top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

De leukste Nederlandse reisboeken

Wanneer je een paar uur moet wachten op het vliegveld, een dag lang in de bus zit of een week op het strand hangt. Niets is zo fijn tijdens het reizen als een goed boek. Hier mijn (vele) favorieten op willekeurige volgorde!



1. Alles van Iris Hannema

Miss yellow hair, hello!, Het bitterzoete paradijs en Reizen volgens Hannema. Niet een boek, maar drie want je moet ze gewoon allemaal lezen. Iris Hannema is eerlijk in haar boeken, erg eerlijk. Dit zijn dus de verhalen die je niet leest op de meeste reisblogs.


In haar eerste boek gaat Iris naar de ‘anussen van de wereld’, de landen die door de meeste vakantiegangers worden vermeden. In haar tweede boek is ze opzoek naar het paradijs en haar derde boek draait vooral om een analyse over waarom we toch zo graag willen reizen. Als ik dan toch een moet kiezen: haar eerste boek, daar zitten de smakelijkste anekdotes in.


2. Op reis met de Hope

Joshua is 24 en besluit geen jurist te worden, maar een boot te kopen: Hope. Hij ontmoet zijn nieuwe vriendin op de Kaapverdische eilanden en samen reizen ze zes jaar lang de wereld over. Het is interessant dat hij ook vertelt hoe hij dit bekostigt. Zo werkt hij onderweg als marketingspecialist en als kapitein.


3. Pinnen in Mongolië

Vooral een fijn boek voor iedereen die voor het eerst op reis gaat. Liesbeth Rasker van bagtoreality.com schrijft gewoon heerlijk. Ook haar tweede boek Solo reizen las fijn weg.


4. Pancake Adventures

Willem Dieleman ruilt zijn leven in Amsterdam in voor een leven waarin hij over de wereld reist en pannenkoeken bakt voor de mensen die hij tegenkomt. Het is humoristisch en gaat ook over de betekenis van het leven en ontmoetingen. Interessant ook dat Willem naar landen gaat die anderen links laten liggen.


5. 365 dagen onderweg en Heimwee moet je koesteren

Floortje Dessing kennen we natuurlijk allemaal van haar programma’s 3 op reis en Floortje naar het einde van de wereld. Haar boeken zijn erg persoonlijk en bevatten haar herinneringen en foto’s. Ik vond Heimwee moet je koesteren het mooist omdat ze hier echt diep ingaat op wat reizen voor haar betekent.


6. Weg van de wereld

Marica fietst van Nederland naar Australië. Onderweg maakt ze het nodige mee. Ze schrijft er prachtig over. Interessant zijn de cultuurverschillen en ontmoetingen die ze omschrijft. Na 28.000 kilometer met haar mee te zijn gereisd, dacht ik opeens toch anders over bepaalde landen. Inmiddels zijn er meer mooie boeken van haar verschenen!


7. De wereld rond in 10 jaar

In dit boek lees je de beste tips en trips uit 10 jaar lang 3 op reis. Geraldine Kemper, Floortje Dessing en Chris Zegers delen hun ervaringen. Veel tips en anekdotes van de crew van het bekendste Nederlandse reisprogramma.


8. Wild

Cheryl Strayed besluit (zonder ervaring) de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van 1700 kilometer in het westen van Amerika. Het boek omschrijft de ontmoetingen met andere reizigers en de wilde natuur in dit deel van Amerika heel mooi. Inmiddels is het ook verfilmd met o.a. Reese Witherspoon en de Nederlandse Michiel Huisman.


9. Ananas

Journalist Lex boon krijgt van zijn vriendin een ananasplant als afscheidscadeau wanneer ze hem verlaat. Hij raakt gefascineerd en reist de hele wereld over opzoek naar ananasverhalen. Dit boek is persoonlijk, heel grappig geschreven en niet zo maar een reisverhaal. Je komt met Lex echt op heel interessante plekken en in interessante ontmoetingen terecht!


10. Mijn leven in de wildernis

Wauw, wat leidt Miriam Lancewood een bijzonder leven in de wildernis van Nieuw Zeeland. Misschien ken je haar al van Floortje naar het einde van de wereld. In haar boek vertelt Mirjam hoe ze leert jagen en hoe zij in vrijheid leeft. Fascinerend! Heel interessant ook omdat Miriam uitgebreid ingaat op keuzes maken en levensgeluk. Daarnaast heeft ze zelfspot en is ze heel eerlijk. Ook het vervolg Liefde in de wildernis is een aanrader.


