top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

De ultieme bucketlist voor Londen

Londen heeft zo enorm veel te bieden. Voor je ’t weet zie je door de bomen het bos niet meer, of door de vele bezienswaardigheden de rest van de stad niet meer. Voor mij bestonden de hoogtepunten niet uit de bekendste bezienswaardigheden, daarom deze bucketlist met ervaringen voor deze fantastische stad!1. Bekijk de klassiekers

Hoewel ze voor mij niet het hoogtepunt vormden. Ga je voor het eerst naar Londen, dan wil je natuurlijk alle beroemde bezienswaardigheden een keer gezien hebben. Dit zijn ze: Buckingham Palace (bekijk ook vooral de wisseling van de wacht), Westminster Abbey, Big Ben, Palace of Westminster, Tower Bridge, Tower of London, St. Paul’s Cathedral, Trafalgar Square, London Eye, Piccadilly Circus, 10 Downing Street, Horse Guards Parade en de vele musea waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn.


2. Ga naar de boekenboot

Als je van boeken houdt. Word on the Water is een boot vol prachtige boeken. De boot ligt vlakbij station St. Pancras. Dus als je met de Eurostar naar Londen gaat, ben je vlakbij.3. Eet fish & chips in de pub

Niks is Engelser dan een goede pub. In bijna elke straat vind je wel eentje. Londen heeft er ongeveer 5000. Keuze zat dus. Als je geluk hebt, krijg je de fish & chips lekker ouderwets in een krant. Bestel er ook een Engels pintje bij.


4. Ga voor een full English breakfast

Zo begin je de dag goed. Gebakken eieren, spek, worstjes, champignons, bonen, tomaat en brood. Staat gelukkig op bijna elke menukaart in Londen.


5. Spot street art

Dat kan erg goed in de ‘verstopte’ graffititunnel bij Waterloo Station. Als je geluk hebt, zie je zelfs live hoe de kunstwerken gemaakt worden. Een andere goede plek om street art te spotten is de fantastische wijk Shoreditch, waarover later meer.


Street art in het fantastische Shoreditch.

6. Maak een foto bij een rode telefooncel

Hoeft geen uitleg bij, moet je gewoon gedaan hebben in Londen toch?7. Loop door Carnaby Street en de rest van Soho

Carnaby Street is een leuke, kleurrijke straat die je zeker niet wil missen. Je kunt er goed shoppen. En ook de rest van Soho is 100% de moeite waard voor eten en shoppen.


8. Bekijk optredens in Covent Garden

In deze wijk vind je overal live optredens en artiesten. In restaurants en op straat. Daarnaast is het een gezellige, drukke wijk waar je goed kunt eten (zoals bijna overal in Londen).


9. Loop door Neil’s Yard

Dit is een heel klein, kleurrijk steegje in Covent Garden. Als je er toch bent, loop er dan zeker even doorheen.10. Bekijk de gekleurde huizen van Notting Hill

Londen is een bijzonder kleurrijke stad en een van de wijken die dit perfect laat zien is Notting Hill. Alsof de huizen een voor een tegen een verfwinkel aan zijn gebotst. Fantastisch! De wijk is ook bekend door de films Notting Hill en Love Actually. Volg de bekende Portobello Road en duik af en toe een zijstraatje in. In Notting Hill kun je goed brunchen en er zijn veel vintage winkeltjes. Ook vind je er marktkraampjes met mooie sieraden en een fantastische markt vol (internationaal) eten. Tot slot zie je hier veel mews. Hele leuke, kleine, soms een beetje verstopte, straatjes.
Rechts: St Luke's Mews uit de film Love Actually.

11. Eet op een markt

Londen is een stad gevuld met opvallend veel markten. Elke wijk heeft er wel eentje. De leukste markten zijn wat mij betreft die met eten. Hier kun je goedkoop en lekker eten vinden uit alle delen van de wereld. Borough Market is erg bekend en heeft een leuke locatie en ook de markt van Camden is bekend. Toch vond ik die van Notting Hill en Shoreditch de leukste.


