top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

Dit ging er allemaal fout tijdens mijn eerste keer backpacken

Het was herfst in Nederland. Tijdens de zomer ervoor was ik afgestudeerd, ik was daarna direct begonnen aan een vaste fulltime baan en ik keek uit op het industrieterrein van het kantoor waar ik van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur ’s ochtends tot 17.30 uur ’s avonds zat nadat ik (meestal) natgeregend op kantoor arriveerde. Kortom: mijn leven en ik waren wel toe aan wat avontuur.


En wat is er avontuurlijker dan een paar weken met een backpack op je rug rondreizen door landen aan de andere kant van de wereld, waar je nog nooit bent geweest en waar je je eigenlijk geen voorstelling van kunt maken? De keuze was snel gemaakt. Ik nam al mijn vakantiedagen op, zocht uit welke bestemmingen goed te doen waren voor een alleenreizende, onervaren backpackende vrouw en boekte een retourtje Singapore. Vanuit daar wilde ik ook Maleisië gaan ontdekken.


Het werd een memorabele reis om nooit meer te vergeten en ik leerde ontzettend veel dingen die ik van mezelf moest onthouden en dus op moest schrijven voor volgende reizen. Ook voor de eerste keer op reis? Misschien heb je er wat aan!


Puur genieten op de stranden van Langkawi, Maleisië.

# 1 Totaal niet ingelezen over de beste reistijd

In Azië hebben de meeste landen natuurlijk ook een zomer en winter, of in elk geval een droog seizoen en een regenseizoen zoals overduidelijk in Maleisië het geval is. Ik reisde er in januari naartoe. Als ik twee minuten had gegoogled wat de beste reistijd was, was ik erachter gekomen dat er aan de hele oostkust ontzettend veel regen (gemiddeld 676mm in januari, tegenover 189mm in bijvoorbeeld juli) valt op dat moment. Niet zo handig. De paradijselijke Perhentian Islands aan de oostkust heb ik daardoor bijvoorbeeld moeten skippen, het was door alle regenval simpelweg niet mogelijk om er te komen. Gelukkig had ik toch geen vast plan, wat me bij mijn volgende punt brengt.


Koh Lipe, Thailand.

# 2 Helemaal geen plan

Voor vertrek had ik geen enkel plan gemaakt of uitgezocht wat er in de door mij uitgekozen landen te doen was, terwijl ik maar een paar weken de tijd had. Nog steeds reis ik graag zonder vast plan waar ik me aan moet houden, maar tegenwoordig zoek ik wel even op welke plekken ik graag wil zien. Was bijvoorbeeld toch leuk geweest om de Batu Caves in Maleisië mee te pakken, als ik toen had geweten dat ze bestonden. Het doen van research scheelt gewoon veel tijd op locatie en je komt er thuis niet achter dat je allerlei prachtige plekken gemist hebt, zoals bij mij het geval was… Daarentegen kwamen er dankzij het niet hebben van een plan ook allerlei prachtige ontmoetingen en nieuwe plaatsen op mijn pad. Zo ben ik zelfs nog naar Thailand (want wel tropische eilandjes met een goede temperatuur) en Indonesië (ik had nog wat dagen over in Singapore en er ging een ferry, dus waarom niet?) geweest.


Vanuit Langkawi (Maleisië) met de ferry naar Koh Lipe (Thailand).
Op Koh Lipe zag ik het blauwste water dat ik ooit gezien had!
Koh Lipe was een paradijsje.

# 3 Veel te weinig spullen mee

Toen ik terugkwam op Schiphol, trokken mijn ouders en zusjes hun neus op. Ik stonk namelijk nogal. Kwam vooral doordat ik maar zo’n vijf kilo aan bagage in mijn backpack had. Het leek me namelijk zo’n gedoe om steeds zo’n zware tas op mijn rug mee te sjouwen. Maar natuurlijk heb je niet de hele tijd die backpack op je rug en wie kan er nou een paar weken leven met maar vijf kilo aan bagage? Ik was dan ook van alles vergeten.


Om een aantal dingen te noemen (en dit was nog niet alles):

1. Zonnebril, die was nog wel te kopen op locatie.

2. Random reader, waardoor ik geen ticket voor een binnenlandse vlucht kon boeken en in plaats van anderhalf uur in het vliegtuig voor dertig euro twee volle dagen in een bus zat voor het drie dubbele.

3. Bikini, niet echt handig met al die mooie stranden en skinny dippen wordt vast niet gewaardeerd in Azië.

4. Mooie kleren, ik had alleen wat shirts en sportbroekjes mee omdat ik dacht dat je er tijdens het backpacken toch niet goed uit hoeft te zien. Tijdens het stappen in Kuala Lumpur bleek dat een mooi jurkje niet had misstaan.

5. En het belangrijkste: mijn paspoort. Onderweg naar het vliegveld vroeg mijn vader: ‘Heb je alles?’ ‘Denk het wel’, antwoordde ik. Gelukkig begon hij toen dingen op te noemen (die ik dus niet had) en kwamen we erachter dat mijn paspoort nog in mijn kamer, die ik inmiddels al had onderverhuurd, lag. Best lastig als je naar Singapore wilt vliegen. Gelukkig konden we de sleutel van mijn kamer nog ophalen en reden we daarna met paspoort weer richting Schiphol.


Little India, Singapore.
Ook dit was een ongepland bezoek, omdat ik per ongeluk bij de verkeerde halte uit de metro stapte... Waar ik niet meer van baalde toen ik alle gekleurde huisjes zag.

En toch had ik de reis van mijn leven. Juist omdat ik er zo onbevangen in stapte, gingen er ook heel veel dingen heel goed. Zo heb ik precies gedaan waar ik zin in had op dat moment zonder rekening te hoeven houden met een reisplan. Ik heb de meest fantastische mensen ontmoet, prachtige steden, indrukwekkende jungle en tropische stranden gezien en natuurlijk wat dingen gemist. Maar hoe erg is dat?


Na deze reis volgden er nog vele reizen waarbij ik me goed inlas over de juiste reistijd om het land te bezoeken, bedacht wat ik van tevoren wilde zien en zelfs een inpaklijst maakte. En weet je weet ik ook deed? Ik nam ontslag, werk nu als freelancer waar en wanneer ik wil en denk nog wekelijks terug aan die prachtige eerste reis.


Sentosa Island, Singapore.
Dit was de eerste kokosnoot van de reis, vanaf toen dronk ik ze elke dag!

ความคิดเห็น


bottom of page