top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Tips voor Luang Prabang (Laos), het liefste stadje van Azië

Na het drukke en chaotische Bangkok was het een verademing om aan te komen in Luang Prabang. Het is qua inwoneraantal de vierde stad van Laos, maar Luang Prabang voelt vooral als een bijzonder lief dorpje waar alles net even wat gemoedelijker en relaxter gaat dan in de rest van Azië. Hier lees je wat je er kunt doen.


Bijzonder aan Luang Prabang is dat je nog veel Franse invloeden ziet. Laos was ooit een Franse kolonie en daarom kun je hier op veel plekken croissantjes en baguettes eten. Ook aan de manier waarop veel huizen gebouwd zijn, zie je de Franse invloed nog. Iets anders wat ik heel bijzonder vond aan Luang Prabang zijn de monniken die je overal op straat ziet.


Luang Prabang is bijzonder fotogeniek.

1. Ga tempels kijken

Als je langs de hoofdstraat (Sakkaline Road) loopt, zie je vanaf de weg overal de mooiste tempels. Voor sommige betaal je 2 euro entree, andere kun je gratis bekijken. De tempels in Luang Prabang zijn prachtig onderhouden.2. Bezoek de Kuang Si watervallen

Deze watervallen worden wel de mooiste van heel Laos genoemd en na een bezoekje snap ik precies waarom! Het water is er heel helder blauw en ze zijn gewoonweg prachtig. Loop ook zeker door tot helemaal naar boven, het is een vrij steil pad, maar goed te doen. Hier zie je een soort poel met een schommel erin en het is hier lekker rustig.


De Kuang Si watervallen liggen op ongeveer 30 kilometer van Luang Prabang. Als je met een groepje een tuktuk regelt, betaal je ongeveer 5 euro per persoon. De tuktuk wacht dan bij de watervallen en brengt je weer terug.3. Loop over de bamboo bridge

Deze brug wordt elk jaar opnieuw opgebouwd, binnen een week. Hij wordt afgebroken wanneer het water in de rivier te hoog staat. Leuk om even naar de andere kant te lopen, het kost je bijna niks en hiermee kan de brug steeds weer worden gebouwd.


Bamboo bridge, Luang Prabang.

4. Bekijk Luang Prabang van boven

Beklim Mount Phousi en bekijk het mooie uitzicht over Luang Prabang. Het is geen extreem zware klim en onderweg kom je mooie tempels tegen. Het uitzicht is een mooie beloning.


Uitzicht vanaf Mount Phousi.

5. Eet op de avondmarkt

Luang Prabang heeft een heel grote avondmarkt. Verkopers beginnen rond 17.00 uur met het opzetten van hun kraampje. Je vindt hier prachtige souvenirs en ook heerlijk eten. Fruitshakes, stokbrood en kokospannenkoekjes. Genieten!


Meer een ochtendmens? Er is ook een ochtendmarkt van 5.00 uur tot 14.00 uur.


Op de avondmarkt vind je de heerlijkste fruitshakes.
Aanrader: kokospannenkoekjes!

6. Maak een boottochtje

Veel reizigers arriveren in Luang Prabang per slow boat vanuit Thailand. Dit is een tweedaagse reis. Ben je op een andere manier aangekomen in Luang Prabang, dan is het leuk om vanuit het stadje zelf nog een boottochtje te maken. Je ziet aan de oever van de rivier hoe inwoners van Laos buiten Luang Prabang leven. Je kunt ook met een boottochtje naar de Pak Ou grotten. Deze grotten staan vol met verschillende boeddhabeelden. Het is ongeveer een half uur varen.Wat niet te doen

Naast bovenstaande aanraders heb ik ook een duidelijke afrader voor Luang Prabang, namelijk: de aalmoesceremonie van de monniken ’s ochtends. Rond 6.00 uur lopen ze in een rij door de straten om aalmoezen op te halen van lokale bewoners.


Een paar jaar geleden was dit misschien erg bijzonder om te zien, maar nu is dit vooral een toeristische attractie. Opdringerige vrouwtjes proberen je aalmoezen te verkopen om aan de monniken te kunnen geven, maar verschillende inwoners van Luang Prabang vertelden me dat de aalmoezen dan al onrein zijn en dat de monniken dit dan niet mogen gebruiken.


Daarnaast zijn er ontzettend veel (vooral Chinese) toeristen die heel dichtbij de monniken komen om ze te kunnen fotograferen en daarbij heel opvallende flitsers gebruiken. Hier zal uit beleefdheid nooit iets van gezegd worden, maar ik vond het vrij gênant.Monniken

Wil je oprechter contact met de monniken? Ga dan gewoon naar een van de tempels waar ze veel komen, bijvoorbeeld Haw Pha Bang. Er komen dan regelmatig nieuwsgierige monniken naar je toe die hun Engels willen verbeteren en even een gesprekje met je willen voeren. Veel leuker!Andere reizigers ontmoeten?

Ga naar Utopia. Hier verzamelen veel backpackers zich. Je kunt er chillen op bedjes met uitzicht op de rivier en er is heerlijk eten. Er werken alleen maar inwoners van Laos die op die manier hun Engels kunnen verbeteren.


Hotel-tip

Ik overnachtte in het View Khemkhong Guesthouse en betaalde ongeveer 20 euro per nacht voor een privékamer. Best duur voor Laos, maar ik had even geen zin in een slaapzaal in een hostel. Het was dan ook een heerlijk hotel met uitzicht op de Mekong en een supervriendelijke eigenaar.


Comentários


bottom of page