top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

13 originele manieren om je te verplaatsen tijdens het reizen

Op reis met de auto, de trein of het vliegtuig? Er zijn natuurlijk originelere manieren om je te verplaatsen tijdens het reizen. Bekijk deze 13 opties en wie weet speelt jouw volgende reis zich vooral af op de rug van een paard of op een tweewieler.# Kano

Meer Into the wild dan dit wordt het niet toch? In bijvoorbeeld Zweden en Noorwegen kun je een kanotrip maken waarbij je in het wild kampeert.


# Paard (en wagen)

In een land als Mongolië is het heel normaal om je te verplaatsen per paard. Je kunt er trektochten doen waarbij je overnacht in een traditionele ger. Maar ook dichter bij huis kun je per paard (en wagen) reizen in bijvoorbeeld Ierland. Ik bekeek al eens per paard de Grand Canyon in Amerika. Leuke manier van reizen!# Hippiebusje

De droom van elke reiziger toch? In elk geval die van mij. Rondreizen in een eigen Volkswagenbusje. Of bouw een oude, Amerikaanse schoolbus om tot tijdelijk huis, zoals Felix en Selima deden in hun documentaire Expedition Happiness (aanrader!).


# Tuktuk

Populair in Azië! Een vriendin van me ging onlangs een paar weken met een (zelf gehuurde) tuktuk door Sri Lanka reizen. Maar ook dichterbij is een tuktuk een fijne manier van vervoer. Zo maakte ik er gebruik van in kastelenstad Sintra (vlakbij Lissabon). Lekker van kasteel naar kasteel met mijn eigen tuktuk. In India kun je zelfs meedoen aan een speciale race in een tuktuk: de Rickshaw challenge!# Cabrio

Niet zo geschikt voor een land als Nederland waar het vaak regent, maar ideaal als huurauto als je naar een Zuid-Europees eiland gaat bijvoorbeeld. Dak eraf en rijden maar!


# Motor

Dit lijkt me nou het ultieme gevoel van vrijheid te geven. Reizen op een motor. Een aantal maanden geleden begon ik daarom aan motorrijlessen. Helaas bleek ik niet zo geschikt te zijn. Ik heb inderdaad soms al moeite met auto rijden, dus dit is niet voor mij weggelegd. Achterop mee reizen gelukkig wel. Een mooi stuk om zelf met de motor te rijden of achterop mee te rijden is de Hai van Pass in Vietnam.# Kameel

Ga je naar bijvoorbeeld Marokko of Jordanië? Dan is de kameel een goede optie. Je kunt zelfs meerdaagse tochten door de woestijn doen waarbij je overnacht in een tent of slaapt onder de sterren.


# Honden

In bijvoorbeeld Lapland kun je rondtrekken met honden voor je slee wanneer er sneeuw ligt. Je kunt deze huskysafari op veel plekken boeken. Een meerdaagse safari is mogelijk maar je kunt ook een tocht van twee uur doen. De honden schijnen het erg leuk te vinden om met z’n allen een slee te trekken.# Fiets

Een tijdje geleden las ik het boek Weg van de wereld waarin Marica van der Meer 28.000 kilometer fietst. Ze vertrekt in Nederland. Eindbestemming? Het verjaardagsfeestje van haar vriendin Maria in Adelaide, Australië. Ze schrijft prachtig over dit avontuur.# Boot

Ik ben een enorme fan van boottochtjes en cruisen. Zo ging ik al eens met de boot van Oslo naar Kopenhagen, cruisde ik door Halong Bay in Vietnam en bezocht ik Stockholm, Helsinki en Tallinn per boot.


# Vespa

In Italië kun je verschillende (meerdaagse) vespatours doen door de mooiste streken van Italië. Ik heb het nog niet gedaan, maar wil dit zeker nog eens meemaken. Zonnetje erbij en rijden maar.# Camper

Wie wil het niet? Met een camper door bijvoorbeeld Nieuw Zeeland of Canada? Voordeel is dat je je huisje altijd bij je hebt en dus niet op zoek hoeft te gaan naar accommodatie. Nadeel is soms het parkeren.


# Liften

Ook liften is wat mij betreft (in een aantal landen) een goed idee. Met mijn zusje liftte ik al door Nicaragua en Costa Rica. Het leukste is dat je makkelijk andere mensen ontmoet en daardoor vaak een leuk gesprek hebt onderweg. In Midden-Amerika is liften doodnormaal, maar ik kan me voorstellen dat er landen zijn waar je dit beter niet kunt doen. Ook zou ik alleen denk ik minder snel gaan liften.コメント


bottom of page