top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

De ultieme bucketlist voor New York

Binnenkort naar New York? Deze stad biedt zo veel bezienswaardigheden, horeca en activiteiten dat je er maanden door kunt brengen. Maar voor een beetje overzicht is hier de bucketlist voor een eerste bezoek aan The Big Apple.


Ik was 5 dagen met mijn goede vriendin Marlina in The City That Never Sleeps, en we sliepen af en toe, maar waren vooral veel op pad. Dit eerste bezoek leverde onderstaande lijst (willekeurige volgorde) met tips op, misschien heb je er wat aan!


1. Spot streetart in Brooklyn

Ga naar de wijk Bushwick in Brooklyn. Dit was lange tijd een wijk met veel problemen en als je hier uit de metro stapt ben je in een totaal andere wereld dan in Manhattan. Rauwer. Ik vond het fantastisch, mede dankzij de prachtige muurschilderingen. Je kunt een georganiseerde tour doen, maar ook zelf op zoek gaan zoals ik altijd liever doe.



2. Loop over de Brooklyn Bridge

En geniet ondertussen van het fantastische uitzicht op de skyline van Manhattan. De Brooklyn Bridge is vaak druk bewandeld, maar zelfs dan nog 100% de moeite waard!



3. Bekijk het vrijheidsbeeld

Het 46 meter hoge beeld staat symbool voor vrijheid en geldt als verwelkoming voor iedereen. Frankrijk deed het de Verenigde Staten cadeau ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Het vrijheidsbeeld is perfect te bekijken vanaf de gratis ferry naar Staten Island. Een dure tour boeken is echt niet nodig.



4. Ga naar Chinatown

Weer een totaal ander deel van New York: China Town. Er wonen inmiddels zo’n 300.000 mensen en je kunt er goedkoop wat eten of winkelen.



5. Ga terug in de tijd bij Grand Central Station

Het treinstation van New York is gewoonweg prachtig. Je ziet er allerlei loketten van vroeger en op de onderste verdieping vind je allerlei verschillende eetgelegenheden.



6. Spot eekhoorns

Overal in New York zie je ze: eekhoorntjes. Ik ben er tientallen tegengekomen, vooral in de parken, maar ook gewoon op straat.



7. Eet in Nolita (North of Little Italy)

Nolita is niet heel groot en bestaat vooral uit straatjes waar je heerlijk (betaalbaar) Italiaans kunt eten!



8. Relax in Central Park

Central Park is enorm en een heerlijke plek om alle indrukken even in te laten werken. In de winter kun je er schaatsen, in de zomer wordt er gepicknickt. Wil je Central Park helemaal bekijken? Huur dan een fiets.



9. Bezoek het 9/11 memorial bij Ground Zero

Behoorlijk indrukwekkend. Waar vroeger de Twin Towers stonden, staan nu op precies dezelfde plek waterbakken met alle namen van de slachtoffers.



10. Shop bij een van de bekende warenhuizen

Macy’s, Saks, Bergdorf Goodman, Bloomingdale’s, Barney’s… Keuze genoeg in New York. Maar de ultieme shoptip is toch wel: ga naar de Century 21-outlet. Ik kocht er een Karl Lagerfeld jumpsuit voor (omgerekend) 70 euro en had nog veel meer mee willen nemen als mijn portemonnee en handbagage-koffertje dat toe hadden gelaten.


11. Drink een cocktail in een rooftop bar

Ik deed dat bij The Standard Hotel en had geen seconde spijt. Een cocktail kost hier al snel 15 euro, maar je kunt daarna het beklimmen van The Empire State Building of The Top of the Rock (kost al snel 30 euro) rustig overslaan. Het uitzicht bij The Standard Hotel is namelijk net zo mooi en je kunt er tenminste rustig van genieten.



12. Loop op Times Square & Broadway

Times Square staat bekend om alle elektronische billboards, er hangen meer dan 50 bij het plein. De theaterwijk Broadway is ook vlakbij. Een kaartje voor een show kost helaas al snel zo’n 100 dollar.



13. Eet een hotdog bij een van de straatkraampjes en haal koffie bij Starbucks

Op bijna elke straathoek vind je wel een hotdogkraam en een Starbucks. Ik heb daar uiteraard regelmatig gebruik van gemaakt.



14. Spot Harvey Specters in Wall street

Zo veel verschillende series en films spelen zich af op Wall street, dat een bezoekje niet uit kan blijven. Er is niet bijzonder veel te doen, maar het is leuk om even tussen de grote bedrijven en gebouwen (met veel Nederlandse namen) door te lopen.



15. Brunch in de Upper East Side

Als trouwe Gossip Girl-fan kon deze wijk natuurlijk niet ontbreken. Ik ging er op zondag brunchen voor een bedrag waar ik een maand boodschappen van had kunnen doen en ving een glimp van de New Yorkse elite op.



16. Bezoek musea

Zoals het Metropolitan, American Museum of National History, Guggenheim of het MoMa. Houd je van musea en kunst? Dat zit wel goed in New York.


17. Ga op zoek naar bekende TV-locaties

Onder andere Gossip Girl, Seks and the City, Friends, Suits, How I met your Mother en Girls spelen zich af in New York. Er bestaan speciale tours die je langs verschillende film- en serielocaties brengen.



18. Stap in een typische gele taxi

Let je op je budget, dan is de metro een betere manier om je door de stad te verplaatsen. Zo niet, stap dan eens in bij een typisch New Yorkse taxi. Het basistarief voor een ritje ligt op 2,50 dollar en per blok komt er ongeveer 0,20 dollar bij.


19. Eet cupcakes bij Magnolia Bakery

De beste cupcakes ooit eet je bij deze bakkerij. Ze hebben veel vestigingen in de stad, maar meestal staat daar een enorme rij. Daarom is het slim om je cupcakes bij Grand Central Station te kopen waar ook een vestiging zit. Hier hoef je meestal niet extreem lang in de rij te staan.


20. Laat je vermaken bij Ellen's Stardust Diner

Echt bijzonder uit eten? Ga naar Ellen's Stardust Diner (vlakbij Times Square) en geniet van de zingende bediening. Voor de meeste obers en serveersters is dit restaurant slechts een opstapje en spelen ze maanden later in een van de musicals in New York. Ze zijn dan ook echt goed! Dit verklaart ook gelijk de mega-wachtrij die je er standaard ziet.



Lees ook:

bottom of page