top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

10x doen op bijzonder Canarisch eiland Fuerteventura

Afgelopen zomer bezocht ik voor het eerst een van de Canarische eilanden: Fuerteventura. Van tevoren dacht ik dat de Canarische eilanden vooral iets voor bejaarden waren, maar na een bezoekje wil ik heel graag terug om meer van deze eilandengroep te zien. Hier lees je wat je er kunt doen!


Tussen m'n lievelingsdieren.

Fuerteventura

De Canarische eilanden horen bij Spanje, maar liggen dichterbij Marokko dan bij Spanje. Dat zorgt voor een interessant (droog) landschap. Op Fuerteventura vind je veel ‘maanlandschap’. Donkere rotsen en vulkanen. Tijdens een road trip voelt het soms echt alsof je op een andere planeet bent.


Fuerteventura onderscheidt zich van de andere eilanden door de wind die hier het hele jaar door waait. Daardoor is Fuerteventura geliefd onder (wind)surfers. Het eiland heeft het hele jaar door een heerlijke temperatuur, zo is het er in de winter ook rond de 20 graden.



1. Boek een Petite Retreat

Dit is echt zo’n ontzettende aanrader! Tijdens deze Petite Retreat verblijf je met een groep in een villa met zwembad op Fuerteventura. Je wordt helemaal in de watten gelegd door Gaby (oprichtster) en Eveline, die Petite Retreat samen runnen.


Er komt een masseur langs, een chef-kok komt koken en ’s ochtends kun je meedoen met yoga. Ik ben niet zo sportief en sliep lekker uit. Ook prima, je kon lekker je gang gaan. Het ontbreekt je hier aan niks en over alles is goed nagedacht. Lees: de lekkerste ontbijtjes en hapjes ooit en een cocktail voordat je zelf bedacht dat je er zin in had.



2. Spot wilde eekhoorntjes

Superleuk! Op Fuerteventura kun je wilde eekhoorntjes spotten. Ze zitten op veel plekken in de rotsen bij onder andere het dorpje Caleta de Fuste. Koop wat (ongezouten) nootjes en ze weten je te vinden.


Een wilde eekhoorn op Fuerteventura.

3. Ga naar de mooiste dierentuin ooit

Normaal houd ik niet zo van dierentuinen, maar Oasis Park is bijna geen dierentuin te noemen. De dieren hebben heel ruime verblijven en worden erg goed verzorgd. Sla ook zeker de mooie botanische tuin, die erbij hoort, niet over.



4. Bewonder de witte Corralejo-duinen

Parque Natural de Corralejo wordt gevormd door een 11 kilometer lang strand met witte duinen. De duinen veranderen van vorm door de wind die overwaait uit de Sahara. Dankzij dit soort stranden en de constante wind wordt Fuerteventura ook wel het Hawaii van Europa genoemd.



5. Leer surfen

Op Fuerteventura kun je bijna altijd surfen dankzij de constante wind. Daarom is dit het perfecte eiland voor watersporters. Badplaats Corralejo (waar ook die mooie duinen zijn) is een populaire plek. Ook rond vissersdorpje El Cotillo vind je ruige stranden met ruige golven. Het kleine dorpje Lajares is ook erg populair onder surfers, omdat je vanaf hier een goede uitvalsbasis hebt naar surfspots in het oosten, westen en noorden.


6. Maak een road trip

Fuerteventura is aardig groot, het is het op een na grootste eiland van de Canarische eilanden. Daarom is het huren van een auto een goed idee. Zo kun je mooi het vulkanische landschap bewonderen en mooie stadjes bekijken. Betancuria is een aanrader. Dit is de voormalige hoofdstad en hier vind je een paar paleizen en oude historische woningen met schattige balkonnetjes.

Rij ook even langs een zwart strand. Dit ziet er namelijk erg bijzonder uit. Gitzwart zand met felblauw water. Het strand van Ajuy vormt zo’n speciaal plaatje.



7. Bekijk Popcorn Beach

Op dit strand lijkt het zand extreem veel op… popcorn, zoals de naam al doet vermoeden. Het is sinds een aantal maanden heel erg populair geworden dankzij Instagram en veel toeristen nemen een stukje ‘popcorn’ mee naar huis, wat natuurlijk niet de bedoeling is. De burgemeester van Fuerteventura denkt momenteel na over een oplossing.


8. Ga naar het onbewoonde Isla de Los Lobos

Een kwartiertje varen en dan ben je op dit onbewoonde eilandje. Er zijn prachtige stranden en bijzonder maanlandschap te vinden, maar ook een vulkaankrater die je kunt beklimmen!


9. Spot een wilde geit

Er zijn meer geiten dan mensen op Fuerteventura. Op sommige bordjes langs de weg staan waarschuwingen dat je ze tegen kunt komen, omdat de kans erg groot is.



10. Maak een dagtrip naar Lanzarote

Ben je lang op Fuerteventura en heb je bijna alles wel gezien? Maak dan een uitstapje naar Lanzarote. Dit eiland ligt boven Fuerteventura en je bent er met de ferry binnen een half uurtje. De meeste boten vertrekken vanuit Puerto del Rossario, maar een aantal ook vanuit Corralejo.



Meer Spaanse eilanden:

bottom of page