top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Zien, doen & eten in het Franse Nice

Afgelopen weekend was ik met mijn goede vriendin Marlina in Nice, Frankrijk. Een fantastische stad voor iedereen die houdt van een zonnetje in februari, goede horeca en de combinatie van pittoreske stad en zee. Ook die kant op? Hier wat tips voor een verblijf in deze fijne stad aan de Côte d'Azur.


Wij bezochten Nice in februari wat ideaal was. In Nederland is het dan vaak nog koud en regenachtig, terwijl het zonnetje zich in Nice wel laat zien. Ook reis je buiten het hoofdseizoen waardoor de stad gezellig (maar niet te) druk is en je tussen de Fransen dineert in plaats van tussen andere toeristen. Toen wij er waren, werd er ook nog eens carnaval gevierd, wat echt een ding is in Nice.




Ontbijten, lunchen, borrelen of dineren op het strand

Een van de dingen die Nice zo leuk maakt, is het feit dat de stad aan zee ligt. Hierdoor hangt er een heel relaxte sfeer en kun je stedentrippen mooi combineren met strandhangen. Wij waren er in februari en zelfs toen al was het strand populair. Wij durfden nog niet de koude zee in zoals sommigen, maar begonnen onze dag met een ontbijt aan zee, genoten van een heerlijke lunch met vis bij een van de restaurantjes op het kiezelstrand of sloten de dag af met een borrel met uitzicht op de zonsondergang. Goed gebruik gemaakt van dat strand dus!




Flaneren langs de promenade

Langs het strand loopt uiteraard een boulevard. In het geval van Nice is dat de Promenade des Anglais die maar liefst zeven kilometer lang en ook heerlijk breed is wat filelopen voorkomt. Hier geniet iedereen van het zonnetje en je kunt er goed mensen kijken. Wil je de hele promenade zien, dan kun je ook een fiets of step huren. Aan deze boulevard vind je ook ILOVENICE, het bord dat elke zichzelf respecterende toeristenstad inmiddels heeft.



De oude stad bezoeken

Het oude centrum van Nice is prachtig. Het doet een beetje Italiaans aan vond ik. Gekleurde geveltjes, was die buiten te drogen hangt en veel markten. Zo vind je er elke dag een bloemenmarkt die goed bezocht wordt en op zaterdag is er ook nog een markt met allerlei eten en boekenmarkt.



Kaas eten en wijn drinken bij La Cave du Fromager

Nice is een fantastische horecastad. Het allerleukste restaurant dat wij bezocht hebben, was La Cave du Fromager. Een grot gevuld met wijn en kaas. Je zit tussen de voorraad wijn en elk gerecht op de kaart bestaat (deels) uit kaas. Denk aan camembert waarin je kunt dippen, kaasproeverijen en kaasfondue. De bediening is superaardig en geeft goed advies wat betreft wijn. Reserveren kan wel handig zijn, zeker in drukkere periodes. Een heel bekend restaurant is La Plongeour, een restaurant met het terras op een rots. Helaas ging het pas in maart weer open waardoor wij het moesten missen. Maar La Cave du Fromager maakte dit meer dan goed.



Geniet van goddelijk ijs (en andere zoetigheden)

Nog meer tips voor eten, want dat is nu eenmaal fantastisch in Nice. Zo heb je er bijzonder goed schepijs. Wij gingen naar Amorino, mijn favoriet. Daar maken ze ijsjes in de vorm van een roos en je mag kiezen welke makaron je er bovenop wilt. Maar ook Arlequin, Fenocchio en Azurro zijn goede ijszaken waar je niet teleurgesteld zult worden. Een ander leuk adres voor zoetigheden is Ballanger. Dit heeft meerdere vestigingen in Nice. Hier kom je voor superlekkere wafels en crêpes en het interieur is volledig roze.



De mooie haven Port Lympia bekijken

In deze haven liggen de luxueuze jachten vlak naast pittoreske gekleurde houten bootjes. Een mooi gezicht. Ook de gebouwen eromheen hebben een mooi kleurtje. Leuke haven om doorheen te wandelen en in de zomer ook vooral ergens aan boord te gaan.



Bewonder de Russisch-orthodoxe kathedraal

Een heel gek gezicht in zo’n Franse stad, maar het is een prachtige kleurrijke kathedraal met veel goud. In het begin van de 19e eeuw vormde de rijke Russische adel een grote enclave in Nice, vandaar de kerk. Je kunt ‘m ook van binnen bezoeken.



Het uitzicht vanaf Parc du Chateau

Het is geen steile tocht naar boven (je kunt via een weg en via meerdere trappen) en vanaf hier heb je goed uitzicht over Nice en de zee. In dit park vind je twee horecagelegenheden en het heeft een mooie (kunstmatige) waterval.



Hotel-tip: Verblijf bij het Hyatt Regency Nice Palais de la Mediterranee

Inderdaad, een soort paleis. Het is niet goedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld. Het hotel heeft vijf sterren, bevindt zich direct aan het leukste gedeelte van de promenade, heeft superaardig personeel en een conciërge die goede tips voor de stad geeft, je kunt er plonzen in een binnen- en buitenzwembad, je kamer is iedere dag weer brandschoon en het is gewoon een feestje om na een dag in de stad ‘thuis’ te komen in je (zeer tijdelijke) eigen paleis.




bottom of page