utrecht is de perfecte stad om te genieten van veel en lekker eten. Een paar van mijn favoriete adresjes zijn De Kaasbar (leuke inrichting met kaasjes op een lopende band, ze zijn ook lekker en er zit een suggestie voor een drankje bij), Grand Cafe Lebowski (door de leuke inrichting – lees: mega giraffe – en sfeer), Toque Toque (dankzij de fijne binnentuin waardoor de drukke stad heel ver weg voelt), Jozef (beste nacho’s), Seven (meerdere halve gerechten waardoor je veel verschillende dingen kunt proeven), Frenchie (Instagramwaardige gerechten die erg lekker zijn), C'est ca (Frans verrassingsmenu voor als je wat uitgebreider en langer wil dineren) en de Hofman (ik heb er gewerkt en het is nog steeds heel terecht mijn stamkroeg).



Doe inkopen op de markt

De bekendste is de markt bij Vredenburg, op het plein bij het station. Hier kun je woensdag, vrijdag en zaterdag terecht voor lekker eten (en andere dingen). Daarnaast is de bloemenmarkt (zaterdag bij Janskerkhof) leuk.


Bekijk Utrecht vanaf het water

Bij Schuttevaer kun je een rondvaart over de grachten doen. Dit kost 12,95 euro voor een volwassene. De boten gaan elke dag, het hele jaar door. Als je met een grotere groep bent, kun je natuurlijk ook een eigen bootje (met schipper) huren. In de zomer zie je ook veel kano’s in de grachten. Wil je echt de toerist uithangen? Reserveer dan bij Stromma een waterfiets. Je betaalt 25 euro voor anderhalf uur. Erg leuk!



Spot street art

Utrecht staat niet echt bekend om street art en je ziet dit niet op elke straathoek, maar het is er wel! Als je goed om je heen kijkt kun je vaak een aantal kunstwerkjes spotten. Houd je van vogels? Ga dan naar de Vogelenbuurt, vlakbij de binnenstad. Hier vind je op veel plekken muurschilderingen van (je raadt het al) vogels! Ook in de binnenstad is genoeg te spotten.




Ga DOMunder

Dat je de Dom van Utrecht kunt beklimmen is bekend, maar wist je dat je ook onder de Dom kunt komen? Eerst krijg je een korte uitleg over de geschiedenis en daarna mag je zelf op pad. Je krijgt een lamp met een soort scanner mee en kunt daarmee verschillende zendertjes ‘scannen’ waardoor je het verhaal over de Dom hoort. Lekker op je eigen tempo. Een bezoek duurt ongeveer 75 minuten en kost 12,50 euro voor een volwassene. Hier kun je kaartjes reserveren (wat vaak wel nodig is).


Relax bij Soia

Soia staat voor Strand Oog In Al. Het is een fijn strandje, maar er kan niet gezwommen worden. De sfeer is relaxed en het is vooral leuk om eens op zondag te gaan. Dan is er namelijk (live) muziek!


Kijk mensen in de Drieharingstraat

De meeste mensen die naar het centrum gaan, lopen er vanaf Utrecht Centraal naartoe door de Drieharingstraat. Hierdoor is dit het perfecte straatje voor een terrasje waarbij je lekker mensen kunt kijken. Het hele straatje bestaat dan ook uit restaurantjes en het komt regelmatig voor dat je (bijna) geen plekje meer kunt vinden in dit gezellige straatje.



Ga stappen

Het nachtleven van Utrecht wil je niet overslaan! Ik ga (bijna) altijd naar de Hofman. Omdat ik er een tijdje gewerkt heb, voelt dit altijd als thuiskomen. Ook overdag kun je er drankjes doen en lunchen/dineren en er zijn regelmatig voorstellingen te zien. ’s Avonds gaan alle tafels en stoelen eruit en wordt er gedanst. Voor shots vooraf ga je natuurlijk naar Chupitos. Tip: bestel de Harry Potter shot... En kijk uit dat je haar niet in de fik vliegt.



Doe een wijnproeverij

Mijn favoriete wijnbarren zijn VinVin en Lefebvre. Bij beide krijg je een goede uitleg over de wijnen en weten ze je steeds te verrassen met iets nieuws. Ideaal voor een regenachtige dag.


Eet een Broodje Mario/Broodje Ben

En bepaal welke jij het lekkerst vindt. Van oudsher is Broodje Mario het bekendst, maar sinds een paar jaar is daar grote concurrent Broodje Ben bijgekomen. De broodjes zijn bij beide heerlijk en er staan ’s middags dan ook vaak lange rijen. Het is het wachten waard.



Bewonder de Oude- en Nieuwegracht

De Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht. Je kunt eten aan de Oudegracht op een terrasje aan het water of in een van de vele restaurants in de werfkelders. Vergeet ook de Nieuwegracht niet. Deze is helemaal niet zo nieuw en ook erg sfeervol.


Bekijk het prachtige Kasteel de Haar

Dit kasteel is het grootste kasteel van Nederland en als je van kastelen en geschiedenis houdt, is deze plek zeker een bezoekje waard! Voor 17 euro mag je naar binnen. Daarnaast heb je dan toegang tot de kasteeltuinen die je ook zeker niet over wil slaan. Het kasteel bevindt zich op ongeveer 15 kilometer vanaf het centrum van Utrecht en is in het echt natuurlijk veel indrukwekkender dan op onderstaande plaatjes. Aanrader!



Pak een terrasje aan een fijn plein

Utrecht heeft meerdere fijne pleinen vol met terrasjes. Neude is de bekendste en hier vind je wat meer toeristen en dagjesmensen. Ook het Domplein is door zijn ligging bekend. Andere fijne pleinen zijn De Mariaplaats, Janskerkhof (bloemenmarkt op zaterdag) en het Ledig Erf. Die laatste ligt een beetje buiten het centrum, maar de ligging en de weg ernaartoe maken dit goed. Ledig Erf ligt namelijk vlakbij een gracht en een park en je loopt er (vanaf de stad) naartoe door de Twijnstraat, een sfeervolle straat met veel boetiekjes.


Steek over bij het Nijntje verkeerslicht

Op verschillende plekken in de stad vind je nog een ode aan Dick Bruna, de ‘vader’ van Nijntje. Een van de leukste plekken is het Nijntje verkeerslicht. Springt Nijntje op groen, dan mag je over het regenboog-zebrapad naar de overkant.



Relax in een park

Mijn favorieten zijn het Wilhelminapark en het Griftpark. Bij beide is water te vinden en je kunt er (vooral) in de zomer heerlijk BBQ’en en relaxen. De landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen zijn ook echte aanraders, maar liggen wat verder van de binnenstad. Hier vind je een fijn Theehuis met lekkere pannenkoeken. Tot slot is de Voorveldse Polder erg mooi en meestal erg rustig.



Skate mee dwars door Utrecht

Elke vrijdagavond vanaf begin mei tot en met eind september organiseert de stichting Utrecht Skate Parade een gratis skatetocht door Utrecht. Voorop rijdt een auto met fijne muziek en de tocht gaat langs de leukste plekjes van Utrecht. De tocht is ongeveer 25 kilometer en je skatet (dankzij medewerking van de gemeente en politie) over de openbare weg. Aanrader!


Overnacht bij Inntel Hotels

Bij Inntel Hotels Utrecht Centre overnacht je met uitzicht op het mooie Utrecht. Echt toe aan wat luxe? Boek dan een kamer met eigen jacuzzi. Champagne inslaan en gaan!



bottom of page