top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Lang weekend Barcelona: De hoogtepunten

Samen met mijn moeder ging ik een weekendje naar Barcelona. De weken ervoor was Barcelona veel in het nieuws door de rellen die er ongeveer elke week plaatsvonden, maar daar hebben wij gelukkig niks van gemerkt. Het was alleen een stuk rustiger dan normaal, maar dat vonden we juist wel fijn!


Het was voor mij de tweede keer dat ik Barcelona bezocht en wat vond ik het er weer heerlijk. Er is zo veel te doen dat ik er weken door zou willen brengen, maar in drie dagen kwamen wij gelukkig ook al een heel eind. Dit waren voor ons de hoogtepunten!



Het oude centrum bekijken

Toen we aankwamen in Barcelona hadden we zin om gewoon lekker door mooie straatjes te slenteren en dat kan perfect in Ciutat Vella (het historische centrum). Dit gedeelte bestaat eigenlijk uit drie wijken: El Raval, El Gotic en El Born. El Raval is wat rauwer en je ziet hier overal balkonnetjes waar was te drogen hangt. El Gotic is het oudste gedeelte met veel prachtige gebouwen. Ook in El born is dit het geval, maar het was er iets rustiger dan in El Gotic.



Street art spotten

Steden met veel street art vind ik vaak net wat leuker dan steden zonder street art. Een stad kleurt er van op en je hebt tijdens een wandeling extra veel om naar te kijken. Gelukkig ontbreekt het in Barcelona niet aan straatkunst. Het maakt niet zo gek veel uit waar je loopt, overal in het historische centrum (Ciutat Vella) kun je kunstwerken tegenkomen.




Levende standbeelden kijken bij de Ramblas

Is er een plek met meer levende standbeelden bij elkaar dan de Ramblas? Ik denk het niet. Het mooiste standbeeld vind ik de gouden engel van de Ramblas. Zij staat er al jaren en ik heb haar ook gezien toen ik Barcelona voor het eerst (ongeveer 10 jaar geleden) bezocht. Ze was nog even mooi!



Mensen kijken bij Placa Reial

Placa Reial is een gezellig plein vol palmbomen met een mooie fontein in het midden. Het hele plein is omringd met restaurants en het is hier dan ook bijna altijd druk. De perfecte plek dus om mensen te kijken onder het genot van tapas en sangria.



Gotische kathedraal van Barcelona zien

Barcelona staat natuurlijk bekend om La Sagrada Familia, maar vergeet ook de Kathedraal van Barcelona niet. Het is een prachtige, Gotische kathedraal die midden in de Gotische wijk (in het historisch centrum) ligt. Vlakbij de kathedraal bevindt zich Carrer del Bisbe, de fotogenieke ‘bisschopsbrug’.



Eten eten en nog eens eten bij Boqueria

Bij Mercat de la Boqueria kun je goddelijk eten. Je vindt er ongeveer alles wat je kunt bedenken: van (nog levende en bewegende) vissen, tot verleidelijke chocolade en verse fruitshakes tot bijzondere tapas. Het eten staart je hier echt aan. Ga wel een beetje op tijd zodat je de enorme mensenstroom voor bent. Wij waren er vroeg in de ochtend en toen konden we overal rustig eten. In de middag ben je aan het file-lopen.



La Sagrada Familia bewonderen

Toen we in Barcelona waren, wilden we natuurlijk La Sagrada Familia aanschouwen. Helaas stond ‘ie in de steigers en zal dit de komende jaren wel het geval zijn. Zo te zien wordt het gebouw wel echt prachtig, met allerlei mozaïek in de torens. Het deed ons een beetje aan het sprookjesachtige van de Efteling denken.



Tip: pak de hop on hop off-bus

Barcelona is een grote stad en een aantal bezienswaardigheden ligt echt ver uit elkaar. De afstand van La Ramblas naar Park Güell is bijvoorbeeld al bijna vijf kilometer. Daar komt bij dat een aantal stadsdelen niet heel interessant is om lopend te verkennen. De oplossing: De hop on hop off-bus. Mega-toeristisch, maar in Barcelona zeker handig!


Een ticket voor een dag kost 30 euro, je kunt dan van beide routes gebruikmaken. Wil je twee dagen gebruikmaken van de hop on hop off-bus? Dan kost dit 40 euro.


Wandelen door het mooie Park Güell

Bij Park Güell dachten wij vooral aan Gaudi en de bekende mozaïek, maar er is veel meer te zien! Overal wordt bijvoorbeeld live muziek gemaakt en er zijn veel goede uitzichtpunten te vinden. Als je naar het oude gedeelte met mozaïek toe wilt, zorg dan dat je vooraf (online) je tickets hebt geboekt. Je kunt ze ook in het park zelf halen, maar vaak zijn ze dan uitverkocht of kun je alleen nog tijdens een tijdslot later op de middag waardoor je een paar uur moet wachten.



Het sprookjesachtige Casa Batllo bekijken

Wie Barcelona zegt, zegt Gaudi. Ik vind Casa Batllo het mooist, omdat dit bouwwerk zo sprookjesachtig is. Maar andere ontwerpen als La Pedrera: Casa Mila en Casa Vicens zijn natuurlijk ook 100% de moeite waard om te bekijken.


Casa Batllo.
La Pedrera: Casa Mila.

Onder de Arc de Triomf door naar Parc de la Ciutadella

Parijs heeft er een, maar ook in Barcelona kun je een Arc de Triomf vinden. Als je hier onder door loopt (vanaf het noorden gezien) loop je over een brede laan tussen de palmbomen door naar het prachtige Parc de la Ciutadella. In dit park zie je de bewoners van Barcelona sporten, er is een monumentale waterval en een vijver vol met eenden en vogels waar je een roeibootje kunt huren. Het drukke Barcelona lijkt opeens heel ver weg.



Sla de wijk Montjuïc niet over

Deze wijk ligt op een heuvel en is iets totaal anders dan het historische centrum van Barcelona. Het is hier meestal een stuk rustiger. Opvallende bezienswaardigheid is de magische fontein, Font Magica. ’s Avonds is hier een spectaculaire show te zien met muziek, wateracrobatiek en licht. Echt even toe aan rust? Jardí Botànic de Barcelona is een grote, botanische tuin waar het bijna altijd lekker rustig is. Een andere mooie plek is het kasteel van Montjuïc en hier kun je per kabelbaan naartoe. Heb je gelijk een goed uitzicht over de stad!


De magische fontein, maar dan overdag.

Bubbels drinken met fenomenaal uitzicht

Onze laatste dag in Barcelona was er eentje met veel zon en dat vroeg natuurlijk om een goede rooftop! Een hele leuke (en betaalbare) is 1881 per Sagardi in de haven. Fenomenaal uitzicht gegarandeerd!


Cheers!

Lees ook:

bottom of page