12. Verbaas je bij restaurant Sketch

Eten bij Sketch is een experience. Het restaurant heeft meerdere zalen met allemaal een bijzondere, eigen inrichting. Plassen doe je in een groot ei en de bediening heeft bijzondere outfits aan. Niet goedkoop, wel fantastisch. Sketch zit in Mayfair, een buurt waar je meer goede horeca vindt.


De fantastische inrichting van Sketch.

13. Bestel afternoon tea bij een chic hotel

Ja, een lijstje over Londen is vooral een lijstje met wat en waar je allemaal kunt eten. Thee is natuurlijk echt een ding in Londen, bestel daarom vooral ook een keer een afternoon tea. Het verschil tussen high tea en afternoon tea is het volgende: afternoon tea was voor de rijken een sociaal gebeuren dat ontbijt en diner overbrugde. High tea was een noodzakelijke maaltijd voor de werkende klasse. De term komt van de stoelen met hoge rugleuning waarop de arbeiders zaten.


Wij waren hier bij The Bloomsbury Hotel, waar een high tea 35 pond per persoon kost. Die van Savoy en Ritz zijn bekender, maar daar betaal je ook iets meer.

14. Loop over de Tower Bridge

Na al dat eten is het tijd voor wat beweging en dat kan met een loopje over de mooie Tower Bridge. Vanaf hier heb je ook gelijk een goed uitzicht over De Theems.15. Verken Shoreditch

Samen met Notting Hill mijn favoriete wijk in Londen. Het is een kunstzinnige wijk met leuke horeca, marktjes en street art. De bekendste straat is Brick Lane. Vind je Shoreditch leuk, dan vermaak je je waarschijnlijk ook wel in Hoxton.


16. Spot zwanen en eekhoorns in het park

Bijvoorbeeld in het grote en bekende Hyde Park (Hier kun je bij Serpentine ook goed eten aan het water met uitzicht op de zwanen, wel zelfbediening en daardoor ook niet zo duur), St. James’s Park, Kensington Gardens of Regent’s Park. Ben je na de stad even toe aan wat rust, dan kun je ook naar de Royal Botanic Gardens van Kew gaan, waar je heel veel prachtige planten vindt. Wel een stukje uit ’t centrum.17. Bekijk een musical op West End

Het is niet goedkoop, maar als je een beetje handig en op tijd boekt, kun je voor een paar tientjes naar een van de bekende musicals. De naam West End suggereert een beetje dat het om een straat met theaters gaat, maar die zitten nogal verspreid. Hier boek je je tickets.


18. Bezoek Chinatown

Heel herkenbaar aan de vele rode lampionnetjes boven de straten. Bekijk vooral ook de mooie toegangspoort. In Chinatown kun je, je raadt ’t al, goed eten!19. Kijk je ogen uit in Camden Town

Camden Town was vroeger een beetje wat Shoreditch nu is. Inmiddels is het gebied behoorlijk toeristisch met heftige neon uithangborden. Toch is het zeker leuk om hier even te kijken.20. Ga het water op

Met een mooie cruise over De Theems of met een tochtje door Little Venice.


Meer tips

Vergeet niet dat Londen in Engeland ligt waar ze alles graag even anders doen. Ze rijden er links (let op als je oversteekt), betalen er met de Britse pond en ze gebruiken andere stopcontacten dus neem je wereldstekker mee. De ideale manier om van plek naar plek te gaan is de metro. Met de rode bus of de taxi sta je namelijk vaak vast. Londen is een echte wereldstad, Notting Hill en Shoreditch liggen bijvoorbeeld bijna tien kilometer uit elkaar. Tot slot: mij vielen de overeenkomsten met New York op. Vind je dat een leuke stad, dan vermaak je je ook goed in Londen en andersom. Piccadilly Circus deed mij bijvoorbeeld aan Times Square denken, Shoreditch aan Brooklyn en Hyde Park aan Central Park. En zo kan ik nog wel even doorgaan.


Lees ook:

Comments


bottom of page