Zoeken
  • Jorien Slager

De leukste Nederlandse reisboeken

Wanneer je een paar uur moet wachten op het vliegveld, een dag lang in de bus zit of een week op het strand hangt. Niets is zo fijn tijdens het reizen als een goed boek. Hier mijn (vele) favorieten op willekeurige volgorde!1. Alles van Iris Hannema

Miss yellow hair, hello!, Het bitterzoete paradijs en Reizen volgens Hannema. Niet een boek, maar drie want je moet ze gewoon allemaal lezen. Iris Hannema is eerlijk in haar boeken, erg eerlijk. Dit zijn dus de verhalen die je niet leest op de meeste reisblogs.


In haar eerste boek gaat Iris naar de ‘anussen van de wereld’, de landen die door de meeste vakantiegangers worden vermeden. In haar tweede boek is ze opzoek naar het paradijs en haar derde boek draait vooral om een analyse over waarom we toch zo graag willen reizen. Als ik dan toch een moet kiezen: haar eerste boek, daar zitten de smakelijkste anekdotes in.


2. Op reis met de Hope

Joshua is 24 en besluit geen jurist te worden, maar een boot te kopen: Hope. Hij ontmoet zijn nieuwe vriendin op de Kaapverdische eilanden en samen reizen ze zes jaar lang de wereld over. Het is interessant dat hij ook vertelt hoe hij dit bekostigt. Zo werkt hij onderweg als marketingspecialist en als kapitein.


3. Pinnen in Mongolië

Vooral een fijn boek voor iedereen die voor het eerst op reis gaat. Liesbeth Rasker van bagtoreality.com schrijft gewoon heerlijk. Ook haar tweede boek Solo reizen las fijn weg.


4. Pancake Adventures

Willem Dieleman ruilt zijn leven in Amsterdam in voor een leven waarin hij over de wereld reist en pannenkoeken bakt voor de mensen die hij tegenkomt. Het is humoristisch en gaat ook over de betekenis van het leven en ontmoetingen. Interessant ook dat Willem naar landen gaat die anderen links laten liggen.


5. 365 dagen onderweg

Floortje Dessing kennen we natuurlijk allemaal van haar programma’s 3 op reis en Floortje naar het einde van de wereld. Dit boek is erg persoonlijk en bevat haar herinneringen en foto’s.


6. Weg van de wereld

Marica fietst van Nederland naar Australië. Onderweg maakt ze het nodige mee. Ze schrijft er prachtig over. Interessant zijn de cultuurverschillen en ontmoetingen die ze omschrijft. Na 28.000 kilometer met haar mee te zijn gereisd, dacht ik opeens toch anders over bepaalde landen.


7. De wereld rond in 10 jaar

In dit boek lees je de beste tips en trips uit 10 jaar lang 3 op reis. Geraldine Kemper, Floortje Dessing en Chris Zegers delen hun ervaringen. Veel tips en anekdotes van de crew van het bekendste Nederlandse reisprogramma.


8. Wild

Cheryl Strayed besluit (zonder ervaring) de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van 1700 kilometer in het westen van Amerika. Het boek omschrijft de ontmoetingen met andere reizigers en de wilde natuur in dit deel van Amerika heel mooi. Inmiddels is het ook verfilmd met o.a. Reese Witherspoon en de Nederlandse Michiel Huisman.


9. Ananas

Journalist Lex boon krijgt van zijn vriendin een ananasplant als afscheidscadeau wanneer ze hem verlaat. Hij raakt gefascineerd en reist de hele wereld over opzoek naar ananasverhalen. Dit boek is persoonlijk, heel grappig geschreven en niet zo maar een reisverhaal. Je komt met Lex echt op heel interessante plekken en in interessante ontmoetingen terecht!


10. Mijn leven in de wildernis

Wauw, wat leidt Miriam Lancewood een bijzonder leven in de wildernis van Nieuw Zeeland. Misschien ken je haar al van Floortje naar het einde van de wereld. In haar boek vertelt Mirjam hoe ze leert jagen en hoe zij in vrijheid leeft. Fascinerend! Heel interessant ook omdat Miriam uitgebreid ingaat op keuzes maken en levensgeluk. Daarnaast heeft ze zelfspot en is ze heel eerlijk. Ook het vervolg Liefde in de wildernis is een aanrader.


