top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Zien en doen op Kroatisch feesteiland Hvar

Op Hvar in Kroatië kun je stappen, en niet zo’n beetje ook. Maar er is nog veel meer te doen en dat maakt het tot een fijne vakantieplek. Ik bezocht het eiland afgelopen zomer, tijdens een reis door Albanië, Montenegro en Kroatië samen met mijn zusjes. Wat je er kunt zien en doen, lees je hier!


Chillen met mijn zusje Julia op de Paklinski eilanden, vlakbij Hvar.

1. Stappen

Veel toeristen bezoeken Hvar voor het uitgaansleven. Op de ferry van Split naar Hvar zagen we al allerlei waarschuwingen en regels om feestgangers nog een beetje in toom te houden. Ik vond de sfeer tijdens het uitgaan goed en aardig gemoedelijk, vooral in de bar street van Hvar Stad. Wil je flink op stap dan kun je dus naar deze bar street waar het al vroeg in de avond losgaat. Vooral de Kiva Bar is berucht. Hier (en op het hele eiland) vind je veel Britten.


Heb je veel budget en wil je graag gezien worden (en naar anderen kijken)? Dan neem je de boot naar naar Carpe Diem Beach. De boten gaan vanuit de haven bij Hvar Stad (5 euro voor een retourtje). Bij Carpe Diem Beach spelen de beste DJ’s en er is een zwembad! Bereid je wel voor op hoge entreeprijzen.


Daarnaast zijn Veneranda en Hula Hula nog aanraders. Ook Veneranda heeft een zwembad en zit op een paar minuten lopen van het stadscentrum. Hula Hula zit op een kwartiertje lopen van de stad. Bij deze strandbar zie je mooie zonsondergangen en mooie mensen (zoals overal op Hvar).


De mooie haven van Hvar Stad.

2. Hvar Stad

De stad heeft een prachtige haven met boulevard en een plein met veel terrasjes. Ook kun je heerlijk door oude straatjes dwalen. Wil je een goed uitzicht? Bezoek het fort. Dit vind je op een heuvel boven de stad, waardoor je uitkijkt over de Paklinski eilanden.


(Dure) terrasjes genoeg in Hvar Stad.

3. Paklinski/Pakleni eilanden

Rondom Hvar Stad vind je niet echt mooie grote zandstranden, maar vooral rotsachtige stukjes met extreem dure strandbedjes erop. Daarom is het fijn om een dagje naar een lekker eilandje te gaan. Hier is het een stuk rustiger en je bent er met de watertaxi voor een paar euro!


Het mooie Kroatië van boven.

4. Stadjes verkennen

Wij gingen een dagje met de lokale bus allerlei stadjes op het eiland verkennen. Zo kun je onder andere naar Jelsa. Dit is een rustig kuststadje met een mooi oud centrum. Ook Stari Grad is de moeite waard. Dit betekent letterlijk ‘oude stad’. Sla ook Vrboska niet over, deze plek wordt ook wel ‘Klein Venetië’ genoemd. Er zijn namelijk veel bruggen te vinden.


Vrboska, ook wel ‘Klein Venetië’ genoemd.

5. Lavendelvelden

Hvar staat bekend om de vele lavendelvelden. Tijdens de lente en oogst in juni ruik je soms zelfs een vleugje lavendel. Op elke markt op Hvar vind je dan ook wel een kraampje met producten van lavendel. De velden bekijken kan goed bij Velo Grablje.


Chillen met een flamingo is natuurlijk altijd een goed idee.

Eindoordeel

Ik vond Hvar erg leuk voor een paar dagen, maar kan ook wel een aantal nadelen noemen. Een daarvan gaat over de prijzen. Je betaalt gerust 2x zo veel als op andere plekken in Kroatië. Daarnaast vond ik dat het op een aantal plekken wel erg veel draaide om zien en gezien worden. Toch blijft het een fijn eiland dat zeker de moeite waard is.Comments


bottom of page