top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Waarom ik nog nooit met de Lonely Planet heb gereisd

Het is de bijbel onder de backpackers: de Lonely Planet (hierna LP genoemd). Toch reis ik veel liever zonder. Hier vertel ik natuurlijk waarom.Weinig bagage

Ten eerste vanuit praktische overwegingen. Een LP is best dik. Ik reis altijd met (zo weinig mogelijk) handbagage. Geen fijne combinatie dus, de LP en mijn mini-backpack. Spullen zijn ballast, vooral op reis. Ik neem dan ook alleen het hoognodige mee en daar hoort zo’n dik, blauw boek zeker niet bij.Geen afvinklijstjes en FOMO Wanneer ik op reis ga, heb ik geen zin om de godganse dag bezig te zijn met dingen moeten en met bang zijn om dingen niet te zien. Geen afvinklijstjes en FOMO (Fear Of Missing Out) voor mij dus. Ik heb heus weleens in de LP van iemand anders gegluurd, en toen kreeg ik het meteen Spaans benauwd. Wat veel plekken, wat veel opties. Reizen draait voor mij om de ultieme vrijheid, weinig plannen en gewoon precies doen waar je zelf zin in hebt.


Deze zonsondergang stond vast niet in de LP. Veel mooie momenten vinden spontaan plaats.
Roadtrippen en wel zien waar je uitkomt, genieten!

Blogs

Natuurlijk zoek ik van tevoren heus even op wat er op een bestemming te doen is. Die info is tegenwoordig allemaal (gratis!) online te vinden bij online reismagazines en blogs. Een groot voordeel vind ik dat je de smaak van bloggers een beetje leert kennen wanneer je ze langer volgt. Daardoor kan ik vaak een beetje inschatten of diegene op dezelfde manier reist en bedenken of een bestemming ook bij mij past. De LP is natuurlijk een stuk objectiever. Een ander voordeel is dat het internet vaak een stuk meer up to date is dan een papieren gids. Ik heb in fantastische restaurantjes gezeten met reizigers die heel verbaasd waren dat die plekken niet genoemd werden in hun LP.


Ook tips voor de leukste hostels, Airbnb's en restaurantjes vind je op blogs. Via Booking kun je uitgebreid recensies lezen, zodat je (bijna) zeker weet dat je lekker slaapt die nacht. Of loop spontaan even naar binnen.


Dat je in Rome vooral naar het Colosseum moet gaan, lees je gratis op elke reisblog.
Door mooie straatjes struinen en je laten verrassen, vind ik het allerleukste.

Praat met locals

Tot slot vind ik het gewoon veel leuker om onderweg tips te verzamelen van andere reizigers of om locals aan te spreken. Ik houd van het gevoel alsof ik zelf iets ontdekt heb. Reizen zonder LP geeft me een avontuurlijker gevoel. Als ik me afvraag waar bijvoorbeeld het beste feestje van die avond is, spreek ik leuke mensen op straat aan die eruit zien alsof ze wel weten waar je moet zijn. Altijd een schot in de roos.


留言


bottom of page