11. Wie (niet) reis is gek & Wegwee

Beide van psycholoog Ap Dijksterhuis. In Wie (niet) reis is gek neemt Ap je mee naar allerlei bizarre situaties die hij over de hele wereld mee heeft gemaakt en die een groot effect hebben op het brein. Reizen zorgt voor inspiratie en creativiteit en het haalt vooroordelen onderuit. Tijdens Wegwee reis je opnieuw met Ap mee, maar dan van Tokio naar Tbilisi. Heerlijk!


12. Reis rond de wereld in je beste jaren

Een boek over pensioenen en reizen. En over waarom je niet moet uitstellen wat je zo graag wil doen. Ik wist nog bijna niks van pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en pensioenstelsels over de hele wereld, maar dankzij Sjaak Zonneveld ben ik inmiddels perfect op de hoogte. En dat op een leuke manier, aan de hand van fijne reisverhalen.


13. Eten, bidden, beminnen

De verfilming van Eten, bidden, beminnen met Julia Roberts is inmiddels (net als het boek) wereldberoemd, maar ik vond het boek veel interessanter. Schrijfster Elizabeth Gilbert neemt je mee naar Italië, India en Indonesië, maar schrijft vooral over een persoonlijke reis na een verbroken huwelijk.


14. Het meisje en de tractor

Wereldberoemd werd Manon Ossevoort, oftewel het meisje dat jarenlang met haar tractor door Afrika reisde en daarmee regelmatig de (internationale) media haalde. In haar boek vertelt ze uitgebreid over haar jarenlange reis en over het voorval waardoor ze graag op reis wilde. Mooi aan dit boek is dat Manon laat zien dat mensen (waar dan ook ter wereld) op elkaar lijken en goede bedoelingen hebben.


15. Een werkweek van 4 uur

De bijbel voor digitale nomaden. Maar ook als je dit niet bent of wilt worden is het een interessant boek dat je beter leert kijken naar hoe je je tijd besteedt en naar wat je belangrijk vindt.


16. Can I come over?

Marleen Hoftijzer van de gelijknamige blog Can I come over verbleef tijdens haar wereldreis voornamelijk bij locals en dat levert fantastische verhalen op. Heerlijk ook hoe eerlijk Marleen is over thema's als eenzaamheid op reis en het vinden van een echt thuis.


17. De boeken van Arthur Japin

Geen typische reisboeken. Maar een aantal verhalen speelt zich wel af op bestemmingen die uitgebreid beschreven worden, zoals Japin dat zo goed kan. De droom van de leeuw dat zich in Rome afspeelt is mijn favoriet. Maar ook Een schitterend gebrek dat je meeneemt naar het vroegere Venetië (en andere Europese plekken) is zeker een aanrader.


18. De boeken van Ilja Leonard Pfeijffer

Ook dit zijn geen 'typische' reisboeken. Momenteel ben ik alle boeken van Pfeijffer aan het lezen en tot nu is Grand Hotel Europa favoriet. De rol van de moderne toerist en de toekomst van Europa worden vanuit een interessante invalshoek beschreven en ik ben daardoor meer gaan nadenken over de manier waarop ik zelf reis. Maar ook De filosofie van de heuvel, La superba en Brieven uit Genua vond ik fantastisch. Allemaal aanraders voor fans van Italië, want dat land is het decor van de verhalen van Ilja.


19. Fulltime Avonturier

Tamar Valkenier doet waar veel andere mensen van dromen en dat resulteerde in een fantastisch boek. Ze zegt haar baan op en reist bijvoorbeeld met een paard en een kameel door Mongolië, op de fiets door half Europa en ze leert jagen om op expeditie te gaan.


20. Wat er is

Hedwig Wiebes schrijft eerlijk over reizen in een busje en Instagram. Het verhaal achter dat wat je op de mooie plaatjes ziet. Een interessant reisverhaal, maar daarnaast vooral ook een verhaal over het leven zelf.


21. De zeven zussen-reeks

Elk boek van Lucinda Riley is fantastisch, maar de boeken over zeven zussen die over de hele wereld op zoek gaan naar waar ze vandaan komen, zijn toch wel mijn favoriet. Lucinda weet sfeer heel goed neer te zetten en doet onwijs veel research naar het land waarin het verhaal zich afspeelt waardoor het bijna voelt alsof je er daarna zelf bent geweest.