Zoeken
  • Jorien Slager

De leukste Nederlandse reisboeken

Wanneer je een paar uur moet wachten op het vliegveld, een dag lang in de bus zit of een week op het strand hangt. Niets is zo fijn tijdens het reizen als een goed boek. Hier mijn (vele) favorieten!1. Alles van Iris Hannema

Miss yellow hair, hello!, Het bitterzoete paradijs en Reizen volgens Hannema. Niet een boek, maar drie want je moet ze gewoon allemaal lezen. Iris Hannema is eerlijk in haar boeken, erg eerlijk. Dit zijn dus de verhalen die je niet leest op de meeste reisblogs.


In haar eerste boek gaat Iris naar de ‘anussen van de wereld’, de landen die door de meeste vakantiegangers worden vermeden. In haar tweede boek is ze opzoek naar het paradijs en haar derde boek draait vooral om een analyse over waarom we toch zo graag willen reizen. Als ik dan toch een moet kiezen: haar eerste boek, daar zitten de smakelijkste anekdotes in.


2. Op reis met de Hope

Joshua is 24 en besluit geen jurist te worden, maar een boot te kopen: Hope. Hij ontmoet zijn nieuwe vriendin op de Kaapverdische eilanden en samen reizen ze zes jaar lang de wereld over. Het is interessant dat hij ook vertelt hoe hij dit bekostigt. Zo werkt hij onderweg als marketingspecialist en als kapitein.


3. Pinnen in Mongolië

Vooral een fijn boek voor iedereen die voor het eerst op reis gaat. Liesbeth Rasker van bagtoreality.com schrijft gewoon heerlijk hilarisch. Ook haar tweede boek Solo reizen las heerlijk weg.


4. Pancake Adventures

Willem Dieleman ruilt zijn leven in Amsterdam in voor een leven waarin hij over de wereld reist en pannenkoeken bakt voor de mensen die hij tegenkomt. Het is humoristisch en gaat ook over de betekenis van het leven en ontmoetingen. Interessant ook dat Willem naar landen gaat die anderen links laten liggen.


5. 365 dagen onderweg

Floortje Dessing kennen we natuurlijk allemaal van haar programma’s 3 op reis en Floortje naar het einde van de wereld. Dit boek is erg persoonlijk en bevat haar herinneringen en foto’s.


6. Weg van de wereld

Marica fietst van Nederland naar Australië. Onderweg maakt ze het nodige mee. Ze schrijft er prachtig over. Interessant zijn de cultuurverschillen en ontmoetingen die ze omschrijft. Na 28.000 kilometer met haar mee te zijn gereisd, dacht ik opeens toch anders over bepaalde landen.


7. Bucketlist reizen

Dit boek van travelvalley.nl omschrijft 25 reizen die je ooit in je leven gemaakt moet hebben. Het boek is extra fijn dankzij de mooie foto’s en het brengt je op ideeën!


8. De wereld rond in 10 jaar

In dit boek lees je de beste tips en trips uit 10 jaar lang 3 op reis. Geraldine Kemper, Floortje Dessing en Chris Zegers delen hun ervaringen. Veel tips en anekdotes van de crew van het bekendste Nederlandse reisprogramma.


9. Backpack bestemmingen

Roëll de Ram, oprichtster van wearetravellers.nl, omschrijft welke landen geschikt zijn voor een fijne backpackreis. Het bevat verhalen, tips, routes en mooie foto’s.


10. Ultieme bestemmingen

Dit boek van Lonely Planet bevat een top 500 van de beste plekken op aarde. Er zitten toeristische trekpleisters tussen, maar ook verborgen pareltjes. Ook dit boek bevat prachtige foto’s en het biedt uiteraard heel veel inspiratie voor een volgende reis.


11. Universele reisgids voor moeilijke landen

Vergeet alles wat je denkt te weten over vakantie vieren. Reizen door een moeilijk land is niet altijd ontspannen, en soms zelfs erg lastig. Jelle Brandt Corstius heeft ervaring en bereidt je met dit boek voor op reizen in wat minder voor de hand liggende landen. Je leest in deze gids bijvoorbeeld hoe je succesvol afdingt in 10 stappen, hoe je vies eten pijnloos doorslikt, wat je moet doen als een aap je berooft en hoe je omgaat met de armoede die je tegenkomt.


12. Wild

Cheryl Strayed besluit (zonder ervaring) de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van 1700 kilometer in het westen van Amerika. Het boek omschrijft de ontmoetingen met andere reizigers en de wilde natuur in dit deel van Amerika heel mooi. Inmiddels is het ook verfilmd met o.a. Reese Witherspoon en de Nederlandse Michiel Huisman.