11. Wie (niet) reis is gek & Wegwee

Beide van psycholoog Ap Dijksterhuis. In Wie (niet) reis is gek neemt Ap je mee naar allerlei bizarre situaties die hij over de hele wereld mee heeft gemaakt en die een groot effect hebben op het brein. Reizen zorgt voor inspiratie en creativiteit en het haalt vooroordelen onderuit. Tijdens Wegwee reis je opnieuw met Ap mee, maar dan van Tokio naar Tbilisi. Heerlijk!


12. Reis rond de wereld in je beste jaren

Een boek over pensioenen en reizen. En over waarom je niet moet uitstellen wat je zo graag wil doen. Ik wist nog bijna niks van pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en pensioenstelsels over de hele wereld, maar dankzij Sjaak Zonneveld ben ik inmiddels perfect op de hoogte. En dat op een leuke manier, aan de hand van fijne reisverhalen.


13. Eten, bidden, beminnen

De verfilming van Eten, bidden, beminnen met Julia Roberts is inmiddels (net als het boek) wereldberoemd, maar ik vond het boek veel interessanter. Schrijfster Elizabeth Gilbert neemt je mee naar Italië, India en Indonesië, maar schrijft vooral over een persoonlijke reis na een verbroken huwelijk.


14. Het meisje en de tractor

Wereldberoemd werd Manon Ossevoort, oftewel het meisje dat jarenlang met haar tractor door Afrika reisde en daarmee regelmatig de (internationale) media haalde. In haar boek vertelt ze uitgebreid over haar jarenlange reis en over het voorval waardoor ze graag op reis wilde. Mooi aan dit boek is dat Manon laat zien dat mensen (waar dan ook ter wereld) op elkaar lijken en goede bedoelingen hebben.


15. Een werkweek van 4 uur

De bijbel voor digitale nomaden. Maar ook als je dit niet bent of wilt worden is het een interessant boek dat je beter leert kijken naar hoe je je tijd besteedt en naar wat je belangrijk vindt.


16. Can I come over?

Marleen Hoftijzer van de gelijknamige blog Can I come over verbleef tijdens haar wereldreis voornamelijk bij locals en dat levert fantastische verhalen op. Heerlijk ook hoe eerlijk Marleen is over thema's als eenzaamheid op reis en het vinden van een echt thuis.


17. De boeken van Arthur Japin

Geen typische reisboeken. Maar een aantal verhalen speelt zich wel af op bestemmingen die uitgebreid beschreven worden, zoals Japin dat zo goed kan. De droom van de leeuw dat zich in Rome afspeelt is mijn favoriet. Maar ook Een schitterend gebrek dat je meeneemt naar het vroegere Venetië (en andere Europese plekken) is zeker een aanrader.


18. De boeken van Ilja Leonard Pfeijffer

Ook dit zijn geen 'typische' reisboeken. Momenteel ben ik alle boeken van Pfeijffer aan het lezen en tot nu is Grand Hotel Europa favoriet. De rol van de moderne toerist en de toekomst van Europa worden vanuit een interessante invalshoek beschreven en ik ben daardoor meer gaan nadenken over de manier waarop ik zelf reis. Maar ook De filosofie van de heuvel vond ik fantastisch. Aanraders voor fans van Italië, want dat land is het decor van de verhalen van Ilja.


19. Fulltime avonturier

Tamar Valkenier doet waar veel andere mensen van dromen en dat resulteerde in een fantastisch boek. Ze zegt haar baan op en reist bijvoorbeeld met een paard en een kameel door Mongolië, op de fiets door half Europa en ze leert jagen om op expeditie te gaan.


20. Wat er is

Hedwig Wiebes schrijft eerlijk over reizen in een busje en Instagram. Het verhaal achter dat wat je op de mooie plaatjes ziet. Een interessant reisverhaal, maar daarnaast vooral ook een verhaal over het leven zelf.


