top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

9 weetjes over het piepkleine land San Marino

Ben je op road trip door Italië? Sla het mini-landje San Marino (dat omringd wordt door Italië) dan vooral niet over! Het heeft een prachtig historisch centrum, mooie uitzichten en een rijke geschiedenis. Negen feitjes zodat je goed op de hoogte bent voor je bezoek!



1. De dwergstaat San Marino is het derde kleinste land van Europa. Alleen Vaticaanstad en Monaco zijn nog kleiner. Er wonen ongeveer 30.000 mensen in San Marino.


2. Vanuit heel San Marino Città (de oude stad) heb je een prachtig uitzicht over de heuvels. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de stad ligt op de berg Titano, op een hoogte van maar liefst 749 meter. Vandaar dat uitzicht.


3. Het symbool van San Marino bestaat uit drie verdedigingstorens. Ze staan zelfs op de nationale vlag. Ze heten Guaita, Cesta en Montale. Tussen de torens loopt een mooi wandelpad. Zeker niet overslaan als je San Marino bezoekt.




4. San Marino is de oudste republiek ter wereld. En daar zijn de San Marinezen best trots op. Het land werd gesticht door monnik en steenhouwer Marinus van Arbe (daar komt de naam San Marino vandaan) in 301.


5. San Marino heeft de oudste grondwet ter wereld die nog steeds van kracht is. De wet is er sinds 1600.


6. Het land kiest elke vijf jaar een nieuw parlement, maar elke zes maanden twee nieuwe staatshoofden. Deze regenten zijn gewone burgers om de politiek zo democratisch mogelijk te houden.



7. San Marino was in 1848 het eerste land ter wereld dat gratis gezondheidszorg invoerde. Het is sowieso een rijk land. Met een hoog bbp en weinig werkloosheid.


8. Het landje heeft open grenzen (hoewel het niet bij de Europese Unie hoort), maar je kunt er wel een stempel in je paspoort laten zetten. Dit doe je bij het toeristenbureau en het kost vijf euro.


9. Een grappig gerecht om te eten tijdens je bezoek aan San Marino is Strozzapreti. Dit betekent ‘Priestenwurger’. De priesters kwamen vroeger vaak onaangekondigd langs en wilden dan mee eten. Deze pasta bevat weinig ingrediënten en kost niet veel tijd om te maken. Een subtiele hint dat de priester wel weer even weg mocht blijven.



bottom of page