13. Onze man in Teheran

Veel nieuwsmedia laten een vrij eenzijdig beeld van het Midden-Oosten zien. Thomas Erdbrink laat de andere kant zien en dan vooral vanuit Iran. Inmiddels is zijn tweede boek verkrijgbaar: Gelukkig nog altijd onze man in Teheran.


14. Ananas

Journalist Lex boon krijgt van zijn vriendin een ananasplant als afscheidscadeau wanneer ze hem verlaat. Hij raakt gefascineerd en reist de hele wereld over opzoek naar ananasverhalen. Dit boek is persoonlijk, heel grappig geschreven en niet zo maar een reisverhaal. Je komt met Lex echt op heel interessante plekken en in interessante ontmoetingen terecht!


15. Mijn leven in de wildernis

Miriam heeft zo'n bijzonder en interessant verhaal. Ze groeide op in de Achterhoek, maar ontmoet na haar studie Peter in India. Samen besluiten ze anders te gaan leven dan de meeste mensen doen. Zo zitten ze meestal geïsoleerd van de rest van de wereld in de wildernis. Heel interessant boek omdat Miriam uitgebreid ingaat, over keuzes maken en geluk.


16. Wie (niet) reis is gek & Wegwee

Beide van psycholoog Ap Dijksterhuis. In Wie (niet) reis is gek neemt Ap je mee naar allerlei bizarre situaties die hij over de hele wereld mee heeft gemaakt en die een groot effect hebben op het brein. Reizen zorgt voor inspiratie en creativiteit en het haalt vooroordelen onderuit. Tijdens Wegwee reis je opnieuw met Ap mee, maar dan van Tokio naar Tbilisi. Heerlijk!


17. Reis rond de wereld in je beste jaren

Een boek over pensioenen en reizen. En over waarom je niet moet uitstellen wat je zo graag wil doen. Ik wist nog bijna niks van pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en pensioenstelsels over de hele wereld, maar dankzij Sjaak Zonneveld ben ik inmiddels perfect op de hoogte. En dat op een leuke manier, aan de hand van fijne reisverhalen.


18. Mijn leven in de wildernis

Wauw, wat leidt Miriam Lancewood een bijzonder leven in de wildernis van Nieuw Zeeland. Misschien ken je haar al van Floortje naar het einde van de wereld. In haar boek vertelt Mirjam hoe ze leert jagen en hoe zij in vrijheid leeft. Fascinerend!


19. Eten, bidden, beminnen

De verfilming van Eten, bidden, beminnen met Julia Roberts is inmiddels (net als het boek) wereldberoemd, maar ik vond het boek veel interessanter. Schrijfster Elizabeth Gilbert neemt je mee naar Italië, India en Indonesië, maar schrijft vooral over een persoonlijke reis na een verbroken huwelijk.


21. Het meisje en de tractor

Wereldberoemd werd Manon Ossevoort, oftewel het meisje dat jarenlang met haar tractor door Afrika reisde en daarmee regelmatig de (internationale) media haalde. In haar boek vertelt ze uitgebreid over haar jarenlange reis en over het voorval waardoor ze graag op reis wilde. Mooi aan dit boek is dat Manon laat zien dat mensen (waar dan ook ter wereld) op elkaar lijken en goede bedoelingen hebben.


22. Een werkweek van 4 uur

De bijbel voor digitale nomaden. Maar ook als je dit niet bent of wilt worden is het een interessant boek dat je beter leert kijken naar hoe je je tijd besteedt en naar wat je belangrijk vindt.


23. Can I come over?

Marleen Hoftijzer van de gelijknamige blog Can I come over verbleef tijdens haar wereldreis voornamelijk bij locals en dat levert fantastische verhalen op. Heerlijk ook hoe eerlijk Marleen is over thema's als eenzaamheid op reis en het vinden van een echt thuis.


24. De boeken van Arthur Japin

Geen typische reisboeken. Maar een aantal verhalen speelt zich wel af op bestemmingen die uitgebreid beschreven worden, zoals Japin dat zo goed kan. De droom van de leeuw dat zich in Rome afspeelt is mijn favoriet. Maar ook Een schitterend gebrek dat je meeneemt naar het vroegere Venetië (en andere Europese plekken) is zeker een aanrader.


25. De boeken van Ilja Leonard Pfeijffer

Ook dit zijn geen 'typische' reisboeken. Momenteel ben ik alle boeken van Pfeijffer aan het lezen en tot nu is Grand Hotel Europa favoriet. De rol van de moderne toerist en de toekomst van Europa worden vanuit een interessante invalshoek beschreven en ik ben daardoor meer gaan nadenken over de manier waarop ik zelf reis. Maar ook De filosofie van de heuvel, La superba en Brieven uit Genua vond ik fantastisch. Allemaal aanraders voor fans van Italië, want dat land is het decor van de verhalen van Ilja.

© CamJorien, alle rechten voorbehouden.