top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorien Slager

De 10 geboden van het mooie Malta

Volgens Wikipedia heeft Malta maar liefst 376 kerken voor maar een half miljoen inwoners. 98% van de bevolking is dan ook Rooms-Katholiek. Ik bezocht de eilandengroep samen met mijn zusjes en heb de beste tips voor je verzameld. Daarom: de tien geboden voor als je ook naar Malta gaat!Gij zult niet alleen op hoofdeiland Malta blijven

De dwergstaat Malta bestaat uit verschillende leuke eilanden, waarvan het grootste eiland Malta het bekendst is. Maar het is zonde om het alleen bij dit eiland te laten. Ga lekker eilandhoppen en bezoek ook het gemoedelijke Gozo en het paradijselijke Comino.


Gij zult genieten van ananascocktails bij de Blue Lagoon

Naast dat paradijselijke Comino (waar slechts drie mensen het hele jaar door wonen) vind je namelijk de Blue Lagoon. Een baai met prachtig, helderblauw water. Een tikkeltje toeristisch, dat wel. Maar bestemmingen worden vaak toeristisch met een reden toch? Bij de Blue Lagoon is de ananascocktail echt een ding. Er zijn verschillende cocktailtrucks die ‘m aanbieden: een uitgeholde ananas gevuld met je lievelingscocktail. De eerste keer voor een tientje, daarna bijvullen voor vijf euro.


De Blue Lagoon, hier ('s ochtends vroeg) nog rustig.

Gij zult een boottochtje in een dgħajsa tal-pass maken

Dat is een traditionele watertaxi uit Malta. De bootjes worden vaak ‘gewoon’ (niet echt gewoon, het woord is lastig uit te spreken) dgħajsa genoemd, maar dit woord staat eigenlijk voor elke type boot in de Maltese taal. De dgħajsa tal-pass lijkt een beetje op een gondel zoals je die uit Venetië kent. Ze zijn perfect om de Three Cities mee te verkennen, drie prachtige steden genaamd: Cospicua, Senglea en Vittoriosa.


Mijn zusjes en ik in een dgħajsa tal-pass.

Gij zult Valletta zeker niet overslaan

Valletta is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld, maar de stad verdient zeker een bezoekje. Vooral ’s avonds komt de Maltese hoofdstad tot leven. Je vindt er veel pittoreske straatjes vol terrassen die ’s avonds sfeervol verlicht zijn. Ook is er veel live muziek. Vanuit de haven van Valletta vaar je zo met je dgħajsa tal-pass naar de Three Cities.


Sfeervol Valletta.

Gij zult ook Mdina met een bezoekje vereren

Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta. De stad heeft maar een paar honderd inwoners, maar heeft prachtige gebouwen uit de Middeleeuwen en de barok, wat deze plek de moeite waard maakt.


Gij zult genieten van het relaxte Gozo

Gozo is een stuk kleiner dan hoofdeiland Malta, maar minstens zo relaxed. Hier vind je de beste stranden (Ramla Bay) en een gemoedelijke sfeer. Het eiland is een stuk minder toeristisch, en dat zorgt voor veel lagere prijzen. Zo boek je hier een farmhouse met eigen zwembad voor ongeveer 100 euro per nacht. Aanrader!

Gij zult (links) rijden op de scooter

Gozo is het ideale eiland om te verkennen per scooter. Het verkeer is er namelijk een stuk minder druk dan op Malta. Let wel op dat je aan de linkerkant van de weg rijdt. Wij dachten van tevoren dat dit lastig zou zijn, maar het went verrassend snel. Sla vooral Xlendi niet over tijdens je scootertour op Gozo. Het is een klein plaatsje aan een helderblauwe baai met goddelijke horeca.Gij zult op de foto gaan met een rode telefooncel

Verspreid over alle Maltese eilanden vind je Britse telefooncellen. Een grappig gezicht en iets wat herinnert aan de periode toen Malta nog een Britse kolonie was. In 1964 veranderde dat en werd Malta onafhankelijk. Vanaf 1974 werd het een republiek en sinds 2004 hoort het bij de Europese Unie. Naast Britse invloeden, heeft de Arabische wereld ook duidelijk invloed op Malta gehad. Dat zie je terug in de namen van veel plaatsen, je hoort het in de taal (het Maltees is afgeleid van een Arabisch dialect) en je ziet het aan de gebouwen.


Een telefooncel op Gozo, maar je vindt ze overal op Malta!

Gij zult Popeye Village bezoeken

Of gewoon even naar het uitzichtpunt gaan om deze voormalige filmset te bewonderen. De musical Popeye werd er in 1980 opgenomen. Nu is het een themapark dat vooral leuk is voor kinderen.


Popeye Village.

Gij zult verse vis eten in het mooie Marsaxlokk

Marsaxlokk is een traditioneel vissersdorp met allerlei kleurrijke, fotogenieke bootjes. Je kunt hier tegen heel schappelijke prijzen heerlijke verse vis eten. De haven met Maltese vissersbootjes haalt vrijwel altijd de cover van reisgidsen over Malta.Hotel-tip

Vooruit. De bijbel had tien geboden, maar ik maak er elf van. Overnacht op Malta vooral bij het Hyatt Regency, een betaalbaar (ruim 100 euro per nacht) vijfsterrenhotel met fantastisch personeel. St. Julians, waar het zich bevindt, vonden wij ook nog eens veel leuker dan verwacht.


Het rooftop zwembad van het Hyatt geeft de doorslag toch?

Comments


bottom of page