top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

8x dit wil je niet missen in Madrid

Madrid. Ik zag deze stad natuurlijk voorbij komen in veel Spaanstalige Netflix-series, maar had er van tevoren toch niet echt een beeld bij. Als Spanje-liefhebber werd ik uiteraard wel nieuwsgierig en wat heeft Madrid mij positief verrast! Statige gebouwen, maar ook mooie street art en verrassende wijken. Ga je binnenkort ook die kant op? Met onderstaande tips heb je er vast net zo'n leuke tijd als ik!



Het glazen paleis

Oftewel, Palacio de Cristal. Dit is een fotogeniek bouwwerk aan het water in een prachtig park. Het leent zich regelmatig voor tentoonstellingen waarbij je gratis naar binnen mag. Ook de omgeving, Parque de El Retiro, is een uitgebreid bezoek waard. Als je geluk hebt, zie je hier (net als ik) wilde pauwen lopen!



Boekenstalletjes a la Parijs

Fan van de boekenstalletjes langs De Seine in Parijs? Dan mag je die in Madrid ook niet overslaan. Je vindt ze bij Calle Claudio Moyano.



Egyptische tempel

Templo de Debod werd in 1968 vanuit Egypte naar Madrid gebracht. Het was een geschenk van de Egyptische regering als dank voor de Spaanse ingenieurs die oude monumenten hadden gered nadat een gebied bij de Nijl overstroomde. Het park waar je de tempel vindt, Parque del Oeste, is ook zeker de moeite waard. Hier is een uitzichtpunt te vinden waar je een mooi uitzicht over Madrid hebt.



Bekende pleinen

Sla Plaza Mayor, Plaza de la villa en Puerta del Sol niet over als je een mooi plein wil zien. Leuk detail: die laatste (de poort van de zon) is ook meteen het nulpunt van Spanje.


Koninklijk Paleis & Kathedraal

Palacio Real de Madrid mag je uiteraard ook niet overslaan. Wat een mega-paleis. Hier zie je regelmatig een aantal paarden paraderen wat het plaatje compleet maakt. Vlakbij het Paleis vind je ook de Kathedraal van Madrid: Almudena Cathedral.



Eten, eten en nog meer eten

Elke wijk in Madrid heeft zijn eigen mercado, een grote hal vol met heerlijk, Spaans eten. Een hele bekende is Mercado San Miguel. Deze ligt lekker centraal, maar als het even kan, kies dan een andere. Mercado San Miguel wordt namelijk overspoeld door toeristen waardoor het er echt te druk en prijzig is. Een veel leukere is Mercado San Anton in de wijk Chueaca. Veel rustiger en goddelijk eten voor weinig geld.



De leukste wijken

Mijn favoriete wijken van Madrid waren zonder twijfel Chueca en Malasana. Chueca staat bekend om haar gayscene en je ziet hier dan ook overal regenboogvlaggetjes. Verder vind je er veel leuke barretjes. Malasana ligt vlakbij Chueca. In deze wijk zie je veel street art, vintagewinkeltjes en uiteraard ook veel goede horeca. Ook de wijken Lavapies en La Latina zijn wat mij betreft aanraders!



Vlooienmarkt

El Rastro is Madrid’s grote vlooienmarkt in de openlucht. Hij wordt iedere zondagochtend gehouden. Zorg dat je er rond 8.00 uur bent en ga op koopjesjacht! Je vindt El Rastro in de wijken La Latina en Lavapies.



Lees ook:

bottom of page