21. De zeven zussen-reeks

Elk boek van Lucinda Riley is fantastisch, maar de boeken over zeven zussen die over de hele wereld op zoek gaan naar waar ze vandaan komen, zijn toch wel mijn favoriet. Lucinda weet de sfeer heel goed neer te zetten en doet onwijs veel research naar het land waarin het verhaal zich afspeelt waardoor het bijna voelt alsof je er daarna zelf bent geweest. Net als ik fan van Lucinda Riley en alles gelezen? Dan vind je de boeken van Corina Bomann en Santa Montefiore ook goed!


22. De reisverslagen van Paul van Hooff

Deze reiziger per motor schrijft lekker eerlijk over wat hij meemaakt, en dat is nogal wat. In zijn eerste boek Man in het zadel reist hij van het noorden van Canada naar het zuiden van Argentinië in de tijd dat dit nog een stuk gevaarlijker was. In zijn tweede boek Van hier tot Tokio kiest hij een totaal ander deel van de wereld uit wat ook weer voor goede verhalen zorgt. Geen vakanties, maar puur avontuur en veel lokale ontmoetingen.


23. De alchemist

Waarom heb ik deze klassieker van Paul Coelho niet eerder gelezen? Wat een mooi verhaal over reizen en over het leven. Aanrader!


24. Universele reisgids voor moeilijke landen

Jelle Brandt Corstius schrijft met veel humor over grappige situaties op reis en hoe je daar vooral wel en niet mee om moet gaan. Leest lekker weg!


25. De reis om de wereld in 80 treinen

Ik ben fan van Monisha Rajesh! Ze schrijft persoonlijk en eerlijk over het reisleven en de daarbij horende ontmoetingen in de trein. Gaat naar Zuidoost-Azië en Canada, maar ook rustig naar Noord-Korea. Mooie observaties van mensen.


26. Erica op reis

Erica Terpstra is gewoon een heerlijke vrouw en bijna iedereen kan wat van haar optimisme en vrolijkheid leren. Ze vindt alle landen en ontmoetingen leuk en is altijd dankbaar, wat haar natuurlijk een enorme gunfactor geeft. De tv-serie was heel mooi, maar het boek is ook zeker leuk.


27. Met 50 euro de wereld rond

De Duitse Christopher Schacht reist zo'n vier jaar de wereld rond zonder te vliegen en met een startbudget van slechts 50 euro. Onderweg neemt hij al het werk aan dat hij kan krijgen, slaapt hij bij mensen thuis of in zijn hangmat in de openlucht en maakt hij heel veel mee. Fascinerend!


28. Keerpunt

Noraly Schoenmaker reist 36.000 kilometer op haar motor door landen waar ik niet zo snel naartoe zou (durven) gaan. Superinteressant! Ze beschrijft het verhaal achter de video's op haar YouTube-kanaal en hoogte- en dieptepunten komen uitgebreid naar voren. Mooi hoe ze laat zien hoe mensen elkaar overal ter wereld willen helpen. Stoere vrouw en fantastisch boek!


29. Ayoo Bonaire

Rik Felderhof is fan van Bonaire en is er dus ook regelmatig te vinden. Dit is zijn dagboek van gebeurtenissen op het eiland. Vrolijk boek dat je naar tropische sferen brengt en lekker en makkelijk weg leest. Ik genoot vooral van de omschrijvingen van de taal. 'Hoe laat wordt jouw wekker wakker?' en 'Hoe ben je hier gekomen?' 'Met taxi 11' (lopend, je benen vormen de 11).


30. Reis rond de wereld

Prachtig koffietafelboek van Lonely Planet dat je meeneemt door alle landen van de wereld. Ook de landen waar je zelf niet zo snel aan denkt. Goed voor allerlei feitjes en mooie foto's.


Podcast-tip: De Grote Podcastlas

Fantastische podcast waarin elke week een land besproken wordt in de vorm van verschillende rubrieken. Op het einde worden vragen beantwoord als 'Wat maakt dit land uniek?' en 'Wat zou je doen als je een dag in dit land hebt?' De drie makers zijn zo enthousiast en ook als ze een land zelf niet bezocht hebben waar ik wel ben geweest, klopt de aflevering precies. Fantastisch!


Naast de podcast hebben ze in samenwerking met de speld een boek uitgebracht. De wereld: het boek. Uiteraard ook een aanrader!

Comments


bottom of page